REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas turtingiausių Lietuvos verslininkų, trąšų, pašarų, cukraus ir kalakutienos gamybos grupės „Arvi" akcininkas Vidmantas Kučinskas kaltina Rusijos komercinį banką „Alfa-Bank“ nenoru derėtis dėl maždaug 12 mln. eurų įsiskolinimų - dėl to teko sustabdyti Karaliaučiuje veikiančios trąšų gamybos bendrovės „Arvi NPK“ veiklą.

Vienas turtingiausių Lietuvos verslininkų, trąšų, pašarų, cukraus ir kalakutienos gamybos grupės „Arvi" akcininkas Vidmantas Kučinskas kaltina Rusijos komercinį banką „Alfa-Bank“ nenoru derėtis dėl maždaug 12 mln. eurų įsiskolinimų - dėl to teko sustabdyti Karaliaučiuje veikiančios trąšų gamybos bendrovės „Arvi NPK“ veiklą.

REKLAMA

„Taip, pas mus vyksta ginčas su „Alfa-Bank“ dėl 12 mln. eurų, nes bankas staiga nutraukė sutartį su mumis - banko klientais. (...) Mes jau seniai būtume persifinansavę ir išėję iš banko, bet jie pradėjo taikyti sankcijas, baudas ir galų gale nutraukė sutartį bei pasakė, kad esame skolingi 12 mln. eurų. Tai yra konflikto esmė“, - antradienį spaudos konferencijoje žurnalistams kalbėjo V.Kučinskas.

Pastaruoju metu V.Kučinskas su „Alfa-Bank“ bylinėjasi dviejose bylose. Ginčai vyksta dėl to, kad Rusijos komercinis bankas 2012-2014 metais paskolino maždaug 17 mln. eurų Karaliaučiuje veikiančiai trąšų gamybos bendrovei „Arvi NPK“. Ginčas vyksta dėl maždaug likusių 12 mln. eurų skolos. Paskolas laidavo pats V.Kučinskas. Jis žurnalistams teigė, kad taip elgėsi, nes norėjo Rusijos bankui parodyti, jog „nebėga nuo įsipareigojimo“.

REKLAMA
REKLAMA

Trukdo įmonės veiklai

Anot jo, „Alfa-Bank“ buvo siūlyta susitarti taikiai dėl paskolos grąžinimo, tačiau Rusijos bankas į bendrovės prašymus nekreipė dėmesio ir pradėjo skolos grąžinimo procedūras teismuose. Dėl šių procesų įmonė neveikia jau maždaug 5 mėnesius.

REKLAMA

„Kodėl ją reikėjo sustabdyti?„Alfa-Bank“ už menkiausią pažeidimą gali sustabdyti įmonės veiklą. Kai kilo ginčas dėl papildomų baudą. Laiku neįvyko sumokėjimas kai kurių paskolos dalių. Reikėjo spręsti, ar mokėti tam banke, ar eiti į kitą banką, todėl „Alfa-Bank“ ėmė ir sustabdė įmonės veiklą“, - teigė V.Kučinskas.

Jis tvirtino, kad šiuo metu jau yra gautas teismų leidimas atnaujinti „Arvi NPK“ veiklą ir tai numatoma padaryti vasario pabaigoje. V.Kučinskas pridūrė, kad „Alfa-Bank“ veiksmus galima traktuoti, kaip norą užgrobti „Arvi NPK“ verslą, tačiau to bankui padaryti jau nepavyks.

REKLAMA
REKLAMA

„Ta įmonė yra minimum verta dvigubai daugiau nei tas kreditinis reikalavimas. Šiandien dienai yra daug norinčių tą kreditorinį reikalavimą išpirkti. Aš einu teisiniu keliu. Bet koks susitarimas su „Alfa-Bank“ bus pasirašytas prie teismo atstovų“, - kalbėjo V.Kučinskas.

Paklaustas, kodėl bendrovė ėmė paskolą iš banko, kuris dėl menkų pažeidimų turi galimybes sustabdyti įmonės veiklą, jis teigė, kad taip buvo elgiamasi, nes Karaliaučiuje yra vos keli paskolas teikiantys bankai, o vakarietiško kapitalo bankai šiame Rusijos neinvestuoja.

„Aš nežinau nė vieno banko, kuris yra investavęs į Karaliaučiaus sritį. Ten paskolas tekia vienas, du bankai, todėl ir ėmėme pinigus. Nežinau nė vieno vakarietiško banko, kuris būtų investavęs į Karaliaučiaus sritį“, - tvirtino V.Kučinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarsto atsisakyti titulo

Jo teigimu, į „Arvi NPK“ iš viso yra investuota apie 24 mln. eurų.

„Mes norime pasakyti, kad šis konfliktas vyksta nuo pernai rugsėjo. Konfliktas yra. Per tą laiką mes atidėjome keturis teismus. Parašėme oficialų raštą, kuriuo siūlėme į bendrovę įvesti 4,5 mln. eurų ir taip susitarti. Kitą mėnesį bendrovė vėl pradės veikti, per ateinančius ketverius metus ji bus atgaivinta ir „Alfa-Bank“ vėl atgaus pinigus“, - teigė V.Kučinskas.

V.Kučinskas žurnalistams neatsakė, kokio vertės šiuo metu yra jo valdomas turtas. Be to, jis užsiminė apie svarstymą atsisakyti Rusijos garbės konsulo Lietuvoje pareigų.

REKLAMA

„Aš esu Rusijos garbės konsulas Lietuvoje. Mane pakvietė būti konsulu ir atstovauti verslui, rodyti pavyzdį, kad galima investuoti Rusijoje. Tai visuomeniniu pagrindu. Dėl garbės dalykų, ką matau ir skaitau spaudoje, gal reikės svarstyti (apie garbės konsulo pareigų atsisakymą - BNS)“, - tikino V.Kučinskas.

Žurnalistų paklaustas, kodėl „Arvi“ įmones valdančios bendrovės „Vyrja“ akcijos buvo perleistos jo sūnui Justui Kučinskui, V.Kučinskas atsakė, jog tai buvo šeimos sprendimas.

„Vyrja“ yra šeimos verslas. Tai šeimos reikalas. Mes su žmona pirmoje santuokoje sūnui buvome parašę testamentą, kai išeisime anapilin, tai viskuo pasirūpins sūnus. Įvykus skyryboms teko testamentą pakeisti ir su žmona nusprendėme visą turtą perrašyti sūnui, pasilikdami po 10 proc. sau kiekvienam. Iš šeimos turtas niekur neišėjo“, - aiškino V.Kučinskas.

REKLAMA

Areštavo turtą

Praėjusių metų rugsėjį Vilniaus apygardos teismas nusprendė areštuoti maždaug 14 mln. V.Kučinsko turto. Šioje byloje „Alfa-Bank“ argumentavo, kad yra pradėjęs skolos grąžinimo procesą iš V.Kučinsko Londono tarptautiniame arbitraže, tačiau procesas gali užtrukti. Dėl šios priežasties buvo prašyta areštuoti V.Kučinsko turtą.

Vasario pradžioje Apeliacinis teismas paliko galioti turto areštą.

Tuo metu kitoje byloje pernai rugsėjį Kauno apygardos teisme „Alfa-Bank“ prašė pripažinti negaliojančia 2015 metų lapkritį sudarytą akcijų dovanojimo sutartį, pagal kurią V.Kučinskas savo sūnui Justui perleido dalį bendrovės „Vyrja“ akcijų - pastaroji yra kontroliuojanti bendrovė, be kitų įmonių valdanti ir „Arvi ir ko“. Vasario pradžioje Apeliacinis teismas ketvirtadienį atmetė V Kučinsko skundą ir paliko galioti Kauno apygardos teismo pernai rugsėjį priimtą nutartį, kuria buvo pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės - areštuotos dovanotos „Vyrjos“ akcijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apeliacinio teismo duomenimis, „Vyrja“ neturi registruoto nekilnojamojo turto, jos įstatinis kapitalas - 49,5 mln. eurų. Bendrovė Registrų centrui pateiktoje ataskaitoje nurodo kontroliuojanti bendroves „Arvi ir ko“, „Marijampolės Arvi, Investicijų ir inovacijų fondą bei viešąją įstaigą Baltijos agroverslo institutas.

„Sorainen“ advokatas Laurynas Lukošiūnas, atstovaujantis bankui „Alfa Bank“

„Alfa-Bank“ visada bendradarbiavo ir siekė su „Arvi“ įmonių grupės savininku Vidmantu Kučinsku rasti taikų susitarimą, tačiau iki šiol nesulaukia konkrečių veiksmų.

Bankų skolininkų bandymai įrodinėti, kad dėl išduotų paskolų negrąžinimo yra blogas ir kaltas pats bankas yra paprasčiausia gynybinė taktika. Įprastai tokia taktika baigiasi nesėkme. „Alfa-Bank“ neturi jokių objektyvių duomenų apie bet kokių pretenzijų pačiam bankui realumą.

REKLAMA

Turimi faktai liudija, kad bankas elgiasi tinkamai, o skolininkai – ne. Pavyzdžiui, slaptas akcijų perleidimas po įsipareigojimo išduoti garantiją, akcijų perrašymas Kipro bendrovėms, vengimas skelbti finansinę atskaitomybę privalomais terminais kelia pagrįstas abejones „Arvi“ atstovų sąžiningumu ir veiksmų teisėtumu. „Alfa-Bank“ reikalavimų pagrįstumą yra patvirtinęs bei abejones dėl kitos pusės sąžiningumo yra išreiškęs ir Lietuvos apeliacinis teismas įsiteisėjusia 2017 m. vasario 9 d. nutartimi.

Be to, be „Alfa-Bank“ finansinių pretenzijų, V. Kučinsko įmones slegia kiti dideli įsipareigojimai. Turto areštų registro duomenimis, bendra „Arvi“ grupės įmonių turto areštų suma viršija 35 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų