REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Vilniaus apygardos teismas atmetė koncerno „Icor“ bendrovės „Axis Industries“ reikalavimą laikinai stabdyti Vilniaus savivaldybės skelbtą nacionalinio stadiono viešosios ir privačios partnerystės konkursą.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas trečiadienį atmetė bendrovės prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones nurodydamas, kad konkurso procedūrų stabdymas keltų grėsmę 27,86 mln. eurų Europos Sąjungos lėšų įsisavinimui.

REKLAMA

„Netekus šių lėšų, projekto įgyvendinimui iškiltų didelių sunkumų, dėl būtų pažeistas viešasis interesas - visuomenė netektų galimybės turėti sporto, sveikatinimo ir kitų visuomenės poreikių kompleksą“, - nurodoma teismo sprendime.

Skunde teismui bendrovė nesutinka su koncesijos sąlygų reikalavimu, jog kandidatas turi turėti ypatingo statinio projekto vadovo teisinį statusą ir nurodo, kad kai kuriose užsienio valstybėse nėra tokios teisinės sąvokos.

REKLAMA
REKLAMA

„Axis Industries“ atstovas Jovitas Elzbergas BNS dar antradienį patikino, kad bendrovė kartu su užsienio partneriais ketina dalyvauti konkurse, tačiau to negali padaryti dėl formalių priežasčių - partnerių architektai negali gauti reikiamos atestacijos, kadangi Architektų rūmai atestavimo procedūras kartą vykdė tik lapkričio 20-ąją.

Pasak teismo, „Axis Industries“, nors ir nesutinka su konkurso sąlygomis, tačiau „nepateikia jokių argumentų, kurie patvirtintų jo, kaip galimo konkurso dalyvio teisių pažeidimą, tai yra, kad jis neatitinka konkurso sąlygomis keliamų kvalifikacijos reikalavimų, dėl ko būtų pašalintas iš konkurso ar patirtų žalą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esant nurodytoms aplinkybėms konstatuotina, kad ieškovo („Axis Industries“ - BNS) prašomų laikinųjų apsaugos priemonių taikymas, kuriomis būtų sustabdytos konkurso procedūros, pažeistų šalių interesų pusiausvyrą ir nebūtų proporcingos siekiamiems tikslams, net jeigu ir būtų pripažinta teismo sprendimo neįvykdymo rizika“, - pažymi teismas.

Kartu nurodoma, kad tai, ar Vilniaus savivaldybė pažeidė koncesijos suteikimo principus, bus nustatyta tik išnagrinėjus bylą iš esmės - jei pažeidimas būtų nustatytas, „Axis Industries“ galės reikalauti žalos atlyginimo.

REKLAMA

Teismo sprendimas per septynias darbo dienas gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.

Advokatas J.Elzbergas tikino, kad tai nebus daroma, o jo klientai sieks dalyvauti konkurse.

„Neskųsime, tikrai taip. Įmonė tikrai ketina dalyvauti ir teiks pasiūlymą bei nenori procesų stabdyti. Abejonės dėl atestato yra iškeltos ir vistiek teiksime visus pasiūlymus su angliškais atestatais. Mūsų tikslas yra ne bylinėtis, o dalyvauti ir laimėti“, - BNS sakė teisininkas.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad teismui priėmus šį sprendimą, konkurso terminas nebebus atidedamas ir galutinai paraiškų bus laukiama kovo 1-ąją.

REKLAMA

„Sveikinu teismo sprendimą ir džiaugiuosi, nes priešingas teismo sprendimas būtų sužlugdęs projektą. Labai džiaugiuosi, kad projektas vyksta - tikiuosi konkurencijos ir tikiuosi surasti rimtą partnerį“, - BNS sakė R.Šimašius.

Anot jo, paskutiniais duomenimis, konkursu domisi 11 dalyvių, tarp jų - ir užsienio koncernai.

Dar prieš teismo sprendimą žurnalistams meras sakė įžvelgiantis koncerno veiksmuose siekį žlugdyti konkursą.

„Pagal tai, ką matau šiandien, kai dieną prieš Vasario 16-ąją terminui pasibaigiant, nors pusę metų jau buvo aiškios tos sąlygos, prašoma viską nukelti, tai man tai atrodo kaip akivaizdus sabotažas. Juolab keista, kai tai daro advokatas, kuris puikiai žino savivaldybės visą virtuvę, nes pats buvo Teisės departamento vadovas, šiuo metu - tarybos nario (Artūro Zuoko - BNS) visuomeninis padėjėjas“, - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio stadiono koncesijos konkursas paskelbtas praėjusių metų rugsėjį, tačiau paraiškų teikimo terminas buvo pratęsta du kartus, buvo palengvintos konkurso sąlygos.

Apie ketinimus dalyvauti 90 mln. eurų vertės nacionalinio stadiono konkurse BNS yra patvirtinusi dujotiekių statybos ir nekilnojamojo turto nuomos bendrovė KDS grupė bei „Švyturio“ areną Klaipėdoje ir „Girstučio“ baseiną Kaune valdanti bendrovė „Infrastruktūra LT“.

Planuojama, kad stadiono komplekse įsikurs iki 300 vietų vaikų darželis, ne mažiau kaip 3 futbolo aikštelės, lengvosios atletikos stadionas, sporto salės, kultūros ugdymo centras ir biblioteka, sporto muziejus. Statybas planuojama pradėti 2019 metų balandį, kuomet įsigaliotų sutartis su konkurso nugalėtoju.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų