REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien kūno puošyba tatuiruotėmis tapo kasdienybe, tačiau tiesa apie šios procedūros keliamą žalą sveikatai daugelį gali nemaloniai nustebinti. Vieni savo kūną skuba dailinti nenorėdami atsilikti nuo mados, kiti stengiasi išreikšti save, tapti išskirtiniais, bet ar viską žinome apie tatuiravimo pasekmes?

Šiandien kūno puošyba tatuiruotėmis tapo kasdienybe, tačiau tiesa apie šios procedūros keliamą žalą sveikatai daugelį gali nemaloniai nustebinti. Vieni savo kūną skuba dailinti nenorėdami atsilikti nuo mados, kiti stengiasi išreikšti save, tapti išskirtiniais, bet ar viską žinome apie tatuiravimo pasekmes?

REKLAMA

„Sugihara“ Grožio Terapijos ir Chirurgijos Klinikos gydytoja dermatologė Jolanta Žilienė skaitytojus supažindina apie šių piešinių ant kūno keliamus pavojus.

„Patikint savo odą tatuiruočių meistrui dažniausiai nerimaujama dėl piešinio, ar galutinis rezultatas tikrai bus toks, kokio tikimasi, o sveikatos ir organizmo gerovė dažniausiai būna pamirštama. Vis dėlto, tiesa apie šios skausmingos kūno puošybos daromą žalą išties nemaloni: tatuiruočių dažai visam gyvenimui nusėda ne tik odoje, bet ir limfmazgiuose bei gali sukelti kitas neigiamas pasekmes sveikatai“, – perspėja J. Žilienė.

Po apsilankymo tatuiruočių salone vizitas pas gydytoją

Gydytoja dermatologė pasakoja, jog tatuiravimo metu mūsų organizmas į procedūrą reaguoja iš karto. Į pažeidimo židinį – tatuiruojamą vietą pradeda plūsti imuninės ląstelės, kurios mėgina pasiglemžti dažus ir juos transportuoti į limfmazgius. „Tatuiruočių dažus limfmazgiuose galima aptikti jau po 15 min. nuo puošybos pradžios ir dėl šios priežasties limfmazgiai gali padidėti. Tokiu atveju dažnai žmonės kartais patenka pas gydytoją, kadangi, kaip žinia, tokie simptomai gali signalizuoti apie infekciją arba net onkologinę ligą.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu atveju gydytojas pirmiausia pacientą tiria dėl infekcijos, jos neradus ieškoma onkologinių ligų. Kartais, pašalinus pajuodusį limfmazgį išsigąstama melanomos – agresyviausios odos vėžio formos, tačiau atlikus tyrimus paaiškėja, jog tai paprasčiausiai susikaupę juodi tatuiruočių dažai. Taigi, dėl limfmazgiuose susikaupusių tatuiruočių dažų dažnai gali būti klaidingai nustatyta diagnozė ir blogai parinktas gydymo būdas, todėl tokiais atvejais geriau iš anksto perspėti gydytojus apie turimas tatuiruotes“, – aiškina gydytoja.

REKLAMA

Raudona ir geltona spalvos – pavojingiausios

Gydytojos J. Žilienės teigimu, jei, visgi, savo kūną nusprendžiama papuošti, prieš tai būtina pasidomėti dažų, su kuriais meistras ruošiasi daryti tatuiruotę, chemine sudėtimi.

„Ypatingai rekomenduojama meistro paklausti, ar dažai sertifikuoti, ar jų sudėtyje nėra draudžiamų medžiagų, geležies oksido, kuris ateityje gali sukelti nepatogumų, pavyzdžiui, atliekant magnetinio rezonanso tyrimą. Jeigu tvirtinai nusprendėte darytis tatuiruotę taip pat specialistai pataria vengti raudonos ir geltonos spalvos, kadangi jos sukelia daugiausiai pašalinių reakcijų“, – teigia Jolanta Žilienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tatuiruočių šalinimas lazeriu

Vis dėlto, kartais neapgalvoti sprendimai ar madų vaikymasis ilgainiui gali apkartinti gyvenimą, kada tatuiruotė nebe džiugina, o kasdien vis trukdo. Laimei, šiandien išeitis yra – tatuiruočių šalinimas lazeriu.

„Pirmą kartą apsilankius pacientui iškart negalime įvertinti, kaip giliai yra dažai ir kaip greitai bus galima pašalinti tatuiruotę, tačiau dažniausiai jau po pirmos procedūros matome, kaip oda palengva šviesėja. Kiekviena sekanti procedūra vyksta vis gilesniame sluoksnyje ir tatuiruotė palaipsniui blunka. Visgi, nors ir piešinys šalinamas būtent tam skirtu lazeriu, dažai iš organizmo nepasišalina

Po procedūros juos iš tatuiruotės vietos „nutransportuojame“ į tuos pačius regioninius limfmazgius, į kuriuos iškart padarius tatuiruotę jau buvo nudrenuota dalis dažų. Taip porcijomis, po truputį „nutekiname“ visus dažus“. Tam, kad dažai pasišalintų ir iš organizmo, procedūros metu imta naudoti du skirtingus lazerius. Pirmasis, jau minėtas, skirtas tatuiruotėms šalinti ir veikia pigmentą. Antrasis, frakcinis, iki šiol naudotas randų lyginimui ir odos atjauninimui. Atliekant procedūras tokiu būdu tatuiruotės blykšta žymiai greičiau. Be to, dalis dažų iš organizmo visai pašalinama“, – apie tatuiruočių šalinimą lazeriu pasakoja gydytoja dermatologė Jolanta Žilienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų