REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Gražinos Pagojienės nuotr.

Pagaliau atėjo pavasaris ir pirmasis jo mėnuo – kovas. Jis žada būti šiltesnis, nei įprastai ir atnešti mums mielesnius orus. Žinoma, apie darganas dar nereikėtų pamiršti, jos kasmetinės pavasario palydovės.

27

Pagaliau atėjo pavasaris ir pirmasis jo mėnuo – kovas. Jis žada būti šiltesnis, nei įprastai ir atnešti mums mielesnius orus. Žinoma, apie darganas dar nereikėtų pamiršti, jos kasmetinės pavasario palydovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovas – šiltesnis, nei įprastai

REKLAMA

„Remiantis dabartinėmis prognozėmis kovas, galbūt bus ne toks šiltas, kaip pernai ir užpernai, bet šiltesnis už normą. Vidutinė paros temperatūra turėtų kilti virš vieno – dviejų laipsnių“, – kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas.

Pagal klimato normas, kovas – dar nėra labai šiltas ir pavasariškas.

„Jeigu žiūrėsime į kovą kaip mėnesį, į tas normas, tai jis dar nėra toks ir pavasariškas. Jam būdinga 0,4 laipsnių vidutinė paros temperatūra ir kovą, iš tikrųjų, dar būna visko. Kovo mėnesį dažnai sutinkami oro bei kritulių svyravimai, kurie yra normalūs, todėl gali ir sniegas iškristi. Lietuvai yra būdingas ir erzinantis pavasarinis lietus ir nereikėtų stebėtis, kad jis yra pas mus“, – kalbėjo klimatologas D. Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet pavasaris atėjo anksčiau

Šiais metais vasario pabaigos orai buvo šilti, tad žiemos pabaiga Lietuvoje jau įvyko. Paprastai Lietuvoje pavasaris ateina iš vakarų ir pietvakarių į šiaurės rytus, o jo trukmė vidutiniškai svyruoja nuo 2,5 mėnesio rytiniuose rajonuose iki 3 mėnesių pajūryje.

„Vidutiniškai virsmas, kai vidutinė paros temperatūra peržengia 0 laipsnių, įvyksta kovo antrą dešimtadienį, bet šiemet, panašu, kad jis jau įvyko. Tad tą klimatologinį pavasarį jau kaip ir turime. Pirmų savaičių prognozės rodo, kad bus teigiama temperatūra ir drastiško šalčio bangų neužslinks“,– kalbėjo klimatologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiltas kovas – trečius metus iš eilės

Pernai ir užpernai buvo itin šilti kovo mėnesiai.

„Iš tikrųjų tiek pernai, tiek užpernai mes turėjome šiltus kovus, na, jie buvo beveik keturiais laipsniais šiltesni, nei įprastai. Paskutinis šaltas ir vėlyvas pavasaris nutiko 2013 metais,o tie paskutiniai metai buvo pakankamai šilti“, – kalbėjo D. Valiukas.

Senolių išmintis

Senoliai manydavo, jog orai Užgavėnių dieną rodo būsimą derlių: jei tą dieną sausa, tai ir pavasaris bus be lietaus, jei saulėta - javai gerai derės. Jei Užgavėnių diena drėgna, manyta, linai gerai derės. Gausaus linų derliaus galėjai tikėtis ir tada, jei išgriuvęs iš rogių pasivoliosi sniege.

REKLAMA

Užgavėnių dieną Lietuvą užlūdo šilto oro banga, buvo saulėta ir šilta, lijo tik pajūryje.

Ledas dabar pavojingas

Ant dabartinio ledo tikrai nepatartina lipti, jis yra pavojingas.

„Ar galima lipti ant ledo? Taip galima, tik parašius testamentą ir padavus meškeriotojo žmonai. Eik, brangusis, aš tavęs nelaikau, testamentą parašyk ir drožk meškerioti į sveikatą. Dažnai girdime, kad klastingas ledas pasiglemžė žvejo gyvybę, tačiau jis nėra klastingas žvėris laukiantis naivuolių“, – kalbėjo sinoptikas Naglis Šulija.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis Tauragno ežero ledo storis siekia 25 cm, sniego ant ledo nėra, jis yra tinkamai užšalęs. Totoriškių ežeras Trakuose ėmė tirpti, jo ledo storis siekia 23 cm. Kauno marios – Darsūniškyje taip pat padengtos ledu, jis siekia 8 cm., tačiau jis atitirps jau greitai. Nemuną Nemajūnuose susidarė ledonešis. Nemune ties Smalininkais taip pat susiformavo ledonešis. Kuršių mariomis ties Vente plaukia dreifuojantis ledas, ties Nida ledo nebėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų