REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Panikuoti nereikia, tačiau sunerimti jau yra verta“, - teigia SEB banko vyriausias analitikas Tadas Povilauskas, vertindamas socialiniame tinkle "Facebook" plintantį ir skirtingai vertinamą akcijų rinkų grafiką. 

„Panikuoti nereikia, tačiau sunerimti jau yra verta“, - teigia SEB banko vyriausias analitikas Tadas Povilauskas, vertindamas socialiniame tinkle "Facebook" plintantį ir skirtingai vertinamą akcijų rinkų grafiką. 

REKLAMA

Grafikas, analizuojantis Jungtinių Amerikos valstijų akcijų rinkos padėtį, rodo, kad augimas, lyginant su prieš krizę 2009 metais, yra daug didesnis.

SEB banko vyriausias analitikas Tadas Povilauskas teigia, kad naujausi duomenys rodo, kad JAV akcijų rinka pučiasi ir tai turėtų pradėti kelti nerimą. „Tas akcijų kainų kylimas, ypač Amerikoje, turbūt paklausus bet kurio investuotojo, kuris aktyviai investuoja, tai jau bet kuriam kelia nerimą. Ir visi klausia to paties: „ar JAV akcijos nėra per aukštai užkilusios?“. Bet kita vertus, kadangi pinigai vis dar yra labai pigūs, tai tas noras dėl žemų palūkanų normų ir alternatyvų nebuvimas tai jis kuria didesnius srautus į akcijų rinką ir jis iš esmės formuoja burbulą“, - teigia T. Povilauskas.

Tačiau prognozuoti, kada šis burbulas sprogs, finansų analitikas nenori. „O klausimas, kurioje stadijoje mes dabar esame, to besiformuojančio ciklo vietoje, ar tai jau yra viršus, ar ne, čia jau būtų spėjimai. Bet faktas tai, kad pinigai, bent Amerikoje pradeda brangti. SEB jau praeitų metų gruodį didino bazinę palūkaną. Tikėtina, kad ir šiais metais bus bent du, o gal ir trys palūkanų didinimai. Tai čia jau yra ženklas, kad tie pinigai ima brangti.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš asmeniškai manau, kad dar metai, ar du turbūt JAV akcijų rinkoje, jei iš tikrųjų ekonomika JAV ir toliau išliks tokia stipri. Net labai stiprėjanti, žiūrint į nedarbą, žiūrint į darbo užmokesčio augimą. Ten viskas kol kas yra daugmaž subalansuota, bet burbulas taip, jis plečiasi. Aš tik nemanau, kad galima sakyti, kad va – po mėnesio, po kelių viskas įvyks“, - teigia pašnekovas.

REKLAMA

Europoje padėtis kitokia

Taip pat finansų analitikas teigia, kad aiškių skaudulių rinkose nesimato, tad ir greitas burbulo sprogimas neturėtų įvykti.

„Dabar kol kas didžioji dalis valdžios yra ir JAV politikų rankose. Akcijų rinkose tas burbulas JAV kaip ir formuojasi, tik aš manau, kad nereikia dar gąsdinti, kad jis toks bus artimiausiu metu. Nes iš esmės, tokių burbulų, pagauti pačią viršūnę yra pakankamai sunku. Ir esmės, tie burbulai sprogsta esant tokiems labai didelių skaudulių praplyšimams. Ar tai būtų NT kainų krizė, ar kaip prieš tai buvo IT burbulas. Jei žiūrime dabar į JAV ekonomiką, tai taip, JAV nekilnojamojo turto rinka kaista, IT rinka yra užkaitusi, bet jau po truputį vėsta. Bet tokių didelių spuogų, kad jau jie būtų arti plyšimo, tai dar nėra. Tai metų bėgyje gal didelio nuosmukio ir nebus. Tas kilimas profesionalius investuotojus, tai juos jau gąsdina“, - tv3.lt naujienų portalui sakė Tadas Povilauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„O Europoje augimas per praėjusius metus yra labai stiprus, jeigu kalbame apie akcijų indeksus. Tačiau grafikas nėra toksai, pavyzdžiui, Vokietijos akcijų indeksas - nėra tokio didelio šuolio ir atsiskyrimo nuo 2009 metų lygio. Taip, yra pakankamai pabrangimas ir Europoje. Žiūrint į Europą to augimo potencialo akcijoms yra daugiau turbūt. Nes ji labiau nukentėjo nuo Graikijos krizės ir tos akcijos nėra dar tiek daug užbrangusios. Tai Europoje tas kainų ilgis nėra toks pavojingas. Bet grėsmių Europoje turbūt yra daugiau artimiausiu metu. Turbūt tai ir atsispindi akcijose, nes akcijos mažiau ir užbrangusios“, - situaciją aiškina pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Finansų analitikas teigia, kad šioks toks augimo sustojimas būtų naudingas pačiai rinkai. „Panikuoti nereikia, bet profesionalūs investuotojai yra susirūpinę. Lygis yra rekordinis ir kainų augimas labai stiprus nuo praeitų metų II ketvirčio. Tai jau faktas tai, kad bent trumpalaikė korekcija darosi labai tikėtina. Gal nekris drastiškai. Bet kad bent šiek tiek kainos pasikoreguotų, būtų netgi sveika. Tai to reikėtų, kad rinka būtų sveikesnė“, - sako Tadas Povilauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų