REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Istorijos apie šių pasibjaurėjimą keliančių graužikų gyvenimą sandėliuose ar apleistose landynėse – nieko nestebintų. Tačiau šį kartą žiurkės gyveno pačiame Vilniaus centre įsikūrusiame darželyje. Graužikus atsitiktinai dėl nepakenčiamo kvapo rado vaikų tėvai, kurie kreipėsi, kad būtų atlikti tyrimai.

Istorijos apie šių pasibjaurėjimą keliančių graužikų gyvenimą sandėliuose ar apleistose landynėse – nieko nestebintų. Tačiau šį kartą žiurkės gyveno pačiame Vilniaus centre įsikūrusiame darželyje. Graužikus atsitiktinai dėl nepakenčiamo kvapo rado vaikų tėvai, kurie kreipėsi, kad būtų atlikti tyrimai.

REKLAMA

Tai, ką rado išlupę grindis, pribloškė ir darbininkus, ir tėvus.

Direktorės pavaduotoja ugdymui Regina Čeikauskaitė tik skėsčioja rankomis – neva nežino, iš kur atsirado žiurkės. Manyta, kad blogas kvapas kilo dėl vandentiekio avarijos.

Ieškojo smarvės priežasties – rado žiurkes

Į portalą tv3.lt kreipėsi mama Živilė, kurios trimetis sūnus jau mėnesį laiko nebelanko Vilniaus lopšelio-darželio „Drevinukas“. Moteris teigė su tėvais svarsčiusi variantą nekelti į viešumą šios istorijos ir laukti, kol situacija darželyje bus sutvarkyta. Tačiau iki šiol niekas nepasikeitė ir moters kantrybė baigėsi.

„Sunku patikėti, kad pačiame miesto centre taip vyksta. Darželyje įjungus centrinį šildymą, vienoje darželio grupėje ėmė ryškėti baisi smarvė, kuri su kiekviena diena stiprėjo. Tėveliams pradėjus domėtis, kas tai per smarvė, darželio direktorė pakomentavo šitaip: „prabėgo žiurkė, nudvėsė, pasmirdės ir praeis“.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo siaubinga suvokti, kad tai gali būti tiesa ir kad darželio direktorė taip abejingai reaguoja. Tėvelių iniciatyva ir lėšomis suorganizavome grupės oro tyrimą. Pirmą kartą atvažiavus paimti oro tyrimą“, – atskleidė mama.

REKLAMA

Pasak moters, pirmą kartą atvažiavę Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos tyrėjai, buvo išvaryti, nes nebuvo suderinę atvykimo su darželio valdžia.

„Antra kartą, po derybų su direktore, buvo leista paimti mėginius ir atlikti tyrimą, bet kaip vėliau paaiškėjo, prieš atliekant tyrimą direktorė pripurškė tiek oro gaiviklio smarvei paslėpti, kad gaiviklio norma viršyta 13 kartų.

Apskritai, tyrimai parodė, kad ten oras labai nepalankus vaikų sveikatai. Paaiškėjo, kad smarvė sklido nuo graužikų išmatų ir šlapimo. Ši žinia turbūt sukrėtė kiekvieno vaiko tėvus, kaip ir mūsų šeimą.

REKLAMA
REKLAMA

Juk tai įrodo, kad vaikai gyveno su žiurkėmis. Ne su pelytėmis, o su žiurkėmis, juk jos nešioja baisias ligas. O čia jos lakstė ten kur vaikai žaidžia, valgo ir net miega. Nuo tos dienos, vaiko nebevedu į darželį.

Bet ne visi tėvai turi tokią prabangą nevesti vaiko. Juolab, kad Vilniuje darželio vietą gauti be proto sunku. Galiausiai, nelankant darželio be pateisinamos priežasties, gali vaikas būti išbrauktas iš sąrašų, bet kaip gali vesti į tokią kenksmingą ir pavojingą aplinką?“, – neslėpė pasipiktinimo Živilė.

Pažadėjo imtis veiksmų, bet liko tik pažadai

Kaip nurodė į portalą besikreipusi mama, keli tėveliai kalbėjosi su direktore, o iš jos žodžių suprato, kad ši situacija buvo nuo seno žinoma, bet ji neturi lėšų tam sutvarkyti ir išspręsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Direktorės neveiksnumas verčia manyti, jog tokia veikla nusikalstama. Žiurkės buvo naikinamos, bet jos vis sugrįždavo.

Tuomet buvo nuspręsta kreiptis į savivaldybę, darželis juk jai ir priklauso.

Direktorė su keliais tėveliais apsilankė savivaldybėje, per pokalbį buvo sutarta, kad direktorė susitvarkys su šia situacija ir jei truks darželio lėšų, tuomet savivaldybė prisidės.

Iškart po apsilankymo savivaldybėje, dalis grindų buvo praardytos ir pastatytas aparatas graužikams naikinti. Lyg viskas ir atrodytų gerai, bet tai, ką pamatėme praardžius tas kelias lenteles, sukėlė šoka. Žiurkių išmatų buvo tiek daug, kad galima spręsti, jog ten gyvena visa kolonija graužikų.

REKLAMA

Praėjus porai savaičių tapo aišku, kad direktorė nesiims jokių veiksmų grupės patalpoms sutvarkyti ir išvalyti, mat nėra finansavimo. Greičiausiai tai bus nukelta vasarai. Vaikai perkelti į šalia esančią grupę, kurioje taip pat tvyro panaši smarvė.

Matydami direktorės aplaidumą, abejingumą ir nenorą tvarkytis, negalėjome ramiai sėdėti rankų sudėję“, – tvirtino Živilė.

Savivaldybė svarstys direktorės likimą

Tėvų išsakytas nuogąstavimas, kad vaikai gali būti išbraukti iš sąrašų dėl darželio nelankymo buvo išgirstas ir Vilniaus miesto savivaldybėje.

Pasak Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriaus pavaduotojos Kristinos Ulevičiūtės, to tikrai nebus ir savivaldybė netgi stengsis kompensuoti tėvelių patirtus nuostolius.

REKLAMA

Pirmadienį turėtų būti pateiktos pakartotinio tyrimo išvados, ar tikrai darželyje smarvė dėl žiurkių buvo atsiradusi.

Planuojama skirti apie 10 tūkst. eurų darželio sutvarkymo darbams. Be to, bus svarstomas direktorės elgesys.

Penktadienis darželyje „Drevinukas“ prasidėjo ne taip kaip įprasta – direktorė nepasirodė darbe. Gali būti, kad už tai jai netgi gali būti paskirta pravaikšta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų