REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors nuo šių metų motinystės išmokų „lubos“ nebetaikomos, tačiau vilnietė Veslava Puidokienė visgi vėl sulaukė „lubų“. Ir tai, sako moteris, laukia visų, kurios būdamos motinystės atostogose laukiasi kito vaiko. V. Puidokienė teigia, kad taip „Sodra“ pelnosi iš mamyčių, o moteris dėl to praranda per 2300 eurų.

Nors nuo šių metų motinystės išmokų „lubos“ nebetaikomos, tačiau vilnietė Veslava Puidokienė visgi vėl sulaukė „lubų“. Ir tai, sako moteris, laukia visų, kurios būdamos motinystės atostogose laukiasi kito vaiko. V. Puidokienė teigia, kad taip „Sodra“ pelnosi iš mamyčių, o moteris dėl to praranda per 2300 eurų.

REKLAMA

„Tai aktualu visoms gerai uždirbančioms mamoms, kurios turės pametinukus ir 2017 m. sausį – 2018 m. kovą pildys prašymą motinystės išmokai gauti.

Šiuo metu auginu 1,5 m vaiką ir laukiuosi antro. 2017 m. sausio 3 d. užpildžiau „Sodroje“ prašymą dėl motinystės išmokos, kuriame pažymėjau, kad man būtų taikomas palankesnis uždarbis, pagal kurį buvo apskaičiuojama išmoka už prieš tai gimusį vaiką.

Pirmas vaikas gimė 2015 m., kuomet galiojo „lubos“ išmokoms. Todėl man apskaičiuotas buvo vienoks, o taikomas kitoks – mažesnis, bet tuo metu maksimalus kompensuojamas uždarbis.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2017 m. sausio 2 d. „lubos“ negali būti taikomos, nes tai prieštarauja Konstitucijai, tačiau sausio 9 d. gavau „Sodros“ sprendimą, kuriame man ir vėl yra taikomas 2015 m. leistinas maksimalus dienos uždarbis, t.y. taikoms yra „lubos““, – kalba moteris.

REKLAMA

V. Puidokienė prisimena, kad, kai „Sodra“ jai skaičiavo motinystės išmoką sulaukus pirmojo vaiko, jai buvo paskaičiuotas 99,75 euro uždarbis per dieną, bet tuo metu buvo taikomos „lubos“ ir maksimaliai buvo leidžiama skaičiuoti 65,68 eurų per dieną, tad tiek moteriai ir skaičiavo – didesnio koeficiento tuomet jie tiesiog negalėjo taikyti.

„Dabar, su antru vaiku, jie ir vėl man taiko mažesnį koeficientą argumentuodami tuo, kad jie ima ne tą apskaičiuotą, kai faktiškai pas mane tokia alga buvo, o tą, kuris buvo tuo metu taikomos. Čia gaunasi toks uždaras ratas – aišku, kad tuo metu toks buvo taikomas, nes buvo „lubos“. Akivaizdu, kad „Sodra“ tokiais veiksmais taupo valstybės biudžeto lėšas“, – tv3.lt sakė V. Puidokienė.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris teigė nunešusi skundą „Sodrai“, tačiau didesnės išmokos vis tiek negavo.

„Sodros“ paaiškinamas

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus raštu pateiktame paaiškiname tv3.lt sakoma, kad motinystės atostogose vėl vaiko susilaukusioms mamoms naujos motinystės išmokos dydis būna mažesnis, tačiau pagal įstatymą numatyta galimybė gauti motinystės išmoką pagal ankstesnį uždarbį. Niuansas yra tas, kad pagal ankstesnį uždarbį šiuo atveju buvo taikytos „lubos“.

„Pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą (redakciją, galiojančią nuo 2017 01 01), kompensuojamasis uždarbis, pagal kurį nustatomas motinystės išmokų dydis, yra apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš teisės gauti motinystės išmoką atsiradimo mėnesį. Nuo 2017-01-01 motinystės išmokos yra skiriamos netaikant maksimalaus kompensuojamojo uždarbio dydžio („lubų“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moterys, kurios nurodytu laikotarpiu nedirba, nes joms yra suteiktos pirmo vaiko priežiūros atostogos, paprastai neturi draudžiamųjų (darbo) pajamų, ir jų draudžiamąsias pajamas per paskutinius 12 kalendorinių mėnesių sudaro tik vaiko priežiūros išmoka už prieš tai gimusį vaiką, mokama iš VSDFV lėšų, todėl naujos motinystės išmokos dydis būna mažesnis, nei apskaičiuojant ankstesnę išmoką.

Kadangi, kaip minėta, naujos motinystės išmokos dydis būna mažesnis, nei pirmosios, Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme yra numatyta galimybė gauti motinystės išmoką pagal ankstesnį, t. y. asmeniui palankesnį kompensuojamąjį uždarbį. Šio įstatymo 6 straipsnio 3 dalyje nustatyta, kad jeigu visą šio straipsnio 2 dalyje nurodytą laikotarpį arba jo dalį apdraustajam asmeniui buvo mokama vaiko priežiūros išmoka už prieš tai gimusį vaiką arba jam buvo suteiktos prieš tai gimusio vaiko nėštumo ir gimdymo, tėvystės, vaiko priežiūros atostogos, jo prašymu nauja motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmoka gali būti apskaičiuota iš kompensuojamojo uždarbio, pagal kurį buvo apskaičiuota atitinkama ankstesnė (pirmesnė) motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmoka už prieš tai gimusį vaiką“, – sakoma „Sodros“ atsakyme.

REKLAMA

„Sodra“ taip pat nurodo, kad konkretaus Veslavos atvejo komentuoti negali.

 

SADM komentaras

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė tv3.lt nurodė, kad mamos gali pasirinkti, pagal kokį laikotarpį skaičiuojamos išmokos joms:

 

„Apskaičiuojant vaiko priežiūros išmoką taikoma palankesnio kompensuojamojo uždarbio taisyklė, tai yra, lyginami du kompensuojamieji uždarbiai – pirma, naujai apskaičiuotas kompensuojamasis uždarbis už antrąjį vaiką pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesi iki naujos teisės gauti motinystės išmoką atsiradimo (netaikant maksimalių išmokų dydžių) ir, antra, jau buvęs apskaičiuotas kompensuojamasis uždarbis už pirmąjį vaiką (pažymėtina, kad šiuo atveju kompensuojamasis uždarbis tiesiog yra perkeliamas toks, koks buvo pritaikytas apskaičiuojant ankstesnę motinystės išmoką).

Taigi šiuo atveju, tėveliai gali pažiūrėti, kas jiems būtų palankiau, ar taikyti seniau apskaičiuotą motinystės išmoką, ar paprašyti, kad ją apskaičiuotų iš naujo pagal naująją tvarką be „išmokų lubų“, tačiau tokiu atveju skaičiuojama bus už asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių iki teisės naujajam vaikeliui gauti motinystės išmoką atsiradimo, o dažniausiai mamytės, būdamos motinystės atostogose, jų negauna arba gauna ganėtinai mažas“, – raštu atsiųstame atsakyme sakė E. Radišauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų