REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
„Facebook“ (nuotr. Fotodiena.lt)

Lietuvoje itin populiarus socialinis tinklas „Facebook“ jau tapo neatsiejama daugelio gyvenimo dalimi. Jame paskyras turi ne tik jaunimas, bet ir vyresni ar net garbingo amžiaus žmonės. Šiaulių apskrities policija įspėja, kad čia taip pat slypi įvairių pavojų, tad rekomenduoja būti atidžiais ką nors įsigyjant, ar skelbiant informaciją apie save.

17

Lietuvoje itin populiarus socialinis tinklas „Facebook“ jau tapo neatsiejama daugelio gyvenimo dalimi. Jame paskyras turi ne tik jaunimas, bet ir vyresni ar net garbingo amžiaus žmonės. Šiaulių apskrities policija įspėja, kad čia taip pat slypi įvairių pavojų, tad rekomenduoja būti atidžiais ką nors įsigyjant, ar skelbiant informaciją apie save.

REKLAMA

Šiaulių apskrities vyriausiame policijos komisariate gaunama nemažai skundų dėl įvairių sukčiavimų, tapatybių vagysčių, šmeižimo atvejų „Facebooke“.

Sukčiaujantys pardavėjai

Norintys lengvai pasipelnyti asmenys „Facebooke“ gyventojus apgaudinėja bandydami ką nors parduoti. Veikiama pagal jau patikriną schemą – kokioje nors socialinio tinklo grupėje įdedamas skelbimas (pvz. parduodami drabužiai, vaikiškos prekės, automobilių detalės ir kt.). Patiklūs pirkėjai perveda pinigus į pardavėjo nurodytą sąskaitą, tačiau prekių negauna, o bendravimas su pardavėju nutrūksta – šis gavęs pinigus pirkėją ignoruoja, užblokuoja.

Šie atvejai gana dažni, o nustatyti pažeidėjai jau būna žinomi policijos pareigūnams. Sukčiai paprastai susikuria „Facebook“ paskyrą ne savo vardu, kad būtų sunkiau susekami. Kadangi už skirtingo masto sukčiavimus gresia skirtingo dydžio baudos, sukčiai iš anksto bando paskaičiuoti, kaip elgtis, kad negrėstų reali laisvės atėmimo bausmė.

REKLAMA
REKLAMA

Asmens tapatybės ar nuotraukų vagystės

Kita grėsmė – asmens tapatybės kopijavimas, kai sukuriama fiktyvi anketa kito asmens vardu. Tikslai tai darančių asmenų būna įvairūs. Šiaulių AVPK buvo gautas tėvų skundas, jog vieno mažamečio vardu ir pavarde buvo sukurta anketa „Facebook“ iš kurios siuntinėtos nepagarbios žinutės kitiems nepilnamečiams. Sukurdami ne savo profilį vaikai į tai žiūri kaip į pokštą, tačiau tai gali užtraukti baudą tėvams. Šiuo konkrečiu atveju nebuvo paviešintos vaiko nuotraukos ar kiti asmens duomenys. Po pokalbių su vaikais bei jų tėvais fiktyvi anketa pašalinta.

REKLAMA

Dar viena dažnai pasitaikanti situacija – nuotraukų publikavimas „Facebook“ grupėse be jose užfiksuotų asmenų žinios ar sutikimo. Neseniai gana nemažo populiarumo buvo sulaukusi grupė marozai.lt., kuri vienijo apie 28 tūkstančius vartotojų. Puslapio autorius slėpė savo duomenis po slapyvardžiu. Dėl šioje grupėje viešinamų nuotraukų šalies policija sulaukė ne vieno nusiskundimo. Praėjusių metų pabaigoje Klaipėdos policijai pranešta, kad vienoje mokykloje įvyko muštynės tarp nepilnamečių, o jų vaizdo įrašas įkeltas į minėtą puslapį. Pareigūnai išsiaiškino incidento aplinkybes, tačiau muštynių vaizdo įrašas iš „Facebook“ pašalintas nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA

Visoje Lietuvoje į policiją ne kartą kreiptasi ir dėl šioje grupėje neteisėtai paviešintų nuotraukų. Šiaulių apskrities pareigūnai sulaukė skundų dėl dviejų nepilnamečių merginų, kurios buvo nufotografuotos nepažįstamų asmenų ir vėliau jų nuotraukos paviešintos. Ne kartą kreipėsi paauglių tėvai pranešdami, kad jų vaikų nuotraukos neteisėtai patalpintos marozai.lt grupėje. Žmones žeidė ir tai, kad vėliau po nuotraukomis buvo rašomi įžeidžiantys komentarai.

Bendradarbiavimas su „Facebook“

Dėl šių pažeidimų Šiaulių apskrities pareigūnai kreipėsi į grupės administratorių, tačiau nuotraukos nebuvo pašalintos, o įspėjamieji komentarai ištrinti. Beliko kreiptis į patį „Facebook“. Tikėtina, kad taip pasielgė ir kitos institucijos iš gyventojų gavusios skundų dėl grupės veiklos. Vasario viduryje puslapis buvo pašalintas, nors „Facebook“ neatskleidė, kas buvo administratorius ir neteisėtai viešino nuotraukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija pastebi, kad didžioji dalis neleistino turinio atsiranda dėl nukentėjusių asmenų (draugų, pažįstamų, giminaičių) įsikišimo, kai jie nuotraukas išsiunčia į šiuo puslapius. Todėl reikėtų pagalvoti prieš dalinantis ar siunčiant nuotraukas pažįstamiems.

Šiaulių pareigūnai tvirtina, kad pastaruoju metu pareiškimų susijusių su „Facebook“ ypač padaugėjo. Dažniausiai tai susiję su realybės neatitinkančiais komentarais. Vasario mėnesį Šiaulių apskrities vyriausiame policijos komisariate pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai susiję su „Facebook“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų