REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jūrų pėstininkų dimisijos generolas Jamesas Mattisas penktadienį buvo prisaikdintas JAV gynybos sekretoriumi. Priešingai negu naujasis prezidentas Donaldas Trumpas, jis gyrė šalies žvalgybos agentūras ir sakė sieksiąs stipresnių ryšių su sąjungininkais.

Jūrų pėstininkų dimisijos generolas Jamesas Mattisas penktadienį buvo prisaikdintas JAV gynybos sekretoriumi. Priešingai negu naujasis prezidentas Donaldas Trumpas, jis gyrė šalies žvalgybos agentūras ir sakė sieksiąs stipresnių ryšių su sąjungininkais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Mattiso kandidatūrą anksčiau penktadienį patvirtino JAV Senatas 98 balsais prieš vieną. Šis balsavimas buvo pirmasis Senato veiksmas D.Trumpo ir viceprezidento Mike‘o Pence‘o (Maiko Penso) prisaikdinimo.

REKLAMA

„Kartu su žvalgybos bendruomene esame mūsų tautos gynėjai ir sargai“, – rašė J.Mattisas pranešime Gynybos departamentui. Kitaip negu D.Trumpas, nevengiantis aštriai kritikuoti žvalgybininkų, tiriančių galimą Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus, jis teigiamai atsiliepė apie žvalgybos agentūras.

„Kiekvienas veiksmas, kurio imsimės, bus skirtas užtikrinti, kad mūsų kariuomenė būtų pasirengusi kautis šiandien ir ateityje“, – sakė naujasis gynybos sekretorius. „Pripažindamas, kad jokia tauta nėra saugi be savo draugų, dirbsime su Valstybės departamentu, kad sustiprintume savo aljansus“, – sakė jis. Tuo tarpu D.Trumpas neseniai pareiškė, kad NATO karinis aljansas yra „atgyvenęs“.

REKLAMA
REKLAMA

JAV įstatymų kūrėjai taip pat priėmė specialų teisės aktą, kuriuo apeinamas įstatymas, draudžiantis į atsargą išėjusiems karininkams septynerius metus užimti gynybos sekretoriaus postą.

Kitas jūrų pėstininkų dimisijos generolas, Johnas Kelly, taip pat buvo patvirtintas ir prisiekęs tapo naujuoju krašto saugumo sekretoriumi. „Šie unikaliai kvalifikuoti lyderiai tuojau pat pradės svarbų darbą –atkurs mūsų kariuomenę, gins mūsų valstybę ir saugos mūsų sienas“, – pranešime pareiškė D.Trumpas.

„Didžiuojuosi, kad mano administracijoje yra šiedu Amerikos didvyriai“, – pareiškė jis. J.Mattiso kandidatūrą palaikė abi partijos ir dauguma ginkluotųjų pajėgų atstovų, todėl jo kelias į naujojo prezidento administraciją buvo gana nesunkus, palyginus su kitais kandidatais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV demokratijos kertinis akmuo – kad kariuomenei vadovauja uniformuotieji, o civiliai, o jos vyriausiasis vadas yra prezidentas. Kai kuriems Kongreso nariams J.Mattiso kandidatūra iš pradžių kėlė nuostabą, nes iš Vašingtono valstijos kilęs 66 metų generolas į atsargą pasitraukė tik 2013-aisiais.

Vienintelė ankstesnė įstatymo, kuriuo numatoma septynerių metų pertrauka po išėjimo į atsargą, išimtis buvo pritaikyta George'ui C.Marshallui, dirbusiam 1950–1951 metais, vadovaujant prezidentui Harry Trumanui.

J.Mattisas žinomas kaip spalvingo būdo generolas, pagarsėjęs kovingais aforizmais. Žiniasklaida jį praminė „Pasiutusiu Šunimi“ (Mad Dog) dėl jo karingo elgesio ir gana tiesmukos kalbos manieros, būdingos daugumai jūrų pėstininkų.

REKLAMA

Jis yra sakęs: „Būkite mandagūs, profesionalūs, bet ir turėkite planą nužudyti visus, su kuriais susitinkate.“ Tačiau J.Mattisas taip pat turi ir gerai žinomą intelektualią pusę: apmokydamas jūrų pėstininkus jis pareiškė, kad svarbiausia teritorija mūšio lauke yra vieta „tarp jūsų ausų“.

Nors J.Mattiso kandidatūra buvo patvirtinta gana greitai, kitiems D.Trumpo siūlomiems asmenims užimti švietimo, sveikatos ir socialinės apsaugos sekretorių postus itin smarkiai priešinasi demokratų įstatymų leidėjai.

J.Mattisas Pentagono vadovo poste pakeitė Ashtoną Carterį, ilgametį Gynybos departamento biurokratą, kuris buvo prezidento Baracko Obamos administracijos ketvirtasis gynybos sekretorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų