REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Motyvuoti atletai (nuotr. asm. archyvo)

Norėtum sugebėti ryte atsikelti anksčiau ir šį laiką išnaudoti sportui, tačiau nuolat nuspaudi žadintuvo skambėjimo nukėlimo mygtuką? Dažnas po ilgos ir sunkios darbo dienos grįžęs namo turi jėgų tik skaniai pavalgyti ir griūti prie televizoriaus ekrano, tad būti aktyviems ir tobulinti savo kūną, gerinti sveikatą tinkamiausias metas – ankstus rytas.

Norėtum sugebėti ryte atsikelti anksčiau ir šį laiką išnaudoti sportui, tačiau nuolat nuspaudi žadintuvo skambėjimo nukėlimo mygtuką? Dažnas po ilgos ir sunkios darbo dienos grįžęs namo turi jėgų tik skaniai pavalgyti ir griūti prie televizoriaus ekrano, tad būti aktyviems ir tobulinti savo kūną, gerinti sveikatą tinkamiausias metas – ankstus rytas.

REKLAMA

Sveikos gyvensenos iniciatyvos „Motyvuoti atletai“ įkūrėjas, sveikos mitybos specialistas Artus Swan dalinasi patarimais, kaip be didelio vargo net didžiausiems miegaliams atsikelti anksti ryte ir pradėti dieną aktyviai.

„Daugelis žmonių sėkmingai dirba dieną, sportuoja vakarais ir neieško pasiteisinimo, kodėl jie nespėja būti aktyvūs. Vis dėlto, suprantu, jei dirbama po 10-12 valandų per dieną, vėliau nesinori nieko. Taigi, tokiems žmonėms patarčiau sportuoti rytais. Be abejo, priprasti prie tokio gyvenimo ritmo reikia laiko, tačiau geriau išnaudoti porą valandų ryte savo sveikatos gerinimui, nei kavos gėrimui prie rytinės laidos“, – kalba A. Swan.

Įpročiai, kurie privers anksti atsikelti

„Motyvuotas atletas“ tvirtina, jog anksčiau pats buvo iš tų, kurie mėgsta rytais ilgiau pamiegoti ir patingėti lovoje. Visgi, atsiradus tikslui prioritetai pasikeitė ir štai keli būdai, kurie padėjo priprasti prie kitokio režimo bei atsikelti anksti ryte be didelių sunkumų.

REKLAMA
REKLAMA

1. Telefonas kitame kambario gale

Daugelis nusistačiusių žadintuvą jį pasideda šalia lovos, kad jam suskambėjus tuoj pat galėtų nuspausti žadintuvo skambėjimo nukėlimo mygtuką ir miegoti toliau. Jei norite atsikelti anksčiau, pamirškite šį įprotį. Pasidėkite telefoną kitame kambario gale tam, kad būtumėte priversti fiziškai atsikelti ir jį išjungti. Tik jokiu būdu negrįžkite atgal į lovą, keliaukite tiesiai į vonią, nusiprauskite veidą šaltu vandeniu ir tikrai būsite atsibudę bei pasiruošę aktyviam rytui.

REKLAMA

2. Miego balanso programėlės

Dar viena išeitis – aplikacijos, subalansuojančios jūsų miegą. Šios, reaguodamos į gilaus bei budinčio miego režimus, pažadins jus būtent tada, kada miegosite budėjimo režime. Kaip žinia, toks metas yra lengviausias ir palankiausias kėlimuisi. Tai ypatingai efektyvus būdas, padedantis lengviau atsikelti. Taip pat pabudę būtent taip jausitės žvaliai, kadangi nejausite nei didelio miego trūkumo, nei būsite persimiegoję.

3. Motyvacija

Tvirtai žinant savo tikslus trokšite daryti viską, kad juos pasiektumėte. Išsikelti tikslai, kaip šiuo atveju geresnė sveikata, dailesnė figūra ir aktyvus gyvenimas, tiek padės atsikelti anksti ryte, tiek nueiti miegoti laiku vakare. Atsiradus motyvacijai net nejusite, kaip su užsidegimu imsitės laikytis tokio režimo, kuris bus palankiausias tikslų siekimui.

REKLAMA
REKLAMA

 

Pykina, silpna – ką daryti?

Pradėjus sportuoti anksti ryte neretai jaučiamas silpnumas, pykinimas ir nenuostabu, jog pradžioje gali apimti nusivylimas, kadangi organizmui toks režimas – naujiena. Visgi, prie to priprasti reikia laiko, noro bei žinių.

„Išties, iš karto gali būti kiek sunkoka priprasti prie naujojo režimo, tačiau „persilaužimo“ laikotarpis turėtų užtrukti daugiausiai mėnesį, po kurio net neabejoju, jog didžiuositės savo užsispyrimu. Beje, jei tektų rinktis, kada keisti savo įpročius, tinkamiausia rinktis pavasarį, kada anksti švinta, taip kur kas lengviau keltis.

Itin svarbu pratintis keltis tuo pačiu metu kiekvieną dieną. Gali pasirodyti keista, tačiau daugelis tiki, jog darbo dienomis miegodami mažai „atpirks“ savo miegą savaitgalį. Deja, mūsų organizmas nėra taip sutvertas ir jis ilsisi kartą paroje, tad kėlimasis tuo pačiu metu kiekvieną dieną tinkamiausias būdas pakeisti savo biologinį laikrodį“, – rekomenduoja pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į sporto salę tuščiu ar pilnu skrandžiu?

Norint, kad treniruotės ryte būtų efektyvesnės, o savijauta vis geresnė, pirmiausia, būtina pradėti anksčiau eiti miegoti, t.y. ne vėliau, kaip 23 valandą.

„Teigiama, jog visos miego valandos iki vidurnakčio prilygsta dviem poilsio valandoms, todėl užmigę, pavyzdžiui, 22 val. iki vidurnakčio miegosite lyg 4 valandas. Susitvarkius miegą ir rytiną ypatingai svarbu neužmiršti ir tinkamai maitintis. Nepriklausomai nuo to, ką gyvenime veikiate ir ko siekiate, mityba visada pagal svarbą bus pirmoje vietoje. Visiems savo klientams kartoju, jog pasitelkdami subalansuotą mitybą, pirmiausia, jie turėtų siekti ne išorinių, o sveikatos ir bendros savijautos pokyčių.

Jei sportuosite labai anksti, tikriausiai, apetito neturėsite ir sportuoti eisite tuščiu skrandžiu. Visuomet turėkite paruošto sveiko maisto iš vakaro, kad galėtumėte iškart po sporto pavalgyti sočius pusryčius ir atstatyti energiją. Visgi, tuo atveju, jei prieš rytinį sportą yra didelis noras valgyti, tuomet geriausias pasirinkimas baltyminis kokteilis arba lengva avižinė košė su baltyminiais milteliais. Taip pat galima suvalgyti kokį nors vaisių, pavyzdžiui, bananą. Svarbiausia atrasti, kas greitai susivirškintų ir netrukdytų sportuoti“, – teigia Artur Swan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų