REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Norit skaisčios veido odos visus metus? Tuomet dar šiandien nusiprauskite ištirpinto sniego vandeniu. Tokį ritualą šiandien siūlo liaudies išmintis, mat šiandien - Vieversio diena. Senovėje vasario dvidešimt ketvirtąją žmonės ne tik prausdavosi sniego vandeniu, bet ir nedrįsdavo šukuotis, dirbti sunkesnių darbų. Mat ši diena būdavo šventinė. Keičiantis tradicijoms, gamtininkai pataria bent jau stabtelėti ir pasiklausyti užburiančio šio paukščio čiulbėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, išgirsite bent jau kol kas jį ne visur.

 

Šiomis dienomis turėtume išgirsti pavasario pranašą – dirvinį vieversį. Gamtininkai sako, kad jis jau Lietuvoje.

REKLAMA

Anot specialistų, varnos čia niekuo dėtos. Vieversio bent jau apie Vilnių dar negirdėti, nes tik ką iš pietų atskridęs paukštis čiulba tik kur ne kur.

Ir dar, kaip priduria Libertas Klimka, anuomet tikėta, jeigu vieversys atskrenda iki vasario dvidešimt ketvirtos, žiema laikysis ilgai, o štai jeigu po savo dienos minėjimo - galima laukti atšilimo. Panašu, kad žiema dar parodys nagus. O tiems kas netiki senovės išmintimi, gamtininkai pataria bent jau laukti, kol vieversys ims čiulbėti jų apylinkėse. Nes kol kas į Lietuvą sugrįžo dar nedaug sparnuočių. Ir kiekvieno jų čiulbėjimas turėtų nuteikti pavasariškai.

REKLAMA
REKLAMA

Ir orai, pasak gamtininko, paukščių sugrįžimui įtakos neturi. Sparnuočiai turi savo vidinį kalendorių, kuris juos į Lietuvą grąžiną nežiūrint to, kad čia vis dar sninga ir saulės nė nematyti. Pasak specialistų, paukščiai vėsumą ramiai išlaukia atokiose vietose ir ruošiasi atšilus poravimosi metui. Iki balandžio pabaigos Lietuvoje turėtų būti per tris šimtus paukščių rūšių, kurios kiekvieną rudenį išskrenda žiemoti kitur. Šimtas paukščių rūšių – užklydėliai, tai reiškia, kad mūsų šalį aplanko tik kartkartėmis.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų