REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Žiaurus smurtas: namuose siaubingai sumuštas keturmetis (TV3 koliažas)

Po Lietuvą sukrėtusios tragedijos susitiko politikai, ministrai, atsakingų institucijų atstovai aptarė tragedija pasibaigusią istoriją Kėdainiuose. Kol kas daugiausiai kritikos skrenda į socialinių darbuotojų pusę ir vaiko teisių apsaugos specialistams. 

8

Po Lietuvą sukrėtusios tragedijos susitiko politikai, ministrai, atsakingų institucijų atstovai aptarė tragedija pasibaigusią istoriją Kėdainiuose. Kol kas daugiausiai kritikos skrenda į socialinių darbuotojų pusę ir vaiko teisių apsaugos specialistams. 

REKLAMA

Su keturmečio darželio auklėtoja bendravę TV3 žurnalistai sužinojo kraupių detalių. Auklėtoja prisiminė, kad dar lapkričio mėnesį kreipėsi dėl sumušto berniuko.

Tačiau ji sulaukė keturmečio mamos ir jos močiutės užsipuolimo, kad auklėtoja „iš musės daro dramblį“.

Kaip paaiškėjo, močiutė buvo anksčiau dirbusi šiame darželyje.

Atnaujintas tyrimas dėl ankstesnio berniuko iš Kėdainių sumušimo

Penktadienį prokuratūra nutarė atnaujinti anksčiau nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl galimo mažamečio iš Kėdainių sužalojimo.

REKLAMA
REKLAMA

Aukštesniam prokurorui patikrinus 2016 metų gruodžio 1 dieną priimtą nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, penktadienį nuspręsta jį atnaujinti ir toliau tirti apjungus su ketvirtadienį Kauno apygardos prokuratūroje pradėtu ikiteisminiu tyrimu.

REKLAMA

Atlikti šį ikiteisminį tyrimą pavesta Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, pranešė Generalinė prokuratūra.

Generalinio prokuroro Evaldo Pašilio nurodymu taip pat pradedamas tarnybinis patikrinimas, kodėl ikiteisminis tyrimas dėl nežymaus mažamečio vaiko sveikatos sutrikdymo buvo nutrauktas.

Pernai Kėdainuose buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje, kai į darželį buvo atvestas sumuštas vaikas. Tačiau prokuroras tuomet nusprendė, kad nėra pakankamai duomenų bylą perduoti teismui ir ją nutraukė.

Anot prokuratūros pranešimo, Kauno apylinkės prokuratūros Kėdainių skyriuje pradedamas kompleksinis viso skyriaus veiklos patikrinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Šį trečiadienį tas pats vaikas buvo itin sunkiai sumuštas, o penktadienį jis mirė Kauno klinikose.

„Generalinės prokuratūros vadovybė taip pat priėmė sprendimą nedelsiant patikrinti visus nutrauktus ikiteisminius tyrimus, kurių metu buvo tirtos aplinkybės, susijusios su galimai nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiais nepilnamečiais“, – teigiama prokuratūros pranešime.

Jame nurodoma, kad artimiausiu metu bus papildytos generalinio prokuroro rekomendacijos, kuriose aukštesniam prokurorui bus nurodyta privaloma tvarka atlikti tokių nutrauktų ikiteisminių tyrimų patikrinimą.

Kėdainių vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja turi atsistatydinti - ministras

 

Po keturmečio berniuko žūtimi pasibaigusio smurto Kėdainių savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja turi atsistatydinti, sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mažų mažiausiai atsistatydinti“, - žurnalistams penktadienį Kėdainiuose sakė ministras, paklaustas, kokią atsakomybę turi prisiimti savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Kėdainių savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriui vadovauja Vilima Jucevičiūtė. Ji teigė pagalvosianti, ar atsistatydinti.

„Kaltę visuomet galima įžvelgti, o ar atsistatydinti, pagalvosiu“, - žurnalistams sakė V.Jucevičiūtė.

Ministro komentarus po susitikimų Kėdainiuose tiesiogiai transliavo Kėdainių portalas „Rinkos aikštė“.

Pasak L.Kukuraičio, po 2016 metų pradžioje įvykusios tragedijos, kai Kėdainių rajone vyras į šulinį įmetė du savo vaikus, bendruomenės buvo informuotos, kaip turi reaguoti į įtariamo smurto artimoje aplinkoje atvejus.

REKLAMA

Tačiau, ministro teigimu, per metus dėl įtariamo smurto tarnybos sulaukė tik dviejų gyventojų skundų.

Dėl šios savaitės tragedijos Kėdainiuose Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pradėjo tarnybinį tyrimą.

„Pusantro mėnesio, kai buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas, iš tarnybų akiračio ta šeima išnyko. Praktiškai paliktas vaikas toje šeimoje buvo bet kokiam elgesiui“, - sakė L.Kukuraitis.

Jis kelia klausimą, kodėl darželio auklėtojos įtarimai apie smurtą nepasiekė atsakingų institucijų.

„Kodėl suaugusiųjų žinia nepasiekė tarnybų ir jos neužtikrino, kad būtų rimta, pilna priežiūra, tai yra tarnybų atsakomybė. (...) Galiausiai komunikacijoje nutiko taip, kad jokia tarnyba neliko atsakinga“, - kalbėjo ministras.

REKLAMA

„Istorija pasakojama tokia, kad Vaiko teisių apsaugos skyrius siuntė raštą socialinių paslaugų skyriui ir tas raštas nenuėjo. Ir taškas“, - pridūrė jis.

Kėdainių rajono savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja V.Jucevičiūtė teigė, jog pagrindo minėtos šeimos įtraukti į socialinės rizikos šeimų sąrašą nebuvo, nes prokurorų tyrimas smurto nenustatė.

„Tiek mūsų skyrius, tiek kiti skyriai turi praktikos, kada nuolat yra skundžiami teismui tokie sprendimai, arba dėl vaiko paėmimo, arba dėl šeimos įrašymo“, - sakė pareigūnė.

Ji pripažino, kad nužudytas vaikas skundėsi, jog prieš jį yra smurtaujama, tačiau psichologinė ekspertizė, ar jis meluoja, atlikta nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BNS L.Kukuraitis sako ketvirtadienio vakarą lankęsis Kauno klinikose, kur penktadienio rytą ir užgeso sunkiai sužaloto berniuko gyvybė. Kauno prokurorai žurnalistams atskleidė, jog vaikas galėjo sukelti patėvio įtūžį ir būti mirtinai sumuštas dėl to, jog netaisyklingai ištarė skaičių pavadinimus. Ekspertai aiškinasi, ar vyras nevartojo narkotinių medžiagų. Ministras svarstė, kad turint omenyje veiksmų žiaurumą, juos iššaukti galėjo tik kvaišalai.

„Seselė, kuri buvo šalia vaiko, sakė, kad per 40 metų to nebuvo mačiusi. Aš niekaip kitaip to negaliu paaiškinti, kaip tik veiksmų poveikio būsenoje“, - BNS telefonu kalbėjo ministras.

Jis nurodo, kad pagrindinė atsakomybė dėl to, jog nebuvo užtikrinta komunikacija tarp tarnybų ir kad vaikas nebuvo apsaugotas nuo smurto, tenka būtent savivaldybės skyriui. Tad jei skyriaus vadovė neprisiims asmeninės atsakomybės, jos atleidimą turėtų inicijuoti savivaldybė.

REKLAMA

„Tyrimo metu turėtų būti įvardinti asmenys, ir atrodo, kad tikrai yra tarpžinybinės komunikacijos problemų, komunikaciją turėjo užtikrinti Vaiko teisių apsaugos skyrius.

Arba darbine tvarka pokyčiai turėtų būti daromi skyriuje, arba asmeninės atsakomybės principu“, - BNS sakė ministras.

Jis neatmetė, kad dalis kaimynų apie smurtą šeimoje galėjo žinoti, bet nepranešė dėl baimės, jog bus kerštaujama, arba nebevertino veiksmų kaip smurto, nes tai tapo pernelyg įprasta ir nebepastebima. Dėl šios priežasties ministras svarsto apie galimą informacinę kampaniją ypač regionuose, pavyzdžiui pašto dėžutėse dalijant informacinius leidinius, kaip atpažinti smurtą ir nurodyti, jog apie tai galima pranešti anonimiškai.

REKLAMA

L.Kukuraičiui nuostabą kelia ir tai, kad abu įtariamieji anksčiau buvo teisti, moters sugyventinis Gediminas Kontenis pripažintas kaltu dėl kvaišalų gabenimo, bet apie tai informacijos Vaiko teisių skyrius taip pat neturėjo.

„Kalbėjome, kad vaiko teisių tarnyba turėtų gauti duomenis, jei tik susidomi šeima, visą informaciją apie teistumus, visus kitus prieinamus duomenis, deklaruotus ikiteisminio tyrimo metu ar teisme. Neveikia ne tik socialinė, bet ir teisinė (sistema), visos tarpusavyje“, - pripažino jis

Anot ministro, dėl šių priežasčių penkios ministerijos, Generalinė prokuratūra bei Lietuvos savivaldybių asociacija penktadienį spręs dėl esminių gairių ir bendradarbiavimo vykdant vaiko teisių apsaugos reformą. Jis tikisi sutarti dėl esminių apmatų, kurie leis parengti ministerijai įstatymo projektą, kurį Seimas preliminariai numatė svarstyti neeilinės sesijos metu po kelių savaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kėdainiuose sumuštas vaikas mirė penktadienio rytą. Vykstant ikiteisminiui tyrimui, vaiko motina suimta septynioms paroms, patėviui skirtas trijų mėnesių suėmimas.

 

Po tragedijos Kėdainiuose spragas vaikų apsaugos sistemoje aiškinsis ir Seimo Žmogaus teisių komitetas

Po vaiko mirtimi pasibaigusio smurto protrūkio Kėdainiuose spragas vaikų apsaugos sistemoje aiškinsis Seimo Žmogaus teisių komitetas.

Komitetas aiškinsis, kodėl nebuvo užkirstas kelias smurtui prieš vaiką, nebuvo laiku ir tinkamai identifikuotos grėsmės, nurodoma komiteto biuro pranešime.

Neeilinį posėdį komitetas rengia kitą antradienį. Į jį kviečiami dalyvauti policijos, prokuratūros, vaiko teisių, Vyriausybės kanceliarijos atstovai.

REKLAMA

Ieškoti būdų užkirsti kelią smurto prieš vaikus atvejams planuoja ir į neeiinį posėdį pirmadienį susirinksianti Seimo Savižudybių prevencijos komisija.

„Pirmadienį šaukiame neeilinį komisijos posėdį, kviečiame apygardos prokurorą, merą, ministrą, vaiko teisių kontrolierę, turbūt dar papildomai savivaldybės atstovus iš vaiko teisių“, – BNS sakė komisijos vadovas konservatorius Mykolas Majauskas.

Socialinės apsaugos ir darbo mistras Linas Kukuraitis teigia, kad nuolat pasikartojantys smurto prieš vaikus atvejai rodo, jog dabartinė vaiko teisių apsaugos sistema neveikia. Jis penktadienį popiet susitinka su kitais ministrais, kurių veikla susijusi su vaikų teisių apsauga, ir žada peržiūrėti visą sistemą, nes dabartinė funkcionuoja netinkamai.

REKLAMA

Seimo Savižudybių prevencijos komisija yra parengusi ir Seimui pateikusi įstatymo pataisas, kad visų formų – fizinis, emocinis, seksualinis – smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, būtų draudžiamas. Kaip smurtas būtų apibrėžiama ir nepriežiūra – nuolatinis nepakankamas pagrindinių vaiko fizinių, emocinių, socialinių poreikių tenkinimas ar netenkinimas, keliantis grėsmę vaiko sveikatai, raidai ar orumui.

Tačiau sausio viduryje šis projektas buvo išimtas iš Seimo posėdžio darbotvarkės, teigiant, kad reikia sulaukti naujos redakcijos įstatymo, kur ir būtų nustatyta reikalinga vaiko teisių apsauga. Po šios savaitės įvykio šiam įstatymui priimti vasarį planuojama šaukti neeilinę sesiją.

Pasak Seimo vicepirmininkės Rimos Baškienės, sesijos metu būtų svarstomas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas visas pataisų paketas, o laikas iki neeilinės sesijos, kuri preliminariai planuojama vasario 14 dieną, bus skirtas projektų aptarimui bei diskusijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų