REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

14-metis Matas Adomaitis – tai vaikinas, nusprendęs nebesitaikyti su savo antsvoriu, dėl to kylančia prasta savijauta ir nusivylimu savimi. Matas, be kita ko, ir labai norėdamas susirasti mergaitę, nutarė pasikeisti ir ėmė dalyvauti paauglių lieknėjimo programoje. Dabar praėjus daugiau nei metams po programos pradžios, Matas išrėžia: esu žymiai laimingesnis, sveikesnis, lieknesnis ir motyvuotesnis nei anksčiau.

14-metis Matas Adomaitis – tai vaikinas, nusprendęs nebesitaikyti su savo antsvoriu, dėl to kylančia prasta savijauta ir nusivylimu savimi. Matas, be kita ko, ir labai norėdamas susirasti mergaitę, nutarė pasikeisti ir ėmė dalyvauti paauglių lieknėjimo programoje. Dabar praėjus daugiau nei metams po programos pradžios, Matas išrėžia: esu žymiai laimingesnis, sveikesnis, lieknesnis ir motyvuotesnis nei anksčiau.

REKLAMA

„Iki intervencinės programos pradžios nelabai sportuodavau, o valgyti labai mėgdavau: ir močiutės kotletus, ir tą nesveiką maistą – čipsus ir panašiai. Mokykloje dėl to iš manęs nesityčiojo. o jei ir ką sakydavo, aš nekreipdavau dėmesio, bet pats dėl to nemaloniai jausdavausi“, – sako Matas. Jis prisimena, kad daugiausiai, kiek jis svėrė, buvo 111 kilogramų, o tuomet vaikino ūgis buvo apie 1.60 cm. „Turiu brolį, kuris mano metų irgi turėjo tų problemų, bet paskui susiėmė ir dabar nebeturi, o tėvai šių problemų neturi“, – pasakojo paauglys.

Prasidėjo pokyčiai

Tad vieną dieną Matas „Facebooke“ pamatė kvietimą į Lietuvos antsvorio ir nutukimo asociacijos „Lobesity“ valdybos nario Artiomo Šabajevo organizuojamą lieknėjimo programą paaugliams ir nutarė dalyvauti. Taip praėjusių metų pavasarį ir prasidėjo jaunuolio pokyčiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Man nuo pat pradžių patiko ta lieknėjimo programos stovykla. Gal iš pradžių buvo baimė, nes pirmą kartą gyvenime atsiskyriau nuo tėvų, bet iškart mane pasitiko Artiomas bejuokaudamas, ir pasidarė linksma. Sveikos mitybos ir sporto programos stovykloje laikytis nebuvo sunku – kaip tik buvo linksma. Nors ta stovykla tetruko tris dienas, bet pokyčius pajutau iškart – man tarsi užsidegė motyvacijos lemputė. Be to, per tas tris dienas numečiau penkis kilogramus! Nutariau po truputį keisti savo gyvenimo būdą. Pradėjau žiūrėti maistą, mažinti porcijas“, – pasakojo Matas.

REKLAMA

Tad grįžęs namo, pradėjo sportuoti, vasarą su draugais daug važinėdavo dviračiais, daug vaikščiodavo. Visgi motyvacija po pirmosios lieknėjimo programos stovyklos po mėnesio išblėso – vaikinas iš dalies grįžo prie senų įpročių: mažiau sportuodavo, tačiau maistą dar kažkiek prisižiūrėdavo. Mat mėnesį po stovyklos programos vadovai darė ir nuotolinį palaikymą – paaugliai turėjo siųsti nuotraukas, ką jie valgo bei kaip sportuoja. Pasibaigus nuotoliniam palaikymui, priblėso ir motyvacija.

Grįžo su didesne motyvacija

Visgi Matas neprarado vilties sulieknėti. Po kelių mėnesių, tų pačių metų rugpjūtį, jis dar kartą sudalyvavoje lieknėjimo programoje – šį kartą ji truko jau 10 dienų. Motyvacija šįkart buvo dar didesnė.

REKLAMA
REKLAMA

„Tąkart buvo dar daugiau aktyvumo – daug mankštinomės lauke, ėjome 22 kilometrus pėsčiomis iki Lokės pėdos“, – pasakoja Matas. Šioje stovykloje jaunuolis vėl numetė tris-keturis kilogramus. Po antrosios stovyklos į visą programą buvo įtraukti ir paauglių tėvai. Mato mama pradėjo keisti visą šeimos mitybos racioną, sūnui vis primindavo, kad reikia pasportuoti, prilaikydavo jį nuo nesveiko maisto. Paauglys sako, kad po antrosios stovyklos laikytis naujų įpročių buvo lengviau – ir nors kelis kartus per savaitę neišlaikydavo, prisivalgydavo kažko nesveiko, tačiau svoris į buvusius 111 kg. jau nebegrįžo.

Nebenori nesveiko maisto

Trečią kartą lieknėjimo programoje Matas sudalyvavo praėjusių metų gruodį ir po jos, sako jaunuolis, jam išvis dingo noras valgyti nesveiką maistą. Be to, svarbus momentas čia yra tas, kad stovykloje dalyvavę paaugliai dar iki šiol yra palaikomi nuotoliniu būdu – jie siunčia savo maisto bei savęs sportuojančių nuotraukas programos kūrėjams. Tai, sako Matas, yra didelė motyvacija stengtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad čia jau yra mano sėkmės istorija. Pasikeitė mano svoris, išvaizda, dabar geriau sekasi bendrauti tiek su berniukais, tiek su mergaitėmis, pats maloniau jaučiuosi. Nesveikas maistas man nebepatinka, požiūris į fizinį aktyvumą pasikeitė, man tai nebėra prievolė. Jaučiuosi laimingesnis“, – pasakoja paauglys.

Vaikinas nurodo, kad iki visiškos laimės jam tetrūksta merginos ir pasiekti išsvajotą 90 kilogramų ribą. Dabar Matas sveria 106 kilogramusm o jo ūgis – virš 1.80 cm.

Motyvuočiausias dalyvis

Paauglių lieknėjimo programos sumanytojas Artiomas Šabajevas tv3.lt papasakojo, kad Matas programoje buvo vienas motyvuočiausių dalyvių.

REKLAMA

„Iš kitos pusės, Matas yra standartinis pavyzdys žmogaus, kuris leidžia daug laiko prie kompiuterio, eina per vėlai miegoti, dėl to jam norisi per dažnai užkandžiauti ir t.t. Tad dėl tokio gyvenimo būdo ir atsiranda tos problemos. Visgi Matas ir jo šeima yra pavyzdinė pagal tai, kaip įsitraukė jo mama. Kai jis atvyko pirmą kartą, jo motyvacija buvo aukštame lygyje, kas tarp berniukų yra reta. Tad Matas pirmoje stovykloje pasiekė geriausią rezultatą – ir svorio, ir apimčių, ir pratęsimo namuose aktyvumo prasme“, – pasakojo A. Šabajevas.

Specialistas pastebi, kad tokiame amžiuje – 14,15-os metų – priešingos lyties dėmesys yra labai svarbus, todėl nenuostabu, kad viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl Matas pasirodė intervencinėje programoje, buvo noras susirasti panelę.

REKLAMA

Kad teiktų džiaugsmą

Programos sporto dalies sudarytoja, sporto instruktorė Laura Tumynaitė papasakojo, kad ji programoje visada stengiasi tapti paauglių drauge ir išgyventi kartu su jais.

„Mano tikslas daryti viską su jais kartu. Aš visuomet matau jų procesą, o tame procese dar kažką ir pataisau. Tarkime, einame daryti kūno dizaino pratimų – juos pristatau kaip fizinį aktyvumą, o ne kaip sportą, nes sportas jiems kelia neigiamas asociacijas. Siekiu, kad jie įprastų judėti, kad fizinis aktyvumas jiems teiktų džiaugsmą, kad tai taptų tokiu pačiu įpročiu kaip pavalgyti“, – sako ji.

Sporto instruktorė pažymi, kad lieknėjimo programos dalyviams po to patariam kasdien nueiti po 7.5 km ir Matui, sako ji, šis įprotis jau įaugo. A. Šabajevas priduria, kad šiems sveikiems įpročiams – mitybos, sporto – suformuoti prireikia 9-12 mėn. Matui prireikė 12 mėn., kad jo gyvenimo ritmas pasikeistų. Matas taip pat džiaugiasi, kad net jo šeimos gydytoja pastebėjo, kaip jis pasikeitė, jog atrodo sveikesnis ir lieknesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų