REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į nedidelį Alpių miestą Austrijoje – Hochfilceną – Tomas Kaukėnas pasiekė nesitikėdamas nieko. Praėjusią savaitę geriausias šalies biatlonininkas sirgo bei be treniruočių praleido net septynias dienas. Vos trys treniruotės prieš svarbiausią metų startą, o jame pasauliui vėl priminta apie save.

Į nedidelį Alpių miestą Austrijoje – Hochfilceną – Tomas Kaukėnas pasiekė nesitikėdamas nieko. Praėjusią savaitę geriausias šalies biatlonininkas sirgo bei be treniruočių praleido net septynias dienas. Vos trys treniruotės prieš svarbiausią metų startą, o jame pasauliui vėl priminta apie save.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio biatlono čempionato sprinte dalį varžybų pirmavęs lietuvis pasiekė sezono rekordą – užėmė 31 vietą, o rungtis baigėsi istoriniu Lietuvai rezultatu – teisę startuoti persekiojime iškovojo ne tik T.Kaukėnas, bet ir 54-as finišavęs Vytautas Strolia.

REKLAMA

„Nebuvo minčių, kad gali tekti praleisti pasaulio čempionatą, nes sveikata gerėjo, bet dėl rezultato buvo nežinomybė. Neįsivaizdavau, kokioje esu sportinėje formoje. Savaitę praleidau, nesitreniravau, o prieš čempionatą teko pasitreniruoti tris dienas. Padariau tokias treniruotes, kokias buvo įmanoma“, – pasakojo T.Kaukėnas.

Nors lietuvis vis dar tebejaučia ligos pasekmes, jis netruko atkreipti į save aistruolių bei transliacijos režisierių dėmesį: 15-u numeriu startavęs T.Kaukėnas pirmoje šaudymo zonoje nesuklydo nė sykio ir į antrą ratą iššliuožė būdamas pirmas. Už jo nugaros buvo ir viską šiemet laimintis dukart olimpinis bei dešimt kartų pasaulio čempionas Martinas Fourcade iš Prancūzijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Treneriai sakė, kad esu pirmas ir pats jaučiau, kad pirmame rate buvo pakankamai jėgų. Po šaudymo kažkas atsitiko, buvo sunku pradėti vėl įsidirbti, – aiškino T.Kaukėnas. – Šiandien slidės buvo panašios į tas, kurios buvo per olimpiadą – labai greitos. Nepasakyčiau, kad savijauta buvo labai gera, bet džiaugiuosi šaudymu.“

31 vietą užėmęs Sočio olimpinių žaidynių atradimas pasiekė devintą geriausią karjeros rezultatą bei geriausią sezono pasiekimą. Vieną baudos ratą sukęs sportininkas pelnė 10 įskaitinių pasaulio taurės taškų, 110 taškų pridėjo į Nacijų taurės taupyklę, kuri svarbi kovojant dėl olimpinių kelialapių, bei iškovojo teisę startuoti persekiojimo rungtyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, šeši iš dešimties geriausių T.Kaukėno karjeros rezultatų pasiekti svarbiausiose metų varžybose – pasaulio čempionatuose bei olimpiadoje.

„31 vieta tikrai tenkina. Nesitikėjau, kad po ligos gali taip pasisekti. Ramiai ruošiausi čempionatui ir apie aukštas vietas net negalvojau. Ko laukti ryt? Persekiojimo rungtis nėra pati mieliausia, nes visur aplink varžovai, reikia lenkt. Mėgstu aplenkinėti save, o ne kitus. Kai bandau aplenkt kitus, dažniausiai nepasiseka“, – šyptelėjo biatlonininkas.

Teisę dalyvauti persekiojimo varžybose iškovojo ir V.Strolia. Po Sočio olimpiados slidinėjimą į biatloną iškeitęs lietuvis pasiekė karjeros rekordą – užėmė 54 vietą. Biatlonininkas gulėdamas suklydo sykį, o šaudydamas stovint užvertė visus taikinius.

REKLAMA

„Jau pirmais metais buvo aišku, kad sprendimas iš slidinėjimo pereiti į biatloną buvo teisingas. Tik mano kaltė, kad iki šiol neparodžiau geresnių rezultatų, – sakė V.Strolia. – Esu patenkintas, nors vieta gal ir neatrodo įspūdinga. Po žingsnelį ir bus labai gerai. Nereikia tiesiai prie aukščiausio, maloniau pasidžiaugti kiekviena mažesne pergale – pagaliau bus pirmas persekiojimas.“

„Susidraugauti“ su šautuvu vis dar bandantis V.Strolia šį sezoną šaudo 67,1 proc. taiklumu, o pastaruoju metu sportininkui dažnai koją kišdavo būtent šaudymas stovint. Šį kartą lietuvis šaudė ne tik taikliai, bet ir greitai.

REKLAMA

„Nenustebau, kad pataikiau visus stovėdamas. Žinau, kad galiu pataikyti, bet būna psichologinių momentų ir padarau klaidas. Šiandien išėjo susikaupti, padariau tą, ką darau per treniruotes. Tik gaila, kad gulint apmaudžiai suklydau“, – aiškino biatlonininkas.

Iki šiol aukščiausia V.Strolios užimta vieta buvo šių metų ketvirto pasaulio taurės etapo sprinte iškovota 63 pozicija. Tokio rango persekiojimo varžybose lietuvis startuos pirmą kartą.

„Rytoj turiu daryti savo darbą, nieko kažko labai naujo nebus: atsistoji, šaudai ir darai savo darbą“, – nesijaudina V.Strolia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varžybų nugalėtoju sensacingai tapo vokietis Benediktas Dollas.26-erių biatlonininkas šaudykloje nesuklydo nė sykio ir iškovojo pirmą karjeros pergalę, antrą vietą užėmusį norvegą Johannesą Thingnesą Boe aplenkęs vos 0,7 sek, kuris taip pat šaudė be klaidų. Bronzą iškovojo du baudos ratus sukęs ir 23,1 sek. atsilikęs sezono lyderis M.Fourcade.

T.Kaukėnas nugalėtojui pralaimėjo 1 min. 30,5 sek., V.Strolia – 2 min. 1,5 sek., o trečias varžybose startavęs Lietuvos atstovas Karolis Dombrovskis – 4 min. 22,2 sek. (95 vieta, šaudymas 1+3). Sprinto rungtyje dalyvavo 102 biatlonininkai.

Persekiojimo varžybos, kuriose startuos 60 geriausių sprinte pasirodžiusių biatlonininkų, vyks sekmadienį 16 val. Lietuvos laiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų