REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Gražina Pagojienė iš Telšių raj

Artimiausią parą Lietuvoje pamatysime gražų ir paslaptingą žiemos reiškinį. Numatomas medžius bei kitus objektus nubalinantis šerkšnas. Kaip gi jis susidaro?

27

Artimiausią parą Lietuvoje pamatysime gražų ir paslaptingą žiemos reiškinį. Numatomas medžius bei kitus objektus nubalinantis šerkšnas. Kaip gi jis susidaro?

REKLAMA

Šią naktį kai kur silpnai pasnigs, tvyros rūkas, bus plikledis, šerkšnas. Temperatūra kris iki 7–12, vietomis iki 13–15, vakariniame šalies pakraštyje iki 4–6 laipsnių šalčio. Dieną vietomis, daugiausia vakariniuose rajonuose, numatomi nedideli krituliai, silpna lijundra. Kai kur boluos rūkas, išliks šerkšnas, plikledis. Temperatūra kils iki 1–6 laipsnių šalčio, vakariniuose rajonuose vietomis iki 0–3 šilumos.

Kaip susiformuoja šerkšnas?

Šerkšnas susiformuoja esant tam tikroms klimatinėms sąlygoms, kuomet vyrauja šalčiai, o paskui atkeliauja kiek drėgnesnis oras.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausiai turi būti šalčio, jis atšaldo medžius, laidus, stulpus, pievas visus mus supančius daiktus, na o paskui, atslenka šiek tiek švelnesni, drėgnesni orai. Kaip žinia, ore yra vandens garų ir tie vandens garai virsta ledo kristalėliais, tiesiai ant atšalusių objektų. Vandens molekulė iš oro tampa ledu, garai tampa ledu iš karto. Ir va, taip gražiai atrodo“, – pasakoja sinoptikas Naglis Šulija.

REKLAMA

Viskas dėl vandens gebėjimo keisti formą

Gamtoje galime pamatyti gražiausių vaizdų, dėl vandens gebėjimo keisti formą. Galime pamatyti ir purų sniegą, ir viską apimantį šerkšną.

„Visas fokusas yra tas, kad vanduo gamtoje gali būti iš karto trijų agregatinių būklių. Vanduo gali iš ledo būsenos peršokti į dujas arba į vandenį. Vandens garai gali tapti arba ledu, arba vandeniu, vanduo gali tapti arba garais arba ledu. Taip yra kad tos trys būsenos viena iš kitos kinta laisvai“, –priduria sinoptikas Naglis Šulija.

Vandens formos pasikeitimas pasireiškia ne tik šerkšnu, pavasarį galime pamatyti kitą reiškinį, kuomet sniegas neištirpsta, t.y. netampa vandeniu, o išgaruoja.

REKLAMA
REKLAMA

„Egzistuoja ir priešingas šerkšnui reiškinys. Pavasarį pastebimas sniego arba ledo dūlėjimas. Tai nutinka, kai sniegas ne tirpsta, o tiesiog išgaruoja. Galima tokį reiškinį pamatyti prie medžių, kokių nors akmenų, kai sniego pluta tiesiog sudūla. Vandens molekulės iš ledo tiesiog išmušamos, jos išgaruoja“, – priduria sinoptikas.

Susidaręs šerkšnas pranašauja šaltus orus?

Senoliai sakydavo, kad jei medžius padengė šerkšnas – orai atšals. Tačiau, panašu, kad tai nepasitvirtins. Kol kas jokia sinoptinė situacija to nežada. Lygi rami ir nelabai įdomi žiema. Tačiau kurį laiką sniegas išsilaikys, o tai džiugina.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų