REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Algirdas Butkevičius (nuotr. Fotodiena.lt)

Praėjusią savaitę nuvilnijęs Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko posto dalybos netikėtumų nepateikė. Konservatorių partijos vairą ir toliau laikys Gabrielius Landsbergis, kuris šią poziciją išsikovojo dar pirmame rinkimų ture.

7

Praėjusią savaitę nuvilnijęs Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko posto dalybos netikėtumų nepateikė. Konservatorių partijos vairą ir toliau laikys Gabrielius Landsbergis, kuris šią poziciją išsikovojo dar pirmame rinkimų ture.

REKLAMA

Kiek kitoks scenarijus laukia valdančiojoje koalicijoje esančios socialdemokratų partijos. Šiuo metu į šią poziciją kandidatuoja 8 politikai, kuris neišvengiamai keis partijos braižą – dabartinis partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius rinkimuose nekandidatuoja. Kandidatai į partijos pirmininko postą yra: europarlamentaras Zigmantas Balčytis, Seimo nariai Mindaugas Bastys, Artūras Skardžius ir Andrius Palionis, ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, buvę parlamentarai Mantas Varaška ir Kristina Miškinienė.

Tad ką atneš šie rinkimai ir ar leis naujas lyderis socialdemokratų partijai atnaujinti savo įvaizdį ir atkurti visuomenės pasitikėjimą?

REKLAMA
REKLAMA

Būtina nubraukti A. Butkevičiaus partijos įvaizdį

Mykolo Romerio universiteto Politikos mokslų instituto lektorius daktaras Virgis Valentinavičius sako, kad nors garantijos nėra, tačiau socialdemokratų partijos sužydėjimas yra galimas. „Priklausomai nuo to, kas bus išrinktas, tai ir bus arba pagyvėjimas, arba kaip tik priešinga linkme nueis. Skirtingai nuo konservatorių partijos pirmininko rinkimų, kur kandidatai buvo daugmaž panašūs vieni į kitus, tai pas socialdemokratus kandidatų įvairovė yra didesnė. Bet kita vertus, tokių nelabai kokybiškų kandidatų ten irgi yra daugiau. Tai klausimas lieka aiškus – kas laimės? Ir svarbiausia – kokiomis idėjomis vedinas žmogus laimės?“, - klausia politikos apžvalgininkas.

REKLAMA

Virgis Valentinavičius taip pat įvardina ir svarbiausius darbus, kuriuos būtina nudirbti, norint nukreipti partiją nauja linkme. Tačiau anot pašnekovo, jis nėra tikras, kad toks kandidatas atsiras. „Aišku, permainos įmanomos tik deramai įvertinus rinkimų rezultatą, sąžiningai išsiaiškinus to rezultato priežastis ir įvertinus A. Butkevičiaus Vyriausybės politiką ir korupcijos skandalus. Jei naujas pirmininkas įstengs šituos reikalus ir dar pasiūlyti pozityvias idėjas, kur socialdemokratai turėtų eiti, tai permainos garantuotos. Bet klausimas – ar atsiras toks kandidatas“, - sako pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat politologas rekomenduoja valdančiojoje koalicijoje esantiems socialdemokratams prisiminti politines doktrinas. „Iki šiol jie pakankamai nuosekliai buvo stambaus kapitalo partija. Jos viduje buvo daug turtingų žmonių. Ir partijos politika, ypač paskutinėje A. Butkevičiaus Vyriausybėje buvo iš esmės pataikavimas stambaus verslo atstovams. Ir socdemai tokia savo politika uždirbo valstiečiams pergalę. Nes jei socdemai ir konservatoriai nesiteikė atkreipti dėmesio į žmones, tai valstiečiai, meluoja jie ar ne, bet bent jau pasivargino pavaidinti, kad jiems žmonės rūpi. Didžiausios socialdemokratų atsinaujinimo galimybės yra atsigręžime į socialdemokratines idėjas ir žmogų. Bet tam reikia labai blaiviai įvertinti labai liberalią, labai laisvarinkišką ponų Lietuvai naudingą politiką“, - tv3.lt naujienų portalui sako Virgis Valentinavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima partinė savižudybė?

Anot MRU lektoriaus daktaro Virgio Valentinavičiaus, geras lyderis iš tikrųjų galėtų padėti išsaugoti nykstančių socialdemokratų likimą. Tačiau esminis klausimas išlieka - ar patys partiečiai nori išrinkti naują ir perspektyvų lyderį? „Geras lyderis gali labai daug, jis gali ne tik partiją, bet ir visą šalį pakelti. Ir priešingai, blogas – padaryti šaliai daug problemų. Lyderystė, jei ji yra stipri, ji gali labai daug. Bet klausimas kitas – ar partija yra pajėgi išsirinkti stiprų lyderį, ar tokių kandidatų yra ir ar žmonės už juos balsuos. Arba, sakysim partijos nariai paskelbs, kad politikoje ypatingų problemų nėra, korupcijos skandalų nebuvo, A. Butkevičius buvo tobulas ir dabar balsuosim už bet ką. Toks scenarijus irgi yra įmanomas, bet tokiu atveju tai būtų toks susitaikymas ir savižudiškas žingsnis. Bet pasitaiko taip, kad partijos nusižudo ir išnyksta. Nes išsisemia ir nebeturi, ką pasakyti rinkėjams. Kaip kad baigia išsisemti „Tvarka ir teisingumas“ ir padarė Darbo partija“, - komentuoja pašnekovas.

REKLAMA

Kaip realiausią kandidatą atgaivinti socialdemokratų partiją, Virgis Valentinavičius mato dabartinio Vilniaus miesto vicemero Gintauto Palucko kandidatūrą. „Jei norim, kad socdemai būtų labiau socdemai, aš pasisakyčiau už Gintautą Palucką. Jis nepriklauso partijos nomenklatūrai ir nėra labai susitepęs ta proverslisiška politika, kuri buvo būdinga senojo režimo socdemams – A. Butkevičiaus ir A. Brazausko partijos įvaizdžiui. Tai būtų jaunas žmogus. Nes kitas jaunas žmogus tame pasirinkime yra Mindaugas Sinkevičius. Bet čia su juo yra tos pačios problemos kaip ir pas konservatorius. Daugiau pavardės, nei politiko reikalas. Tuo labiau, kad jo tėvas buvo „Achemos“ akcininkas ir Susisiekimo ministerijai sėkmingai vadovavo su visais „Lietuvos geležinkelių“ stambaus masto šakar makar. Tai šitoj vietoj dabartinis jaunasis Sinkevičius – tai problematiškas klausimas, kaip jam pavyktų kardinaliai atnaujinti partijos kryptį. Nes iš principo reikia atlikti 180 laipsnių posūkį“, - sako V. Valentinavičius.

REKLAMA

Popieriuje kandidatai 8, realybėje - 3

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto lektorius daktaras Liutauras Gudžinskas tiesiai įvardiną, ką laiko realiausiu ir geriausiu kandidatu į partijos pirmininko postą. „Iš tų kandidatų dabar pagrindiniai yra Gintautas Paluckas, Zigmantas Balčytis ir Mindaugas Sinkevičius. Ir žvelgiant ir analizuojant jų programas ir buvusius debatus, tai tikriausiai Paluckas galėtų inicijuoti šiuos pokyčius. Turint omenyje ir tai, kad jis gana aktyviai ir prieš tai oponavo A. Butkevičiui. Nebuvo taip, kad jis tik dabar pradeda taip kalbėti. Ir turint omenyje, kad jis kažkada tai buvo atsakingasis sekretorius partijos, tai jis nėra visiškai toks autsaideris. Jis žino partiją iš vidaus ir tokius posūkius jis galėtų įgyvendinti“, - sako pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitus kandidatus politologas vertina skeptiškai. „Kitas kandidatas – Mindaugas Sinkevičius bent jau kol kas nerodė tokio ypatingo ryžto ar kažkokių idėjų. Ir programos iki šiol jokios nepateikė. Tai čia jau jį sunkiau įsivaizduočiau, nes jis kaip ir toks Butkevičiaus kandidatas labiau. O Zigmantas Balčytis, su visa pagarba, jis iš tokių labiau konservatyvių sluoksnių ir vargu bau, ar keistų partiją toks pokytis“, - situaciją vertina Liutauras Gudžinskas.

Pokyčių greitu metu laukti nereikėtų

Liutauras Gudžinskas taip pat atskleidžia, kad socialdemokratų partijos pozicija nėra tokia beviltiška. Tačiau greitų pokyčių laukti yra naivu. „Viskas yra įmanoma. Kita vertus, tokia partija kai socialdemokratai yra gana inertiškas darinys, bet pokyčius inicijuoti tikrai galima. Ir tai nėra jau visiškai beviltiška partija, joje ten yra įvairių žmonių. Jeigu yra klausimas, ar yra įmanoma, taip manau, kad tai yra įmanoma. Bet pirma, reikia tikrai aiškios lyderystės ir antra pokyčiai, vargu, ar bus labai greiti. Bet paties G. Landsbergio pavyzdys parodo, kad pokyčiai yra įmanomi. Ir net partija vėliau juos tarsi net patvirtina. Tai konservatorių atveju, partija iki šiol buvo laikoma tokia kaip daugelio nemėgiama, bet dabar tie inicijuoti pokyčiai tarsi situaciją ilgainiui ir koreguotų. Socialdemokratų atžvilgiu tie iššūkiai yra šiek tiek kiti. Bet tam ir yra lyderystė, kad tai būtų įmanoma keisti. Bet savaime tokio fatalizmo, kad jau nebeįmanoma išgelbėti ir neįmanoma nieko pakeisti, aš nesuprantu. Sakyčiau, kad kairiosios pažiūros yra šiuo metu populiarėjančios. Ir matosi, kad net ir dešinieji bando į tai apeliuoti ir vis daugiau kalba apie socialinę nelygybę. Tai kairieji, jei jie tampa skaidresni, tai gali tą vėliavą taip pat imti ir pakelti“, - prognozuoja politologas.

REKLAMA

Atsakymas balandį

Galutinai kandidatai dėl dalyvavimo rinkimuose privalo apsispręsti iki kovo 12 d. Tiesioginis LSDP narių balsavimas partijos skyriuose vyks balandžio 6–8 dienomis, o rezultatai bus paskelbti balandžio 10 d. Antrasis rinkimų turas nusimato balandžio 28–29 d. Rezultatai bus paskelbti gegužės 2 d., o per LSDP suvažiavimą gegužės 6 d. išrinktas partijos pirmininkas oficialiai pradės savo darbą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų