REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dangaus reginių mėgėjai šį savaitgalį galės džiaugtis dvigubai. Danguje pamatysime ypatingą, sniego pilnatimi vadinamą, Mėnulį ir praskriejančią kometą.

Dangaus reginių mėgėjai šį savaitgalį galės džiaugtis dvigubai. Danguje pamatysime ypatingą, sniego pilnatimi vadinamą, Mėnulį ir praskriejančią kometą.

REKLAMA

Vasario pilnatis kartais vadinama sniego pilnatimi todėl, kad taip ją vadina amerikiečiai. Pavadinimas atkeliavo iš Amerikos indėnų kalendoriaus. Mėnulis turi pavadinimus ir Lietuvių kalboje, pas mus jie sutampa su mėnesiais.

„Mėnesiai skaičiuojami pagal Mėnulį, jų pavadinimai, tokie pat. Mes turime rugpjūtį, rugsėjį, gruodį, sausį... Pastarasis, sniego pilnaties pavadinimas, dažniausiai minimas užsienio spaudoje, jį naudoja amerikiečiai. Jis ir kiti mėnulio pavadinimai imami iš Amerikos indėnų mėnulio kalendoriaus. Ten jų yra įvairių: ir sniego, ir vilkų, ir kiti“, – mini etnologas Jonas Vaiškūnas.

Kaip priskiriami pavadinimai?

Pavadinimai mėnesiams priskiriami pagal tai, kas svarbiausia vietovėje gyvenantiems žmonėms, mums buvo svarbu žemdirbystė, indėnams – medžioklė.

REKLAMA
REKLAMA

„Sezoniniai mėnulio pavadinimai susiejami su tam tikro metų laiko ypatybėmis, tiesiog laikas yra apibūdinamas pagal gamtos būsenas. Sniego pilnatis yra vienas jų, bet indėniškas. Lietuvoje dėka interneto, dėka globalizacijos plinta įvairūs pavadinimai, vienas jų – kiniški gaidžio metai. Mes persmelkti svetimom tradicijom, tai nėra labai blogai, bet jos tempia užmarštin mūsų lietuviškus pavadinimus. Juk šiemet yra Vydūno metai, tautinių rūbų metai, Algirdo Juliaus Greimo metai, o mes gaidžio metus norime švęsti“, – kalbėjo etnologas J. Vaiškūnas.

REKLAMA

Praskriejanti kometa bus sunkiai įžvelgiama

Savaitgalį pro mūsų padangę keliaus kometa, bet jos kelią užgoš Mėnulio pilnatis.

„Kometa skrieja, bet dėl pilnaties, kai ta kometa priartės prie žemės šiomis dienomis, tai mums bus sunku ją stebėti, čia reikės žiūronų, todėl paprastam stebėtojui tik žinojimas bus įdomus, kad ta kometa kažkur slypi. Be žiūronų ir žvaigždėlapio, kad tiksliai žinotum, į kurią vietą žiūrėti, kad įžiūrėtum tą balzganą, mažą padūmavusį taškelį, bus sunku kažką pastebėti. Tarp daugelio žvaigždžių jis bus išplaukęs, kaip dėmelė. Dažnai žmonės nusivilia, nes kometa, tai iš karto išskirtinį reginį įsivaizduoja“, – mini etnologas.

REKLAMA
REKLAMA

Orai bus palankūs stebėjimams

Penktadienį sniego nenumatoma. Oras naktį atšals iki 6–11, vietomis, didesnė tikimybė rytiniuose rajonuose iki 15 laipsnių šalčio, dieną termometrai rodys 0–5 laipsnius šalčio.

Šeštadienį sniego tikimybė bus nedidelė. Žemiausia temperatūra naktį sieks 6–11, aukščiausia dieną 1–6 laipsnius šalčio.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų