REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors daugelis turbūt žino pagrindines sveikos mitybos taisykles – apie pusryčių svarbą, reguliarią mitybą ir pan. – Lietuvos olimpinės rinktinės vyriausias gydytojas Dalius Barkauskas paneigia didžiąją jų dalį. Specialistas sako, kad žmogus yra sutvertas badavimui ir vienintelis būdas prailginti žmogaus amžių yra badavimas.

Nors daugelis turbūt žino pagrindines sveikos mitybos taisykles – apie pusryčių svarbą, reguliarią mitybą ir pan. – Lietuvos olimpinės rinktinės vyriausias gydytojas Dalius Barkauskas paneigia didžiąją jų dalį. Specialistas sako, kad žmogus yra sutvertas badavimui ir vienintelis būdas prailginti žmogaus amžių yra badavimas.

REKLAMA

Šiuolaikinis gyvenimo būdas – greitas, skubantis, vyrauja greitas maistas, tačiau D. Barkauskas sako, kad ir tokiame gyvenimo tempe galime išlikti sveiki.

„Jei dieną neturite, kada pavalgyti, maitinkitės pagal kario Ori Hofmeklerio mitybą: badaujate visą dieną, išgeriate puodelį arbatos, bet vakare iškovojot savo vietą po saule ir nusipelnėt pavalgyti. Sėdate prie stalo ir dvi-tris valandas valgote viską iš eilės, kiek telpa, bet orientuokitės į organinę mitybą – turite daug skonių, daug kvapų, daug spalvų. Tai yra grindžiama logika: jūs grįžote namo, jūs nusiraminote, jūsų kūnas yra pasirengęs atsistatyti ir užsidirbti kitai dienai. Tad 12 val. jūs praktiškai badaujate naktį ir po to jūs badaujate visą dieną, tada kūnas turi žymiai daugiau laiko detoksikuotis.

Sakyti, kad mums būtinai reikalingi pusryčiai ir tokie pasakymai kaip „atiduok vakarienę priešui“ yra absurdas. Žmogus niekada taip nesimaitino. Jeigu žiūrėsime į tuos vadinamus racionalius mitybos principus apie valgymą tris kartus per dieną ir pan. – jie atsirado XIX a. Iki tol žmonės valgydavo, kuomet turi kada, arba kada susimedžioja. Iki to laiko – nėra ir nevalgau, graužiu šaknį. Tad daugelis dalykų yra mitas. Kitaip tariant, mūsų kūnas yra sutvertas badauti, o ne virškinti kalorijų perteklių. Tad vienintelis būdas prailginti žmogaus amžių yra badauti“, – paskaitoje Vilniaus universitete kalbėjo specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

D. Barkauskas sako, kad badavimo nauda yra įrodyta su pelėmis: laboratorinės pelės, sako jis, kurios gyvena pusbadžiu, gyvena dvigubai ilgiau nei tos, kurios gauna kalorijų perteklių. „Viskas įrodyta mokslo“, – teigė pranešėjas.

REKLAMA

Dvi garsios dietos

D. Barkauskas sako, kad sporto pasaulyje yra dvi garsios dietos: jau minėta buvusio kario Ori Hofmeklero dieta, skirta daugiau sveikatingumui, ir John Parriillo dieta, daugiau pritaikyta kultūristams.

„Parrillo mitybos tikslas – priauginti kuo daugiau raumeninės masės. Nors mitybos pagalba priaugama daug raumeninės masės, daugelis sportininkų, besilaikančių šios mitybos, turi gana nedidelį riebalų kiekį. Kario mityba yra visai kitokia. Jo mityba – gausu skonių, spalvų ir jis akcentuoja organininį maistą“, – teigia D. Barkauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis nurodo, kad John Parrillo dieta kalba apie mitybą kas dvi-tris valandas, baltymų, skaidulų ir krakmolo valgymą, riebalų ribojamą iki 5 proc., cukraus ir alkoholio atsisakymą.

Kario mitybos esmė – natūralus, organinis maistas, jei valgoma dieną – tik žalias maistas, o vakare ar naktį – „maisto fiesta“, tačiau čia turi būti kuo daugiau tekstūrų, spalvų, skonių aromatų. Teigiama, kad badavimas su persivalgymu gerina metabolizmą.

Ką valgyti pasako mikroflora

Galiausiai vyr. gydytojas sako, kad, kadangi visi žmonės yra individualūs, kiekvienas mitybą turi rinktis pagal tai, kas tinka jo žarnyno mikroflorai.

„Mityba priklauso ne nuo to, ką mes žinom ir ne nuo mūsų emocijų, o nuo 1,5-2 kg. mikrofloros bakterijų, kurios gyvena mūsų žarnyne. Kitaip tariant, jeigu maitinatės taip, kaip patinka jūsų mikroflorai, jūsų kūnas yra patenkintas, jūsų imunitetas idealus ir jūs galite valgyti bet ką ir bet kada ir būsite liekni ir sveiki.

Jeigu savo mikrofloros viduje esate mėsėdis, bet emociškai esate veganas, jūs turėsite krūva problemų, pradedant depresinėmis būklėmis, baigiant sveikatos problemomis“, – nurodė D. Barkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų