REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Apleistas pastatas Jomantų gyvenvietėje (nuotr. Kęstučio Tarvydo)

Tokių apleistų, akis badančių pastatų, kiekviename Lietuvos rajone stūkso ne po vieną dešimtį. Tai ne tik rodo tuštėjančią šalies realybę, bet ir iki šiol neišspręstą sovietinio palikimo problemą. Dalis apleistų, griūvančių pastatų skaičiuoja ne vieną dešimtį. Turėdami kelis ar nė vieno savininko – kelia galvos skausmą tiek vietiniams gyventojams, tiek valdžiai.

31

Tokių apleistų, akis badančių pastatų, kiekviename Lietuvos rajone stūkso ne po vieną dešimtį. Tai ne tik rodo tuštėjančią šalies realybę, bet ir iki šiol neišspręstą sovietinio palikimo problemą. Dalis apleistų, griūvančių pastatų skaičiuoja ne vieną dešimtį. Turėdami kelis ar nė vieno savininko – kelia galvos skausmą tiek vietiniams gyventojams, tiek valdžiai.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi Šilalės rajone gyvenantis Kęstutis Tarvydas. Susirūpinęs vyras pasakojo apie Jomantų gyvenvietėje jau beveik tris dešimtmečius vaizdą niokojantį pastatą.

Nori tvarkytis ir sulaukia patyčių

Portalui tv3.lt situaciją apie apleistą pastatą esantį vos už kelių šimtų metrų nuo jo namų papasakojęs aktyvus visuomenės veikėjas, kaimo turizmo sodybą turintis K. Tarvydas pripažino tik norintis gražios aplinkos sau ir kitiems žmonėms.

„Jau 27 metai praėjo kaip to pastato, buvusios kontoros, niekas netvarko, nors yra keturi savininkai. Aš pats nuolat valdininkams sakau, kas bus, kai nukris ten vaikas koks nors užlipęs, kas tada atsakys? Jau kiek raštų parašiau ir straipsnių. Nelaimių dar kol kas nėra buvę, bet kas žino. Landynė tokia jau padaryta

REKLAMA
REKLAMA

Aš pats jau dešimt metų užsiimtu kaimo turizmu, mano sodyba yra visai šalia. Atvažiuoja iš viso pasaulio žmonės, visi mato, stebisi. Kovoju jau tiek metų ir vienas belikau. Sakiau visai rajono valdžiai, bet tik pašaipų sulaukiau.

REKLAMA

Nejaugi negalima susitvarkyti, o valdžia man atšauna – žmonės išvažiuos vis tiek, kam tvarkyt. Aš pradėjau kelti problemą šitą, tai ant manęs tarnybas siunčia. Patikrina, neturi prie ko prikibti. Bijo žmonės kovoti, grasinimų, tikrinimų baiminasi. Aš neturiu ko bijoti, o dar partijai priklausomumas daug lemia, aš pats nė vienai nepriklausau, matyt, tai irgi nemažai lemia“, – neslėpė nusivylimo K. Tarvydas.

Pasak vyro, jis nuolat pabrėžia, kad ne sau naudos ieško, o kartu su kitais dirba dėl bendros gražios aplinkos. Juolab, esą, jų gyvenvietės tvarkymui apskritai pinigų nebuvo niekad skirta.

REKLAMA
REKLAMA

Žingsnis iki nelaimės

Apleisti pastatai lyg magnetas traukia jaunimą ir lėbauti mėgstančius vietinius bei prašalaičius. Policijos pareigūnai ir gelbėtojų tarnybos iškvietimų į tokias vietas gauna neretai. Bei nuolat įspėja gyventojus vengti lankymosi pavojingose vietose. Juolab, griūvantys ar apleisti pastatai kelia rimtą riziką tiesiog susižeisti ar nukentėti dėl nestabilių konstrukcijų.

Statinių naudojimo priežiūrą atlieka savivaldybės, kurios Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai kiekvienų metų pradžioje turi pateikti statistiką apie statinių naudojimo priežiūros rezultatus, nurodė inspekcijos atstovė Vida Aliukonienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Remiantis suvestiniais savivaldybių administracijų pateiktais duomenimis apie statinių naudojimo priežiūrą 2016 metais – iš viso patikrinti 5942 gyvenamieji pastatai, pažeidimų (statinio (patalpos) naudojimas ne pagal paskirtį, statinių techninės priežiūros taisyklių nesilaikymas, statinyje vykdoma galbūt savavališka statyba) nustatyta 2135 pastatuose (daugiausia (1959) – dėl statinių techninės priežiūros taisyklių nesilaikymo).

Iš viso patikrinta 3650 negyvenamųjų pastatų, pažeidimų nustatyta 947 pastatuose (iš jų 896 - dėl statinių techninės priežiūros taisyklių nesilaikymo). Dėl pažeidimų gyvenamuosiuose pastatuose savininkams įteikti 2668 reikalavimai juos pašalinti, skirta 19 baudų už 2014 eurų.

REKLAMA

Dėl pažeidimų negyvenamuosiuose pastatuose įteikti 1543 reikalavimai juos pašalinti, skirtos 33 baudos už 2815 eurų. Per metus nugriauta 15 gyvenamųjų ir 120 negyvenamųjų pastatų.

Gyventojus slegia sovietinis palikimas

Dauguma apleistų pastatų yra sovietinis palikimas – iširus bendrovės, likusius gamybinius pastatus pasidalino vietiniai gyventojai, kurie ilgainiui taip ir apleido juos. Susisiekus su Šilalės rajono savivaldybės mero patarėju Kęstučiu Aču paaiškėjo, kad šiame rajone tokių pastatų net kelios dešimtys.

„Yra sudaryta darbo grupė, kuri važinėjo po seniūnijas ir tikrino apleistus pastatus pagal seniūnų sudarytus sąrašus. Jomantuose irgi yra toks pastatas, pernai mes taip pat buvome užfiksavę jį. Savininkai mokėjo padidintai 3 proc. mokestį už apleistus pastatus.

REKLAMA

Mes manome, kad savininkai turėtų nugriauti ar tiesiog sutvarkyti viską. Nes ten ūkinės veiklos nelabai vykdyti įmanoma arba remontuoti reikėtų.

Per praėjusią savaitę viską pažiūrėjome, padarėme nuotraukas. Dabar įvertinsime būklę ir tada supažindinsime savivaldybę su esame situacija rajone. Tada seniūnai turi teisę įspėjimus rašyti ir skirti nuobaudas. Pamatėme, kad trys pastatai yra sutvarkyti, o likusių apie 53, tiek gyvenamos, tiek ūkinės paskirties.

Mes esame Žemės ūkio ministrui įteikę raštą su prašymu, kad būtų teisės aktai rengiami, kad paprasčiau būtų galima tvarkytis. Dabar dalis savininkų nežinomi, dalis mirę, kita dalis – pagal pajus gavę – sunku suvesti galus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiai dienai tik įspėjimai yra. Būtų teisinė bazė ir palankesnė situacija – galėtume perleisti ūkininkams. Tai sunki našta mums patiems vieniems susitvarkyti. Vaizdelis toks, kad yra nemaža dalis apleistų pastatų, kuriems reikalinga priežiūra, kad neatsitiktų kokia nelaimė. Ūkininkai norėtų perimti, bet iš tų sovietinių laikų, yra daug pajininkų ir todėl sudėtinga sutvarkyti tai“, – teigė K. Ačas.

Pasak jo, kasmet tuštėjant kaimams, daugėja apleistų pastatų, tiek privačių, tiek ūkinės ar komercinės paskirties – jie paliekami likimo valiai. Seimo narys Andriejus Stančikas tikino, kad Seimo komiteto planuose yra numatytas šios problemos sprendimas.

REKLAMA

„Tai didžiulė problema dėl tokių pastatų ir turbūt kiekvienam kaime rastume tokių objektų, kur norint juos įteisint, yra tik teisinis kelias ir paprasčiausiai dėl laiko ir kainų niekas nieko nedaro. Taigi norima supaprastinti sistemą. Čia tik laiko klausimas, kada pradėsime dėliotis“, – tikino Seimo narys.

Įdomu, ar laiko klausimas ir Lietuvos bendro vaizdo pasikeitimas, kai jau nebedusins apleisti ir griūvantys pastatai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų