REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Chloe Brookes-Holder (nuotr. asm. archyvo)

Paauglė šokėja, kuri gali niekada nebevaikščioti, teigė, jog jos paralyžiaus kaltininkė – žmogaus papilomos viruso vakcina, skirta gimdos kaklelio vėžio prevencijai.

7

Paauglė šokėja, kuri gali niekada nebevaikščioti, teigė, jog jos paralyžiaus kaltininkė – žmogaus papilomos viruso vakcina, skirta gimdos kaklelio vėžio prevencijai.

REKLAMA

Chloe Brookes-Holder (18) buvo normali dvylikametė šokėja, kuri šešias dienas per savaitę lankė šokio repeticijas ir svajojo apie karjerą ant scenos, iki tol, kol mokykloje buvo paskiepyta. Po keleto mėnesių merginą pradėjo kankinti galvos skausmai, svaigimas, nuovargis, kaulų ir sąnarių skausmai, raumenų susilpnėjimas.

Nuo tada, merginos sveikata palaipsniui silpnėjo, kol galiausiai Chloe tapo paralyžiuota nuo juosmens žemyn. Ji neteko 15 kg, nebejautė kojų, o valgė tik per vamzdelį. Sukrečiančios nuotraukos rodo merginos išsekusį kūną, prijungtą prie įvairių aparatų, gulinčią ligoninės lovoje, kurioje ji praleido paskutinius 12 mėnesių.

Gaila, tačiau merginai buvo pranešta, kad ji gali niekada nebevaikščioti, nes apatinės kūno dalies Chloe vis dar nejaučia.

REKLAMA
REKLAMA

Chloes motina Sophie Brookes (41) buvo priversta mesti darbą kirpykloje ir dabar ją nuolat prižiūri.

Metų metus medikai sakė, jog visus šiuos simptomus mergina tik išsigalvojo, tačiau dabar jos gydytojas teigia, kad skiepas iššaukė merginos autoimuninės sistemos atsakymą, liepiantį organizmui save atakuoti.

REKLAMA

Chloe įsitikinusi, kad šie simptomai yra vakcinos, kurie apsaugo nuo žmogaus papilomos viruso, sukeliančio gimdos kaklelio vėžį, nuo kurio kasmet miršta daug moterų, padariniai.

Šimtai tėvų prašo mokslininkų atlikti daugiau tyrimų, susijusių su šią vakcina, kuri nuo 2008 metų siūloma 12-13 metų mergaitėms.

Norėjau tapti šokėja

Chloe, kuri mokykloje buvo pirmūnė, sakė, jog iš pradžių ji ir jos tėvai nesuprato, kodėl viskas taip įvyko. „Manėme, jog vakcina yra tikrai saugi, kadangi ja buvo skiepijama tiesiog mokyklose su tėvų sutikimu. Pamenu, jog raštelyje buvo žodžiai „saugo gyvybes“. Ir kas galėtų atsisakyti naujo ir efektyviu laikomo gydymo? Pasitikime valdžia, jai patikime savo sveikatą, tačiau nuo tos dienos niekada nebepasitikiu medikais, kurių nepažįstu. Kodėl? Nes gydyta buvo labai barbariškai. Jaučiausi, lyg pragare.“

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš man susergant, dariau tai, ką ir visos kitos dvylikametės. Sportavau, važinėjau kalnų dviračiu, riedučiais, vaikščiojau po parkus, kino teatrus, buvau kviečiama į vakarėlius su draugais. Šokau 6 dienas per savaitę ir mėgau lankytis būreliuose, šokių klubuose. Be to, mokykloje buvau pirmūnė. Norėjau karjeros siekti šokių srityje, tačiau dabar mano širdis kraujuoja žinodama, kad galiu niekada nebevaikščioti, o tuo labiau šokti,“ – pridūrė Chloe.

Būnant aštuntoje klasėje, Chloei per 8 mėnesius buvo suleistos trys vakcinos. Tarp antros ir trečios injekcijos, mergina susirgo virusinėmis ligomis, pradėjo jausti raumenų skausmus ir jai buvo diagnozuota fibromialgija. Šis skrandžio ir žarnų sutrikimas kėlė agoniją kiekvienąkart merginai valgant, ji nebegalėjo sulaikyti šlapimo, o vėliau Chloei sutriko ir širdies tempas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus metams po skiepų, Chloe jautė pirmuosius paralyžiaus simptomus ir, negalėdama valdyti dalies kūno, suklupdavo tiesiog mokykloje.

„Mano imuninė sistema visiškai nusilpo. Tai darė įtaką mano pažymiams ir socialiniam gyvenimui. Nesvarbu kaip stipriai susikaupdavau, pamokose vistiek užmigdavau. Grįžus namo, tiesiai į lovą griūdavau net nenusivilkusi uniformos, o pramiegojusi 15 valandų, vis tiek jausdavausi pavargusi. Nuolat jausdavau didžiulius galvos ir krūtinės skausmus, svaigulį, aukštą temperatūrą. Kiekviena diena buvo tarsi kova prieš nesibaigiančius simptomus. Tai nėra tik sutapimas, kaip tai dažnai sako tie, kurie netiki mano liga,“ – teigė Chloe.

REKLAMA

„Mamos, tėčiai ir dukros, galvodami apie šį skiepą, prieš pasirašydami bet kokius lapelius įsitikinkite jo saugumu. Aš negąsdinu jūsų. Man rūpi, jog tai daugiau nepasikartotų. Visa tai – tikra ir bjauri tiesa. Noriu, jog žmonės žinotų apie tai ir patys priimtų sprendimus,“ – teigė Chloe.

Pasak Anglijos viešosios sveikatos agentūros atstovų, šios, kaip ir visos kitos vakcinos, yra nuolat stebimos ir tyrinėjamos. Kiekvienas įtarimą keliantis ženklas yra nuolat aprašomas ir ištiriamas, tačiau jokių ryšių tarp šios vakcinos ir įvairių lėtinių ligų nerasta.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų