REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Mažiau nei dvi savaitės beliko iki vasario 4-osios, kai Dusetų hipodrome bus duotas startas tradicinėms ristūnų lenktynėms „Sartai 2017“.

 Mažiau nei dvi savaitės beliko iki vasario 4-osios, kai Dusetų hipodrome bus duotas startas tradicinėms ristūnų lenktynėms „Sartai 2017“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet lenktynėse bėgs 73 ristūnai iš visų trijų Baltijos šalių ir Lenkijos, o juos vadelios šių respublikų geriausieji sportininkai. Daugiausia, 37 ristūnus į Dusetų hipodrome vyksiančias lenktynes deleguoja Respublikinė lenktyninių žirgų lyga, o 22 – Lietuvos ristūnų sporto asociacija.

REKLAMA

Su 7 žirgais į Dusetas atvyksta geriausi Latvijos vadeliotojai, Estijos sportinių žirgų augintojai atsiveža 5 ristūnus, o svečiai iš Lenkijos – du.

Lenktynių programoje – devyni važiavimai, iš kurių du – tarptautiniai.

Visų devynių važiavimų nugalėtojai ir prizininkai išsidalys bendromis organizatorių ir renginio rėmėjų pastangomis iki 23 tūkstančių eurų padidėjusį varžybų prizinį fondą. Didžiausias – 3600 eurų piniginis prizas atiteks šių lenktynių pagrindinės organizatorės – Lietuvos žemės ūkio ministerijos „Didžiojo žiemos prizo“ nugalėtojui ir prizininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal ilgametes tradicijas bėgimas dėl „Didžiojo žiemos prizo“ ir šiemet bus paskutinis, devintasis lenktynių programoje. Tačiau ne tik specialistai, bet ir absoliuti dauguma žiūrovų jį linkę laikyti visų varžybų puošmena, nes čia paprastai rungiasi pajėgiausi varžovai su eikliausiais žirgais. Ne veltui „Didžiojo žiemos prizo“ laimėtojai iki kitų varžybų Dusetų hipodrome laikomi nekarūnuotais lenktynių karaliais.

„Prognozuoti kas išsiveš pagrindinį ir daugybę kitų prizų bei specialiųjų apdovanojimų – nepaprastai sunku, – teigia Respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorius ir vyriausiasis varžybų „Sartai 2017“ arbitras Vidmantas Isoda. – Vien todėl, kad ši šventė tarsi perlas žiemos žirginio sporto karūnoje, kuriai visi rengiasi su dviguba atsakomybe bei atida“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu, kad Vidmantas Sartuose nepakeičiamas įvairiose teisėjų pozicijose nuo pat 1975 metų, tačiau vyriausiojo varžybų arbitro pareigos jam patikėtos tik pirmąsyk. Tačiau patyręs specialistas gali bemaž neklysti vien tik atidžiai išnagrinėjęs dalyvių paraiškas.

Didžiausią susidomėjimą jam kelia „Didžiojo žiemos prizo“ lenktynės, kuriose pergalės šįkart sieks aštuoni patyrę sportininkai su suaugusiais, labai tolygaus pajėgumo A reitingo žirgais, jau dalyvavusiais ne vienose prestižinėse varžybose ir laimėjusiais ne vieną trofėjų.

REKLAMA

„Jei galėčiau dalyvauti totalizatoriuje, statyčiau už trasos rekordininko Egidijaus Gudonio vadeliojamą „Gardens Fairytale“ ir Eimanto Klebausko „Ladybird Va Bene“, – teigia V.Isoda. – Jei orai bus palankūs, o ledo takas tvirtas, nepažliugęs, prognozuočiau ir trasos rekordą, kuris dabar priklauso E.Gudoniui ir kuris išsilaikė jau trejus metus, kai 2014 m. uteniškio tramdomas Rodney Augustinu 1609 metrų distanciją įveikė per 2 min. 00,775 sek.“

Tačiau V.Isodai šiemet neteks vien gėrėtis gražiu ristūnų bėgimu, nes lenktynių vyriausiojo teisėjo pareigos – labai atsakingos.

REKLAMA

„Teks būti itin akylam, kad vadeliotojai mano triūso vėliau neįvertintų botagu!“ – sako Vidmantas, teigiantis, jog neleistina, kad grožis ir emocijos besąlygiškai užvaldytų teisėjus. Mat ristūno bėgime yra keletas draudžiamų elementų, fiksuojamų plika akimi. Iš trijų bėgimo būdų ledo take draudžiama eidinė (bėgimas, kai žirgo vienos ir tos pačios pusės abi kojos kyla kartu), nevalia blokuoti varžovą, keisti ledo taką, o žirgui leistini tik keli šuoliai.

Lietuvos ristūnų sporto asociacijos vykdantysis sekretorius Vytautas Dapkus irgi neabejoja, kad „Didžiojo žiemos prizo“ bėgimas taps šventės ašimi, kurios nekantriai laukia dešimtys tūkstančių žirginio sporto mėgėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Dapkus laurų prognozuoti nedrįsta niekam, nes didžiausią susidomėjimą keliantis bėgimas, jo nuomone, gryna loterija, nes visų varžovų galimybės bemaž lygios.

Ristūnų sporto asociacijos vykdantysis sekretorius pataria atkreipti didesnį dėmesį ir į septintąjį bėgimą, kuriame sportininkai lenktyniaus su jauniausiais, 2014 metais gimusiais žirgais ir varžysis dėl Kūno kultūros ir sporto departamento prizų. „Nors žirgai jauni ir iš jų galima visko tikėtis, tačiau šioje grupėje matau keletą ryškesnių favoritų, – sako specialistas.

REKLAMA

V.Dapkus daugiausia šansų prognozuoja „Kasandros“ grupės žirgams „Elegance Cass“ ir „Eruption Cass“, kuriuos vadelios patyrę Saulius Matulevičius ir Žydrūnas Vasilionka bei Monikai Vinskutei su „Gladiatoriumi“.

Neblogų galimybių turi ir nuolatinis šių varžybų dalyvis, keletą kartų gerinęs trasos rekordus Stanislovas Kėrys su bėru eržilu „Strongu“.

Kaip ten bebūtų, su šiame bėgime dalyvausiančiais jaunais žirgais specialistai puoselėja bene didžiausias ateities, o galbūt ir šalies žirginio sporto viltis.

Nors prognozės, neretai apverčiančios viską aukštyn kojom, nedėkingas dalykas, tačiau be jų irgi būtų nuobodu. Todėl spėliones taip godžiai gaudo žiūrovai, nė vienais metais dar nenusivylę žirginio žiemos sporto švente Dusetose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų