REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kijevo molekulinės biologijos ir genetikos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja Olga Brovarec tapo vietos žiniasklaidos sensacija po to, kai buvo paskelbta apie jos atradimą genų mutacijų srityje, už kurį 30-metei žadama Nobelio premija.

Kijevo molekulinės biologijos ir genetikos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja Olga Brovarec tapo vietos žiniasklaidos sensacija po to, kai buvo paskelbta apie jos atradimą genų mutacijų srityje, už kurį 30-metei žadama Nobelio premija.

REKLAMA

Mokslininkę užgriuvo milžiniškas dėmesys po to, kai jos atlikti DNR molekulių tyrimai leido įžvelgti mutavusių DNR spiralės porų susidarymo dėsningumus. Tikimasi, kad O. Brovarec atradimas padės išskirti „blogąsias“ poras, taip palengvinant ligų diagnozavimą ir gydymą.

Pasaulinės reikšmės atradimas

Ukrainos žiniasklaidoje teigiama, kad O. Brovarec pavyko atsekti dėsningumą, pagal kurį tų „blogųjų“ porų susidarymas vyksta. Apskritai, mutacijos žmogaus DNR vyksta nuolat, todėl žmonės keičiasi ir į gerą, vystosi prisitaikymas prie sudėtingesnių gyvenimo sąlygų. Tačiau tuo pat metu kai kurios mutacijos sukelia vėžį, daugelį kitų ligų.

„DNR molekulė – tai molekulė, kuri savyje laiko informaciją apie gyvybę. Jeigu mes suprasime, kaip modifikuosis ši molekulė, kaip vyksta mutagenezė, tai mes galėsime apsaugoti save nuo ligų,“ – teigia Vladimiras Iljičenko, Kijevo nacionalinio universiteto aukštųjų technologijų instituto direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot leidinio segodnya.ua, kalbama apie pasaulinės reikšmės atradimą. Tyrimui reikalingus skaičiavimus ukrainietė mokslininkė (beje, jauniausia mokslų daktarė šalyje) atliko specialiu, galingiausiu šalyje kompiuteriu Kijevo universitete. Vykdyti tyrimus su tikrais DNR pavyzdžiai Ukrainoje nėra techninių galimybių, tačiau, nors ir sulaukusi įvairių siūlymų, O. Brovarec į užsienį važiuoti neskuba. Pasak „segondnya.ya“, kolegos iš JAV jau patvirtino, kad jos skaičiavimai atitinka laboratorinių tyrimų rezultatus.

REKLAMA

Mokslininkė – žvaigždė

Po televizijos siužeto apie mokslininkės atradimą, kuriam jau dabar žadama Nobelio premija, į televizijos „1+1“ redakciją, ir pačiai merginai pradėjo rašyti daugybė žmonių.

„Tik ką kalbėjau su pačia Olia. Ji negali patikėti tuo, kas vyksta ir vis kartoja: „Kas čia tokio? Aš paprasčiausiai darau savo darbą, darau tai, kas man patinka ir ką mėgstu“. Paaiškėjo, kad po televizijos siužeto pas Olios mamą Nežinuose į svečius susirinko turbūt visas miestas. Be to, mamai be perstojo skambina televizijos, laikraščiai, naujienų portalai. Olio fizikos mokytojas sako, kad nebegali šiukšlių laisvai išnešti, žmonės susirenka iš visų kiemų. Jam sunku vesti pamokas licėjuje – visa klausė aptarinėjo mutacijas DNR ir Olios atradimą,“ – rašė televizijos TSN žurnalistė Galina Sergejeva.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, O. Brovarec rašo studentai, moksleiviai, chemikai, IT specialistai ir verslininkai.

„Parašė visas batalionas iš priešakinių linijų kartu su visu vadu – apie tai, kad jei yra laimingi ginti tokią šalį, kur yra tokie, kaip ji, Olia. Parašė netgi plytelių klojėjas – apie tai, kad jis tiesiog daro savo menkus darbus, ne tokius didžius, kaip Olia, tačiau džiaugiasi, kad savo darbu jis atneša naudą žmonėms. Ir tokių laiškų daugybė. Daug daug žmonių. Kažkas perduoda pinigus, kažkas – kitą pagalbą. Olia labai pergyvena ir kuklinasi. Nors anksčiau, laidos filmavimo metu, ji man paslapčia pripažino, kad kompiuterinės technikos atnaujinimas jos institutui nepakenktų,“ – rašė G. Sergejeva.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų