REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant deryboms su JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija, Meksika įspėjo, jog gali pasitraukti iš derybų ir Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA), jeigu diskusijos atsidurs aklavietėje.

Artėjant deryboms su JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija, Meksika įspėjo, jog gali pasitraukti iš derybų ir Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA), jeigu diskusijos atsidurs aklavietėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per savo rinkimų kampaniją D. Trumpas žadėjo priversti Meksiką sumokėti už sieną, kuria jis nori Jungtines Valstijas atitverti nuo kaimyninės šalies. Jis taip pat grasino sienos statybą finansuoti panaudojant 25 mlrd. JAV dolerių perlaidas, kurias Meksikos migrantai pernai nusiuntė į savo gimtąją šalį.

REKLAMA

„Yra labai aiškios ribos, kurios turi būti nustatytos iš pat pradžių“, – Meksikos televizijos kanalui „Televisa“ pareiškė ekonomikos ministras Ildefonso Guajardo, trečiadienį ir ketvirtadienį besirengiantis susitikti su JAV pareigūnais Vašingtone.

Paklaustas, ar Meksikos delegacija nutrauks derybas, jeigu bus pradėta kalbėti apie sieną ir perlaidas, jis atsakė: „Be jokios abejonės“.

Derybose su naująja JAV administracija jis dalyvaus kartu su užsienio reikalų ministru Luisu Videgaray.

REKLAMA
REKLAMA

Grėsmė Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarčiai

Be sienos, D. Trumpas nori iš naujo derėtis dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA) su Meksika ir Kanada. Praėjusią savaitę jis įspėjo, jog JAV pasitrauks iš šios sutarties, jeigu joms nebus pasiūlytos „sąžiningos“ sąlygos.

Meksikos vyriausybė į tai atsakė norinti „modernizuoti“ sutartį, kuri įsigaliojo 1994 metais ir pagal kurią vykdomos Meksikos ir JAV dvišalės prekybos metinė apyvarta siekia 531 mlrd. JAV dolerių.

JAV tenka maždaug 80 proc. Meksikos eksporto, o tai aiškiai rodo, kad Meksikos ekonominė gerovė yra itin priklausoma nuo JAV rinkos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau I. Guajardo įspėjo, kad Meksika taip pat gali pasitraukti iš NAFTA.

„Jeigu turėsime mažiau, negu turime dabar, prasmės likti (sutartyje) nebėra“, – pareiškė jis.

Ministras pripažino, kad derybose su JAV Meksikos padėtis yra silpna, tačiau pabrėžė, kad šalis nedarys nieko, kad išgelbėtų šią sutartį.

Kiek anksčiau Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto pažadėjo per derybas su naująja JAV administracija ginti šalies racionalinius interesus ir Meksikos migrantų teises bei siekti išsaugoti Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį tarp JAV, Meksikos ir Kanados.

REKLAMA

„Akivaizdu, kad JAV pradėjo naujai žvelgti į užsienio politiką. Meksika turi siekti ginti savo nacionalinius interesus“, – pareiškė šalies prezidentas.

Pirmadienį jis pažadėjo, kad derybose nebus „nei konfrontacijos, nei nuolaidžiavimo“.

Pirmadienį D. Trumpas pasirašė potvarkį dėl JAV atsisakymo dalyvauti Ramiojo vandenyno partnerystės (TPP) sutartyje.

Manoma, kad artimiausiu metu jis Kanadai ir Meksikai oficialiai praneš, jog nori persvarstyti Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį, kurią pasirašė JAV prezidentas Billas Clintonas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų