REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkijos policija pirmadienį sulaikė įtariamą džihadistą, kuris Naujųjų metų naktį Stambulo naktiniame klube nužudė 39 žmones.

Turkijos policija pirmadienį sulaikė įtariamą džihadistą, kuris Naujųjų metų naktį Stambulo naktiniame klube nužudė 39 žmones.

Šis asmuo buvo sulaikytas per policijos reidą gyvenamajame miesto rajone po ilgai trukusių gaudynių. 

Vėliaus jis  prisipažino įvykdęs šį išpuolį, antradienį pranešė aukšto rango pareigūnas. „Teroristas prisipažino dėl savo įvykdyto nusikaltimo“, – žurnalistams sakė Stambulo gubernatorius Vasipas Sahinas.

Įtariamas žudikas buvo aptiktas po policijos didžiulio masto operacijos Stambulo Esenjurto rajone esančiame bute kartu su savo ketverių metų sūnumi, pranešė valstybinė televizija TRT.

Šis vyras slapstėsi ilgiau nei dvi savaites, dingęs nakties tamsoje po išpuolio ant Bosforo sąsiaurio kranto esančiame prabangiame naktiniame klube „Reina“.

REKLAMA
REKLAMA

Nors iškart po žudynių buvo sugriežtinta pasienio kontrolė, kad būtų užkirstas kelias įtariamajam pasprukti į užsienį, visgi buvo manoma, kad jis taip ir neišvyko iš Stambulo, o tai kurstė baimę, kad kažkur mieste slepstosi pavojingas žudikas.

REKLAMA

Atsakomybę už žudynes naktiniame klube prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS). Tai buvo pirmas kartas, kai šis džihadistų judėjimas atvirai prisiėmė atsakomybę už didžiulio masto ataką Turkijoje.

„Islamo valstybė“ buvo kaltinama dėl kelių ankstesnių išpuolių, įskaitant pernai birželį trijų savižudžių sprogdintojų surengtą ataką Stambulo oro uoste.

Įtariamas šaudynių naktiniame klube vykdytojas buvo sulaikytas per bendrą Turkijos policijos ir žvalgybos agentūros MIT operaciją, nurodė televizija.

Turkijos žiniasklaida paskelbė nuotrauką, kurioje matyti policininko už kaklo tvirtai laikomas vyras kruvinu veidu ir sukruvintais sportiniais marškinėliais,

REKLAMA
REKLAMA

Televizijos reportažuose buvo matyti, kaip šis asmuo nulenkta galva šiurkščiai vedamas pareigūnų.

Buvo sekamas tris dienas

Iškart po žudynių buvo kilusi sumaištis dėl užpuoliko tapatybės – iš pradžių žiniasklaida skelbė, kad ataką surengė kirgizas, vėliau – kad uigūras iš Kinijos.

Tačiau sausio 8 dieną buvo pranešta, kad žvalgybos tarnybos ir Stambulo kovos su terorizmu policija nustatė, jog naktiniame klube šaudė 34 metų uzbekas, priklausęs „Islamo valstybės“ kuopelei Centrinėje Azijoje.

Valstybinė Anatolijos naujienų agentūra sulaikytąjį įvardijo kaip Abdulgadirą Mašaripovą. Tuo tarpu naujienų agentūra „Dogan“ nurodė, kad šis asmuo „Islamo valstybėje“ buvo žinomas Ebu Muhammedo Horasani slapyvardžiu. Abi šios pavardės buvo nurodytos sausio 8 dienos pranešimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtariamasis gyveno bute, kurį buvo išsinuomojęs vienas kirgizas. Pastarasis taip pat buvo sulaikytas, nurodė TRT.

Anatolijos naujienų agentūra pranešė, kad per operaciją buvo sulaikyti iš viso penki asmenys, tarp jų trys moterys.

Agentūra pridūrė, kad įtariamas užpuolikas buvo nugabentas į Stambulo policijos būstinę apklausti.

Ji taip pat nurodė, kad mieste buvo surengta daugiau reidų prieš „Islamo valstybės“ taikinius, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Televizija NTV pranešė, kad užpuolikas buvo sulaikytas penkiolika minučių po vidurnakčio (pirmadienį 23 val. 15 min. Lietuvos laiku). Policija jo buvimo vietą nustatė prieš tris dienas, tačiau nusprendė dar kurį laiką jį pasekti, kad išsiaiškintų asmenis, su kuriais jis palaikė ryšius.

REKLAMA

Įtariamojo sūnus perduotas vaiko teisių specialistų globai.

Turkijos žiniasklaida skelbė, kad šaudynes surengęs uzbekas buvo gerai parengtas žudikas, kovojęs „Islamo valstybės“ gretose Sirijoje ir ten išmokęs valdyti šaunamuosius ginklus.

Tyrėjai taip pat sutelkė dėmesį į šalies vidurio regione esantį Konijos miestą, kur, kaip pranešama, užpuolikas prieš persikeldamas į Stambulą gyveno kelias savaites po to, kai sugrįžo iš Sirijos.

Anatolijos naujienų agentūra pranešė, kad prieš pastarąją policijos operaciją dėl galimų sąsajų su išpuoliu Stambule buvo sulaikyti mažiausiai 35 asmenys.

Tarp 39 žmonų, žuvusių per ataką prabangiame naktiniame klube, buvo 27 užsieniečiai – Libano, Saudo Arabijos, Izraelio, Irako ir Maroko piliečiai.

REKLAMA

Šios šaudynės, prasidėjusios skaičiuojant tik 75-ąją Naujųjų metų minutę, sukrėtė Turkiją. Šalyje praėjusiais metais buvo įvykdyta virtinė daug gyvybių nusinešusių išpuolių, dėl kurių kaltinami džihadistai arba kurdų kovotojai.

Vakarų sąjungininkės kaltina Turkiją, kad ši nesiima efektyvių priemonių „Islamo valstybės“ stiprėjimui pažaboti. Turkijos valdžia šiuos kaltinimus atmeta ir pažymi, kad šis džihadistų judėjimas dar 2013 metais šalyje paskelbtas teroristine organizacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų