REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Antarktida (nuotr. Fotolia.com)

Antarktidos žemyne pasiektas naujas temperatūros rekordas, +17,5 laipsnių, trečiadienį tai paskelbė ekspertų komitetas iš Pasaulinės meteorologijos organizacijos (PMO).

21

Antarktidos žemyne pasiektas naujas temperatūros rekordas, +17,5 laipsnių, trečiadienį tai paskelbė ekspertų komitetas iš Pasaulinės meteorologijos organizacijos (PMO).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2015 m. kovo 24 dieną, ši temperatūra buvo užregistruota Argentinos mokslinių tyrimų bazėje, Esperanzoje, netoli šiaurinės Antarktidos pusiasalio dalies. Ankstesnis +15 laipsnių rekordas buvo užregistruotas 1974 metų sausio 5 dieną Vandos stotyje, kaip praneša weatherchanel.

REKLAMA

Nors gali atrodyti, jog praėjo gana daug laiko nuo dienos, kai buvo nustatyta rekordinė temperatūra iki trečiadienio paskelbimo, tačiau tam yra priežastis. Mokslininkai sako, kad prieš paskelbiant, klimato įrašai atidžiai tikrinami, o tai užtrunka metus.

Pasak Randall Cerveny, vyriausiojo klimato ir orų kraštutinumų pranešėjo, meteorologiniai duomenys ir meteorologinių stočių tikslumas turi būti patvirtintas prieš pateikiant pranešimą. Be to, mokslininkams taip pat reikia apibrėžti tris Antarktikos regionus, sakė jis USA Today.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje pažymima, kad nors žemyne šilumos rekordas yra 17,5, visame Antarktidos regione jis skiriasi. Srityje, kuri apima visą žemę ir ledą pietuose, buvo užfiksuota 19,7 laipsnių temperatūra, ji buvo nustatyta Signy saloje 1982 metų sausį.

Orų kraštutinumai yra svarbūs klimato tyrimams. Tai padeda atskirti natūralius klimato svyravimus ir žmogaus sukeltą klimato kaitą.

Žemiausia pasaulio temperatūra Antarktidoje, buvo užregistruota Sovietų Sąjungai priklausiusioje Vostok stotyje, tai įvyko 1983 metų liepos 21dieną. Ji išlieka atšiauri 89,2 laipsniai žemiau nulio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šiltų temperatūrų mažėja ledo priaugis

Arktyje, kaip ir Antarktidoje, jūros ledas pasiekė gerokai mažesnį, nei įprastą lygį. Jis labiausiai padidėja vasario pabaigoje arba ankstyvą kovą prieš pavasarinei šilumai imant šildyti ledą, tačiau šiemet prieaugis itin mažas.

Šiais metais gali būti pasiektas mažiausiais, kada nors užfiksuotas, Arkties jūros ledo prieaugis. Vasario 12 dieną jis siekė 13,9 mln km2 ledo, palyginant su 30-metų vidurkiu, kuris yra 15,2 mln km2, tai yra ženkliai mažiau. Pernai metais prieaugis siekė 14,2 mln km2 .

REKLAMA

Kas iš to?

Klimato kaitos paveikiami ledynai toliau sparčiai tirpsta, kas lemia pakylantį jūros lygį. Dėl jo skęsta salos, pakrantės, žmonės priversti palikti savo namus. Taip pat, tirpstantys ledynai paveikia oro mases. Tai lemia įvairias orų anomalijas pasaulyje. Sunkumų kyla ir ašigalių gyventojams – gyvūnams. Lokiai, pingvinai ir kiti netenka savo natūralių gyvenimo sąlygų, todėl mažėja jų populiacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų