REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Saulės užtemimas (nuotr. YouTube)

Šiandien, vasario 26-ąją vyksta retas saulės užtemimas. Jo metu mėnulis atsiduria tarp Žemės ir Saulės, todėl dalis Saulės disko matysis. Vaizdas bus toks, tarsi aplink mėnulį susidarytų šviečiantis žiedas – toks Saulės užtemimas vadinamas „ugnies žiedu“.

12

Šiandien, vasario 26-ąją vyksta retas saulės užtemimas. Jo metu mėnulis atsiduria tarp Žemės ir Saulės, todėl dalis Saulės disko matysis. Vaizdas bus toks, tarsi aplink mėnulį susidarytų šviečiantis žiedas – toks Saulės užtemimas vadinamas „ugnies žiedu“.

REKLAMA

„Mėnulis labai gerai užblokuoja saulės paviršiaus skleidžiamą šviesą šiuo atveju“, - sako NASA mokslininkas Sarah Jaeggli.

Šis užtemimas bus matomas Pietų Amerikoje, Afrikoje, pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje ir šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje.

Tikimasi, kad reiškiniu pasidžiaugti galės ir Argentina, Čilė, Angola, Demoratinė Kongo Respublika ir Indija.

Ilgiausiai reiškinį bus galima stebėti vakarinėje Čilės dalyje – jis truks minutę ir 22 sekundes.

Per saulės užtemimą patariama imtis tam tikrų saugumo priemonių, kad nebūtų sveikatos sutrikimų. Saulės užtemimo stebėjimas plika akimi arba per paprastus žiūronus gali baigtis regėjimo sutrikimais.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviški prietarai ir tikėjimai susiję su Saulės užtemimu

Saulės užtemimas nuo seno laikytas grėsmingu apie pavojus ir nelaimes perspėjančiu ženklu. Vien jau lietuviškas gyvenamąją erdvą įvardijijantis žodis – Pasaulis – nurodo į didžiulį Saulės reikšmingumą mūsų gyvenime. Pasaulis tai gyvybės buveinė po Saule. Tad nesunku suvokti kokį pavojų, kokią grėsmę praeities stebėtojui galėjo kelti Saulės užtemimas. Bijota, kad neįvyktų pasaulio pabaiga. Saulės užtemimo metu buvo privalu būti namuose, melsti Dievo, jog nutolintų nelaimes. Namuose užsidarydavo langines ar užsidangstydavo langus, užsidegdavo graudulinę żvakę, smilkydavo verbas. Gyvulius suvarydavo ir użdarydavo tvartuose bijodami, kad Saulės užtemimo metu likę lauke jie gali susirgti ar apakti.

REKLAMA

Buvo sakoma, kad Saulę kažkas „ima“ arba „gadina“ ir patikslinama, kad tai darąs velnias arba ragana. Pavyzdżiui sakyta: „Velnias užkiša savo uodegą tarp Saulės ir Žemės“; „Ragana apsiverčia miegoti ant kito šono ir skvernu uždengia Saulę“; „Saulės užtemimus sukelia laumė jojanti ant šluotos“. Norėdami nubaidyti nuo Saulės ją gadinančias piktąsias dvasias tyčia keldavo didžiulį triukšmą, daužydami vieną į kitą indus, šūkaudami, šaudydami...

Pasak etnokosmologo Jono Vaiškūno, mūsų laikais Saulės užtemimo reiškinį irgi badoma sieti su įvairias pokyčiais mūsų gyvenime. Tai taro astrologai ir būrėjai. Tačiau astronomojos mokslas teigia, kad Saulės užtemimas kaip fizinis reiškinys neturi jokios pastebimos įtakos tam kas vyksta Žemėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, kuomet įvairiose tradicijose jam priskiriama magiška reikšmė jis pradeda veikti visuomene ne fiziniu, tačiau savo prasminiu kultūrinių reikšmių lauku. Juk ir kelio ženklai mums fizinio poveikio neturi, tačiau naudodamiesi bendruomenėje visuotinai priimtomis jų reikšmėmis patiriame jų apčiuopiamą poveikį mūsų gyvenimo kelyje. O nepaisydami jų dažnai susiduriame su neįveikiamomis netgi tragiškomis kliūtimis“, – sako J. Vaiškūnas.

Beje, sprendžiant pagal nelaimingų atsitikimų statistiką Saulės užtemimų metu išties padaugėja eismo įvykių... 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų