REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po aštuonerių metų darbo prezidento postą paliekantis Barackas Obama trečiadienį pažadėjo, kad netylės, jei Donaldas Trumpas savo veiksmais kels pavojų pamatinėms JAV vertybėms, ir patikino amerikiečius, kad „mums viskas bus gerai“.

Po aštuonerių metų darbo prezidento postą paliekantis Barackas Obama trečiadienį pažadėjo, kad netylės, jei Donaldas Trumpas savo veiksmais kels pavojų pamatinėms JAV vertybėms, ir patikino amerikiečius, kad „mums viskas bus gerai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Obama per paskutinę savo spaudos konferenciją ir viešą pasirodymą prieš penktadienį įvyksiančią D.Trumpo inauguraciją sakė, kad atsitraukia, tačiau blogiausiu atveju grįš į politinę areną.

REKLAMA

„Noriu šiek tiek užsiimti rašymu, noriu ramybės ir negirdėti savęs tiek daug kalbant. Noriu leisti brangų laiką su savo mergaitėmis“, – sakė 55 metų B.Obama.

Tačiau, kaip pridūrė kadenciją baigiantis prezidentas, bet kokie mėginimai vykdyti sistemingą diskriminaciją, suvaržyti balsavimo teises, trukdyti žiniasklaidai ar persekioti jaunus migrantus, paskatins jį prabilti.

„Esama skirtumo tarp normalaus politikos funkcionavimo ir tam tikrų klausimų ar tam tikrų momentų, kai, manau, gali kilti pavojus mūsų pamatinėms vertybėms“, – pažymėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkimų kampanijos metu D.Trumpas žadėjo tapęs prezidentu uždrausti musulmonams įvažiuoti į Jungtines Valstijas ir deportuoti milijonus nelegalių imigrantų, nemaža dalis kurių yra seniai šalyje gyvenantys lotynų amerikiečiai.

D.Trumpo šaiži retorika po pergalės rinkimuose ir kontrastas tarp jo pareiškimų ir liberalios B.Obamos aštuonerių metų darbotvarkės kai kam buvo tarsi šaltas dušas.

„Dirbti vienas negali“

D.Trumpo šalininkai neslepia euforijos, kad pagaliau politiniai reikalai Vašingtone galbūt nebebus tvarkomi kaip paprastai. Tuo tarpu jo kritikams neramu dėl nepastovaus ir valdžia dar nepatikrinto valstybės lyderio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visos šios aplinkybės paskutinei prezidento spaudos konferencijai – renginiui, tradiciškai pasižyminčiam malonia ir ramia atmosfera – suteikė papildomos politinės reikšmės.

B.Obama demonstravo ryžtą ir tvirtumą.

„Daviau jam savo geriausią patarimą“, – sakė jis, apibūdindamas savo pokalbius su išrinktuoju prezidentu.

„Galiu jums pasakyti – būtent tai pasakiau ir jam – kad tai yra tokios svarbos darbas, kad negali dirbti jo vienas. Esi labai smarkiai priklausomas nuo komandos“, – sakė B.Obama.

Kadenciją baigiantis prezidentas taip pat įspėjo D.Trumpą nuodugniai apgalvoti užsienio politikos sprendimus, kurie šalies viduje gali būti populiarūs, pavyzdžiui, savo pažadą JAV ambasadą Izraelyje perkelti į Jeruzalę.

REKLAMA

„Tai nepastovi aplinka. Praeityje matėme, kai padaromi kažkokie vienašališki veiksmai, susiję su tam tikrais esminiais klausimais ir vienai iš pusių jautriais aspektais, galintys sukelti sprogimą“, – sakė B.Obama.

Paklaustas apie D.Trumpo ketinimą siekti santykių su Kremliumi atšilimo, B.Obama nepažėrė kritikos savo įpėdiniui, tačiau pažymėjo, kad jo paties bandymus susidraugauti su Rusija sužlugdė priešiškas Maskvos nusistatymas, kai į prezidento postą grįžo Vladimiras Putinas.

B.Obama taip pat gynė respublikonų aršiai sukritikuotą sprendimą sutrumpinti 35 metų laisvės atėmimo bausmę buvusiam armijos analitikui Bradley Manningui. Šis translytis asmuo, dabar žinomas kaip Chelsea Manning, į kalėjimą buvo pasiųstas už didžiulio kiekio slaptų dokumentų nutekinimą tinklapiui „WikiLeaks“.

REKLAMA

„Išsiaiškinkime. Chelsea Manning atliko griežtą kalėjimo bausmę, – sakė B.Obama. – Žinau, jog esu labai patenkintas, kad teisingumas buvo pasiektas ir kad žinia taip pat pasiųsta“.

„Viskas bus gerai“

Paklaustas, kaip dukterys Sasha ir Malia reaguoja į D.Trumpo išrinkimą, kadenciją baigiantis prezidentas sakė, kad pirmoji ponia Michelle Obama „stengiasi mokyti jas niekada neprarasti vities ir kad pasaulio pabaiga gali būti tik pasaulio pabaiga“.

„Tai nėra tik „jokios dramos, Obama“ (no-drama-Obama) reikalas“, – sakė prezidentas, juokaudamas apie savo itin racionalų požiūrį, kuriuo garsėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai tuo tikiu“, – pabrėžė jis.

„Tiesa, kad už uždarų durų aš keikiuosi kur kas daugiau nei būdamas viešumoje ir kartais, kaip visi žmonės, įsiuntu ir susierzinu, tačiau širdies gilumoje žinau, kad mums viskas bus gerai“, – sakė B.Obama.

Turint galvoje ne itin sklandų valdžios perdavimo procesą, per kurį 44-asis ir būsimas 45-asis prezidentai nekart apsižodžiavo, netgi B.Obamos spaudos konferencijos vieta – Baltųjų rūmų spaudos konferencijų salė – įgavo politinės svarbos.

D.Trumpo komanda anksčiau užsiminė apie galimybę iškeldinti Baltuosiuose rūmuose akredituotų žurnalistų biurą iš Vakarų sparno. Tai reikštų, kad nebebūtų kasdienių filmuojamų trumpų spaudos konferencijų ir kad prieigą galėtų gauti tik atrinkti žurnalistai. Visgi kai kurių iš šių pasiūlymų buvo atsisakyta.

REKLAMA

B.Obama užsiminė apie laukiančias permainas, padėkojęs žurnalistams, nušvietusiems jo aštuonerių metų darbą prezidento poste.

„Neturite būti padlaižiai, turite būti skeptikai, – sakė prezidentas. – Dėl jūsų buvimo čia ši darbo vieta tapo geresne. Ji verčia mus būti sąžiningais ir sunkiau dirbti“.

Kai B.Obama prieš dešimtmetį pasirodė nacionalinės politikos arenoje, jo pasisakymai pulsavo gyvybingumu ir viltimi.

Dabar pastebimai pražilęs lyderis atrodo kaip žmogus, nusimetantis nuo pečių sunkią naštą ir žengiantis į istoriją.

REKLAMA

B.Obamai paliekant Baltuosius rūmus, jį palankiai vertina 60 proc. amerikiečių, rodo CNN/ORC apklausa. Tai didžiausias jo populiarumo reitingas nuo 2009 metų birželio.

Antradienį D.Trumpas piktai pareiškė, kad apklausos yra „klastojamos“, kai „The Washington Post“ ir „ABC News“ tyrimas parodė, kad jo populiarumas siekia 40 proc. – tai mažiausias rodiklis tarp darbą pradedančių prezidentų nuo 1977 metų, kai prie valstybės vairo stojo Jimmy Carteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų