REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko rinkimuose naujas posūkis – savo kandidatūrą į partijos lyderio postą atsiima Mindaugas Bastys.

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko rinkimuose naujas posūkis – savo kandidatūrą į partijos lyderio postą atsiima Mindaugas Bastys.

REKLAMA

Politikas Mindaugas Bastys nusprendė, kad kandidatuoti nebenori, tačiau neatskleidė šio sprendimo priežasčių. Taigi dabar dėl partijos pirmininko posto kandidatuos 7 socialdemokratai: Artūras Skardžius, Mindaugas Sinkevičus, Zigmantas Balčytis, Irena Miškinienė, Gintautas Paluckas, Andrius Palionis ir Mantas Varaška.

Debatuose dalyvavo 4 kandidatai – Artūras Skardžius, Mindaugas Sinkevičius, Zigmantas Balčytis ir Andrius Palionis.

Partijos pirmininkas: “tai globali problema”

Algirdas Butkevičius sveikindamas kandidatus linkėjo prie stalo sėdintiems keturiems politikams pasitikėjimo savimi. „Pirmiausia noriu pasveikinti šituos kandidatus, kurie šiandien čia sėdi prieš jus, palinkėti pasitikėjimo savimi ir tikėjimo savo partijos bičiuliais, o po to įgauti pasitikėjimo visuomenėje. Partijos gyvenimas vyksta svarbus įvykis - mūsų partija pirmą kartą organizuoja partijos bičiulių visuotinius rinkimus renkant partijos pirmininką. Tai istorinis įvykis partijoje“, - sako Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartinis partijos pirmininkas taip pat negailėjo minčių ir apie visos Europos politinius įvykius. „ Niekas negali paneigti, visa Europa išgyvena didžiulį populizmo laikotarpį. Populizmas Europoje ir pasaulyje tapo vėl populiarius. Liūdna tai, kad tradicinės partijos rinkimuose pastaruoju metu, ypač jei jos yra valdžioje, partijos pralaimi rinkimus. Tačiau noriu pabrėžti – tai globali problema. Niekada taip nebuvo svarbu, kad būtų bendras susitelkimas“, - teigia dabartinis partijos pirmininkas.

REKLAMA

Algirdas Butkevičius partijos bičiuliams teigė, kad dėl socialinių pasaulio problemų yra kalta konkurencija ir technologinė pažanga. „Pagrindinė priežastis yra ta, kad žmonės nespėja eiti su technologine pažanga. Reikia konkuruoti, kad vestume savo valstybę sėkmės keliu. Mums reikia remtis protu, kūrybiškumu, teisingumu, ir kad paprastai pasakius - turime užkerėti visuomenę, visuomenė turi mumis pasitikėti“, - partijos nariams ir kandidatams sakė Algirdas Butkevičius.

Tačiau dabartinis partijos pirmininkas debatuose pasilikti negalėjo – turėjo neatidėliotinų darbų.

REKLAMA
REKLAMA

Z. Balčytis: „kairioji politika yra sprendimas, ne problema“

Europarlamentaras Zigmantas Balčytis susirinkusiems partijos nariams išvardino tikslus, kuriuos tikisi pasiekti, jei bus išrinktas socialdemokratų partijos pirmininku. „Esu giliai įsitikinęs, kad kairioji politika yra sprendimas, ne problema. Manau, kad mes turime aiškiai suprasti, kas vienas iš pagrindinių tikslų - atstatyti partijoje prestižą. Būkime realistai, yra daug šalia mūsų, kuriems nepatogu, gėda, nedrąsu, kada jis yra socialdemokratas. Mes po kurio laiko turime galėti atsistoti ir pasakyti, kad mes esame kairieji, esame socialdemokratai“, - partiečiams kalbėjo Zigmantas Balčytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau europarlamentaras neslėpė, kad ateitis lengva partijai nebus. „Yra labai nelengvas ateities laikotarpis – aš tikiu, kad mes kartu su jumis galėsime sugrįžti prie tų elementarių principų. Su savo ateities komanda esu pasiruošęs tai įgyvendinti.

Tačiau išduoti, ar pats kandidatuos 2019 metų Prezidento rinkimuose, Zigmantas Balčytis išduoti nenorėjo. „Mūsų partija turi susikoncentruoti į artimiausius rinkimus – tai yra savivaldos. Jei atsakingai žiūrėsime į juos, tai ir prezidento rinkimai bus sėkmingi. Partija tikrai turės stiprią kandidatą ar kandidatę. Mano nuomone juo gali būti tik partinis žmogus, mes turime daug virs dvidešimt tūkstančių žmonių partijoje, ir tikrai yra keletas labai stiprių kandidatu, kurie ateityje tikrai galės dalyvauti ir net visas galimybes laimėti“, - prognozavo Zigmantas Balčytis.

REKLAMA

Jis pasisakymo pabaigoje dar pridūrė, kad, jei laimės partijos pirmininko rinkimus, neabejotinai atsisakys Europos parlamento mandato.

A.Palionis: „po derybų su „valstiečiais“ buvau nuliūdęs

Socialdemokratas Andrius Palionis susirinkusiems partijos nariams ir skyrių atstovams sakė, kad socialdemokratai nemoka pasigirti gražiais darbais. „Matau, kad turėtume visų pirmą paruošti mūsų vertybes atitinkančią programą, kad patikėtų ne tik rinkėjai, bet visų pirma turi patikėti mūsų bičiuliai, mes patys. Mes pralaimime kovą viešojoje erdvėje -mes nemokame pasigirti gražiais darbai“, - sakė Andrius Palionis.

Socialdemokratas prabilo ir apie derybų procesą su valstiečiais. „Nėra paslaptis, kad buvau ir konsultacinėje grupėje su valstiečiais ir derybų. Kai išėjau po konsultacijų - buvau laimingas, po derybų buvau nuliūdęs. Turime susėsti su partneriais už stalo ir išsiaiškinti, kaip mes, kairioji partija, negalime valdyti Socialinių reikalų ir darbo ministerijos? Prioritetas ir švietimo ministerija, bet bent jau susigrąžinti Socialinių reikalų ir darbo ministeriją mes privalome“, - teigė A. Palionis.

REKLAMA

M. Sinkevičius: „rinksiuosi partiją“

Ūkio ministras, buvusio Susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus sūnus Mindaugas Sinkevičius, buvęs Jonavos meras sakė, kad partijos nariai nebūtinai turi balsuoti už jauną jo amžių, o turėti atkreipti dėmesį į jo patirtį.

Taip pat jis teigė, kad aiškaus lyderio partijos pirmininko rinkimuose jis nemato. “Neturime charizmatiško ir aiškaus vienintelio lyderio. Savo akyse ir perspektyvoje, matau tris rinkimus: partijos pirmininko, savivaldos ir Europos parlamento. Taip, esu Vyriausybės komandos narys, tačiau jei reikės rinktis tarp šių pareigų ir partijos, rinksiuosi partiją“, - susirinkusiems partiečiams sakė Mindaugas Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministro taip pat buvo paklausta ir apie partijos komunikacijos vykdymo problemas. „ Mes nepakeisim, žiniasklaida rašys, su tuo reikia susitaikyti, mes dirbame ,mes esame matomi. Bet mes turime kalbėti apie du dalykus: vidinę ir išorinę komunkaciją. Turime būti atviri vienas kito atžvilgiu, atsisėsti prie stalo visi, nuoširdžiai. O iš išorės turime būti dar tvirtesni, neturime slėptis po vidiniais dokumentais ir panašiais dalykais“, - sakė M. Sinkevičius.

Reikia laikytis klasikinės pagrindinės taisyklės: suklydai, pripažink ir atsiprašyk. Jei padarei gerą darbą -- pasirodyk, pasididžiuok. Bet kai kartais suklystame, bandome nusišalinti ir nepripažinti tų atvejų. Neklystančių apaštalų nėra, kas dirba, tas klysta, suklydome prieš Seimo rinkimus, dėl to turime tokią situaciją, kokią turime“, - sakė Ūkio ministras.

REKLAMA

A. Skardžius: „asmeniškai ketinimų neturėjau“

Seimo narys Artūras Skardžius prisipažino, kad asmeniškų ketinimų kandidatuoti neturėjo. „ Kai iškėlė skyriai nesitikėjau, tačiau nusprendžiau dalyvauti pirmuose atviruose rinkimuose. Dabar valstybė skatina emigruoti. Turime vadovautis pagrindinėmis vertybėmis ir visais kitais principais ir demografijos plėtrai. Mes daug kam per paskutinius metų, būdami valdžioje, mes neskyrėme pakankamai dėmesio socialdemokratiškoms idėjomis. Mums buvo primestos prokonservatoriškos idėjos“, - situaciją vertina Seimo narys.

Politikas taip pat negailėjo kritikos ir koalicijos partneriams - Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijai. „Būdami koalicijoje mes negalime pasipriešinti. Energetikos, finansų, susisiekimo srityse įvairiausių sprendimų, kurie nėra naudingi Lietuvai. Mes turime efektyviai valdyti valstybės turtą, o kova su šešėline ekonomika turi būti efektyvi. Tos lėšos galėtų būti nukreipti švietimui ir sveikatai -- tačiau turime būti nuoseklūs. Akivaizdu, kad buvome nušluoti populistinės bangos“, - koalicijos padėtį vertina A. Skardžius.

REKLAMA

Atsakymas balandį

Galutinai kandidatai dėl dalyvavimo rinkimuose privalo apsispręsti iki kovo 12 d. Tiesioginis LSDP narių balsavimas partijos skyriuose vyks balandžio 6–8 dienomis, o rezultatai bus paskelbti balandžio 10 d. Antrasis rinkimų turas nusimato balandžio 28–29 d. Rezultatai bus paskelbti gegužės 2 d., o per LSDP suvažiavimą gegužės 6 d. išrinktas partijos pirmininkas oficialiai pradės savo darbą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų