REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
D. Britanija (nuotr. SCANPIX)

Jungtinė Karalystė neturi veikiančios sistemos, leidžiančios įvertinti, kurie imigrantai turi teisę pasilikti nuolat gyventi. Europos Sąjunga yra susirūpinusi, kad dalis jos piliečių, gyvenančių JK, gali turėti didelių problemų dėl tokios silpnos šalies imigracinės sistemos. Tokia informacija pateikiama nutekintame dokumente, kurį gavo „The Observer“, rašo „The Guardian“.

13

Jungtinė Karalystė neturi veikiančios sistemos, leidžiančios įvertinti, kurie imigrantai turi teisę pasilikti nuolat gyventi. Europos Sąjunga yra susirūpinusi, kad dalis jos piliečių, gyvenančių JK, gali turėti didelių problemų dėl tokios silpnos šalies imigracinės sistemos. Tokia informacija pateikiama nutekintame dokumente, kurį gavo „The Observer“, rašo „The Guardian“.

REKLAMA

Chaosas kyla aiškėjant, kad JK neturi tikslios informacijos ir veikiančių sistemų, pagal kurias būtų aišku, kurie imigrantai iš 27 ES valstybių galės pasilikti JK po to, kai jų judėjimas į šalį bus apribotas. Manoma, kad ankstyvose derybų dėl BREXIT įgyvendinimo stadijose, Britanija ir ES sutars dėl datos, po kurios atvykę emigrantai automatiškai nebeįgis teisės pasilikti Jungtinėje Karalystėje.

Nutekintame dokumente taip pat įspėjama, kad „JK neturi gyventojų registro. Dėl to bus sudėtinga įvertinti, kurie atvykėliai iš ES šalių prieš BREXIT JK gyveno legaliai“. Kyla ir ta problema, kad jei maždaug 3,3 milijonai JK gyvenančių ES piliečių staigiai kreiptųsi dėl teisės nuolat gyventi JK, tai šalies sistema būtų tiesiog perkrauta darbu.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal „The Observer“ atliktą apklausą, didžioji dauguma britų tiki, kad ES piliečiai, iki šiol gyvenantys JK, turėtų automatiškai gauti teisę pasilikti. Tik 5 procentai apklaustųjų teigė, kad juos reiktų paprašyti išvykti.

REKLAMA

Vis tik yra akivaizdu, kad praėjus 8 mėnesiams po JK piliečių sprendimo atsiskirti nuo ES, neužtikrintumas dėl ateities JK gyvenantiems ES piliečiams tapo tikru nerimo šaltiniu.

Kas toliau?

Reaguodamas į Briuselio raportą diplomatas iš vienos Rytų Europos šalies tvirtino, kad jam buvo staigmena, jog JK nepasirengusi registruoti atvykstančius ir išvykstančius. Diplomatas taip pat pabrėžė, kad JK turės šį klausimą išspręsti labai operatyviai.

Tačiau situacija nėra nauja – ją jau bandyta spręsti prieš beveik dešimtmetį. Tony Blairo vyriausybė buvo priversta atsisakyti planų dėl nacionalinės ID kortelės ir gyventojų registro dar 2007 metais. Tokį sprendimą nulėmė susirūpinimas piliečių duomenų saugumu.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu JK vyriausybės kanceliarija primygtinai nereikalauja kreiptis dėl kokių nors dokumentų, kad būtų galima naudotis ES laisvo žmonių judėjimo teise. Šalis neregistruoja ES piliečių, atvykstančių ir išvykstančių iš JK, o šalies Darbo ir pensijų departamentas, Vidaus reikalų ministerija ir Pajamų mokesčių ir muitų departamentas nesidalina informacija apie atvykėlius.

Siekiant atskirti asmenis, kurie gyveno JK karalystėje prieš BREXIT nuo tų, kurie atvyko po to, būtų galima pasinaudojant nacionalinio draudimo numerio sistema. Tačiau pasirinkus šį būdą nebūtų įtraukiami tie, kurie nei dirba, nei naudojasi pašalpų sistema. Leidimas nuolat gyventi JK bet kuriam asmeniui, kuris turi nacionalinio draudimo numerį, išduotą iki tam tikros datos, reikštų, kad tokią teisę turėtų ir milijonai asmenų, kurie JK buvo gana trumpai. Tai taip pat nespręstų klausimo dėl tokio asmens šeimos narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Britanija kol kas nepateikė jokios informacijos, kaip planuojama vertinti besikreipiančių ES piliečių atvejus ir tvirtina, kad ieškoma problemos sprendimo.

„Šiuo metu svarstome įvairias galimybes, kaip ES piliečių migracija galėtų vykti po to, kai JK paliks Sąjungą. Dabartinėje stadijoje būtų tiesiog klaidinga nurodyti kokius nors konkrečius planus. ES piliečiai, nuolat gyvenantys JK, įneša svarų indėlį į mūsų visuomenę ir ekonomiką, todėl ieškosime būdų, leidžiančių įteisinti jų statusą. To paties sieksime ir JK piliečių, gyvenančių ES, atveju. Kai tik prasidės derybos dėl išstojimo, šis klausimas taps mūsų prioritetu“, - pareiškė Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai.

ES piliečiai, kurie JK gyveno pastaruosius 5 metus, automatiškai gauna nuolatinio gyventojo statusą. Po BREXIT referendumo skaičius JK gyvenančių ES piliečių, kurie aplikuoja dėl nuolatinio gyventojo statuso, išaugo 50 procentų. Tam, kad gautų nuolatinio gyventojo pažymėjimą, ES piliečiai turi užpildyti 85 lapų ilgio anketą, prie kurios reikalaujama pateikti įvairių dokumentų, nurodyti, dėl kokių priežasčių per pastaruosius 5 metus jie buvo išvykę iš JK, etc. Kai kurie aplikuojantys jau gavo laiškus, kuriuose jiems siūloma būti pasiruošusiems palikti šalį, nes jie netinkamai užpildė anketą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų