REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Šviesos stulpai Kanadoje (nuotr. Vida Press)

Naktį netikėtai nubudęs vyras Kanadoje užfiksavo įspūdingą reginį – šviesos stulpus. Apstulbęs jis išsitraukė fotoaparatą ir įamžino keistą šviesų žaismą.

10

Naktį netikėtai nubudęs vyras Kanadoje užfiksavo įspūdingą reginį – šviesos stulpus. Apstulbęs jis išsitraukė fotoaparatą ir įamžino keistą šviesų žaismą.

REKLAMA

Kanadietis užfiksavo šiuos, kvapą gniaužiančius šviesos stulpų vaizdus, kurie, kaip jam atrodė, nusidriekė tiesiog iš dangaus. Prabudusiam 1:30 val., jam kilo minčių net apie ateivių užgrobimą.

Timothy Joseph Elzinga, yra 33 metų tėvas. Tą naktį jis atsikėlė iš lovos, kuomet jo dvimetis sūnus Gibsonas pradėjo verkti ir pastebėjo neįtikėtiną, lauke vykstantį, šviesų šou. Jam tai priminė „Žvaigždžių karus". Jis greitai išbėgo lauk fiksuoti geltonų, žalių, raudonų ir mėlynų šviesų.

Fotografas mėgėjas užfiksavo nuostabius šviesos stulpus, susidariusius virš Ontario, Kanados. Temperatūra tuo metu buvo nukritusi iki 18 laipsnių šalčio.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip susidaro šviesos stulpai?

Kaip praneša sciencealert, šios šviesos, iš tikrųjų, yra pakankamai dažnas atmosferoje pasitaikantis fenomenas, jis vadinamas šviesos stulpais. Nors jie primena pašvaistę, bet nėra tokie patys.

REKLAMA

Pašvaistė susidaro, kuomet Saulės vėjo atneštos dalelės susiduria su Žemės atmosfera. Jonosferoje kilusi magnetinė audra sukelia švytėjimą. Nakties danguje pasirodo žydri, geltoni, žali, violetiniai spinduliai, lankai, marškos. Žalią spalvą pašvaistėms suteikia atominio deguonies, o raudoną – molekulinio azoto jonizacija ir švytėjimas. Dienos metu poliarinės pašvaistės nesimato, nes ją užgožia saulės šviesa, tačiau pats reiškinys gali vykti ir dienos metu.

Šviesos stulpai atsiranda, kitomis sąlygomis, kuomet lauke stipriai nukrenta temperatūra. Tuomet ledo kristalai susiformuoja žemesnėje atmosferos dalyje, nei įprasta.

REKLAMA
REKLAMA

Kai tai nutinka, kristalai sudaro bendrą, didžiulį veidrodį , kuris gali atspindėti šviesos šaltinį - tokį kaip, miesto ir automobilių žibintai, kas ir nutinko Kanadoje. Nors atrodo, kad šviesa sklinda iš dangaus, iš tikrųjų, ji atsispindi nuo žemės.

Šviesos stulpas yra optinis reiškinys, kuris priklauso halo reiškinių šeimai, nes jis sukeliamas šviesai sąveikaujant su ledo kristalais. Kitas halo pavyzdys yra rūko lankas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų