REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių – žaliųjų frakcijos narė, pirmininko pavaduotoja Greta Kildišienė naują darbo savaitę pasitinka su ypatingu visuomenės susidomėjimu.

Lietuvos valstiečių – žaliųjų frakcijos narė, pirmininko pavaduotoja Greta Kildišienė naują darbo savaitę pasitinka su ypatingu visuomenės susidomėjimu.

REKLAMA

Šeštadienį žiniasklaidoje pasirodę straipsnis nurodė, kad seimo narė naudojasi partijos pirmininko Ramūno Karbauskio įmonei „Agrokoncernas“ priklausančiu automobiliu. Tą pačią dieną Ramūnas Karbauskis naujienų agentūrai „BNS“ patvirtino, kad šis faktas yra teisingas.

Tiek Ramūno Karbauskio, tiek Gretos Kildišienės telefonai šiandien yra išjungti, su jais susisiekti ir išsiaiškinti, kas iš tikrųjų vyksta, nepavyksta.

Komunikacijos klausimais Valstiečiams-žaliesiems talkinantis laisvai samdomas komunikacijos specialistas Liutauras Ulevičius sako, kad jis nesiima vertinti sklindančių gandų. O visus klausimus bus atsakyta rytoj rengiamoje spaudos konferencijoje.

Viskas dėl Gretos Kildišienės nepatyrimo?

Valstiečių – žaliųjų frakcijos narys Povilas Urbšys sako, kad G. Kildišienė turi apsispręsti, ką darys su automobiliu: jį toliau nuomosis iš „Agrokoncerno“ ar atsisakys. Taip pat Seimo narys dėl susiklosčiusios situacijos kaltinu partietės politinės patirties trūkumą. „Kartais yra taip, kad nėra sureikšminamas naudojimas automobilio. Ta prasme, pats politikas jaučiasi laisvas, nesusaistytas, nėra nieko įsipareigojęs. Todėl jis neįvertinęs kitų pasekmių, kad iš šalies tas santykis vis dėl to gali atrodyti neskaidrus. Gal čia dėl nepatyrimo viskas taip įvyko“, - sako P. Urbšys.

REKLAMA
REKLAMA

Povilas Urbšys taip pat sako, kad Valstiečių-žaliųjų sąjungos rinkiminėje retorikoje buvo aiškiai deklaruojamos moralinės vertybės. „Todėl bet kokie, kad ir tariami neskaidrūs santykiai, jie vertinami visai kitaip, mūsų sąjungos atžvilgiu, nei kitų politinių jėgų. Asmeniškai esu įsitikinęs, kad turime daryti ypatingai preciziškai, aiškiai ir skaidriai. Ir kiek būtų galima atsakyti tų klausimų. Gal reikia laiko apgalvoti tam tikrą poziciją savo. Neskubėti komentuoti, nes dabar jau buvo, kad skubėjo komentuoti ir buvo ne atsakymų, o klausimų“, - telefono nekeliantį R. Karbauskį gina P. Urbšys.

REKLAMA

Duomenų apie ypatingus politikų santykius neturi

Seimo narys Povilas Urbšys tvirtina, kad apie „Agrokoncernui“ priklausančio automobilio naudojimą visuomenės buvo informuota. „Rinkimų kampanijos metu ši informacija buvo paviešinta. Tuo metu dar buvo kalba apie ja kaip kandidatę į Seimo narius. O dabar jau kalbama apie Seimo narę. Bet tokia informacija buvo paminėta. Tada buvo patikinta, kad šis automobilio naudojimas nekelia jokių viešų ir privačių interesų konflikto“, - sako Seimo narys.

Naudojamas automobilis nėra vienintelis klausimus keliantis faktas. Anksčiau minėtoje publikacijoje buvo išsiaiškinta ir tai, kad Seimo narė G. Kildišienė patvirtino klaidingą savo biografiją, vienur ji tvirtino, kad yra išsiskyrusi, kitur, kad vis dar ištekėjusi. Taip pat klausimų kelia ir jos studijų klausimas. O vakar iš Seimo puslapio dingo ir visa Seimo narės biografija. Kuri šiandien vėl atsirado. 

REKLAMA
REKLAMA

Povilas Urbšys šiuos faktus vertina kaip norą pasirodyti prieš rinkėjus. „Vertinu žmogiškai, kiekvienas žmogus yra linkęs save parodyti iš geresnės pusės. Tai, nevertinčiau kaip piktybinio klastojimo, bet noras pateikti kai kuriuos faktus palankesnėmis spalvomis. Tai dėl išsilavinimo, buvo parašyta, kad buvo baigusi kolegiją, nors dabar ji tik studijuoja. Bet jei parašo taip, kad pačiam rinkėjui lieka teisė apsispręsti dėl tų duomenų, ar jam priimtina, ar ne“, - sako bendrapartietis.

Seimo narys, aktyviai dalyvavęs koalicijos derybiniame procese sako, kad po šeštadienio dar nekalbėjo su partijos vadovu Ramūnu Karbauskiu. „Man neramu, kad gali būti intencijos ir motyvai tos informacijos aktualinimas gali būti įvairus. Bet nežiūrint į tai, žmonėms aiškiai turi būti pasakyta, koks yra sąlyčio taškas yra tarp politiko ar fizinio ar privataus asmens. Aš tikrai asmeniškai duomenų neturiu, kad tie santykiai būtų peržengę kai kurias moralės normas“, - tikina politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Privatus politikų klausimas?

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Mindaugas Jurkynas sako, kad rinkėjams ir visuomenei yra būtina žinoti tokią informaciją apie politikų asmeninį gyvenimą, tik jei jie kertasi su viešai išsakytomis moralinėmis normomis. „Aš pasakysiu iš tos pusės, ką visuomenė turi žinoti, kas yra susiję su valdymo efektyvumu. Nes tarkime, moraliniai klausimai, aš esu linkęs palikti žmogaus privačiam pasirinkimui. Nebent žmogus kalba apie šeimos vertybes, bet jų nesilaiko. Arba kalba apie liberalias vertybes, o namuose muša vaikus. Jeigu žmogus apskritai nesilaiko tų vertybių, ar nesielgia taip kaip kalba, tai tada rinkėjams gali iškilti klausimas, ar toks politikas yra nuoširdus ir ar verta juo pasitikėti“, - sako M. Jurkynas.

REKLAMA

„Ar jis tuokiasi, ar jis skiriasi, čia yra jo privatus dalykas. Išskyrus tuos atvejus, kiek reikalauja viešųjų interesų deklaracija, ar įstatymai. O visa kita yra privatus reikalas tol kol jis nesulaužo įstatymų, nenusižengia arba neprieštarauja savo išsakytoms pozicijoms“, - situaciją aiškina pašnekovas.

Naudojimasis mašina ne už "ačiū"?

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Mindaugas Jurkynas taip pat teigia, kad išjungti politikų telefonai ir nenoras atsakyti į visuomenei kylančius klausimus yra jų pasirinkimas ir komentuoti jiems nėra būtina. „Jeigu politikai taip galvoja, kad jiems tai naudinga, jie taip ir elgiasi. Jei jie mano, kad taip jie gali būti saugesni, tai čia yra vienas iš būdų reaguoti arba nereaguoti į pasirodžiusią informaciją. Jeigu tai yra privataus pobūdžio informacija, jie gali nekomentuoti ir tiesiog tylėti. Jeigu ta informacija yra susijusi su etikos pažeidimais, privačių ir viešų interesų painiojimu. Tarkime, jei automobilio panaudojimas yra paslauga gaunama iš kažkokios privačios įmonės, tai jei tai nėra deklaruojama. Tai čia klausimas yra daugiau apie etikos ir viešų ir privačių interesų derinimo arba pažeidimo klausimus. Tai tą mes galime iš tiesų kelti. Ne už ačiū turbūt tai yra daroma“, - sako pašnekovas.

REKLAMA

VDU profesorius taip pat teigia, kad, visgi, kylant klausimams, politikai turi pateikti reikalingą informaciją ir leisti visuomenei ir rinkėjams patiems susidaryti nuomonę apie situaciją. „Iš vienos pusės kaip ir galai susiveda, kad partijos lyderis turi šitą „Agrokoncerną“, duoda vienam iš frakcijos narių naudotis tuo automobiliu. Taip padidina partijos nario lojalumą, asmeninį ar politinį. Pagal Konstituciją seimo narys yra absoliučiai laisvas. Tai taip išeina, kad toks asmuo, kuris naudojasi partijos pirmininko skiriamomis privilegijomis, kaip ir įsipareigoja būti dėkingu už tokias dovanas. Lojaliu, ar dar kažkokiu. Ir jeigu partijos nariai yra susiję daugiau, nei vertybiniais dalykais, tai šitą reikia įvardinti, o rinkėjai gali apsispręsti, ar tai yra normalu, ar ne. Jei pažeidžia interesus, tai tą reikia pranešti“, - sako M. Jurkynas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvo nepasiruošta atsakyti į nepatogius klausimus

Komunikacijos ekspertas Arijus Katauskas sako, kad tai yra eilinė situacija, kai buvo nepasiruošta atsakymams į nepatogius klausimus. „Situaciją galima vertinti iš įvairiausių pusių, bet ji nėra nauja, ji nauja tik viešoje erdvėje. Bet mano nuomone, turbūt ir ponas Karbauskis ir aplinka puikiai žinojo šitą situaciją ir mes matome klasikinį variantą, kaip buvo tiesiog nepasiruošta atsakyti į nepatogius klausimus. Kitas dalykas, kai kurie veiksmai, kurie gali būti vertinami nevienareikšmiškai, ir potencialiai yra netinkami, tai jie nebuvo apsvarstyti. Tai va imkime, automobiliai. Tai jei žinai, kad yra galimybių, kad tai bus traktuota netinkamai, tu vengdamas interesų konflikto, ar bet kokių išvedžiojimų, tu atsisakai arba automobilio, arba jį išsiperki. Bet tai, kad žiniasklaida, anksčiau ar vėliau pradeda knaisiotis po naujai išrinktų seimo narių turtą, automobilius, išlaidas. Tiek tradicinė rimtoji žiniasklaida, tiek geltonoji spauda irgi yra faktas, kad ieškosi. Ir ne pirmą kadencija Seimo narių yra jau su tuo susidūrę. Tai mano nuomone, mes matome klasikinį realybės ignoravimą. Ir tiesiog visiškai nepasiruošimą tam, kas vyksta“, - sako A. Katauskas.

REKLAMA

Arijus Katauskas taip pat teigia, kad žala jau yra padaryta ir į klausimus atsakyti bus būtina. „Ir komunikacinėje pusėje, tarkim šeštadienį, kai straipsnis išėjo, jau nebebuvo, ką padaryti. Išsisukti iš tokios situacijos tiesiog nėra kaip. Dabartinis žingsnis, kurio ėmėsi Seimo narė Kildišienė užklausdama Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos, yra toks bandymas sušvelninti smūgį ir ji imasi tam tikrų veiksmų. Bet pati žala yra patirta, jai buvo galima užkirsti kelią iš karto po seimo rinkimų, nutraukiant nuomos sutartį, ir jau nekalbant apie tuos tikrovės neatitinkančius faktus, kurie yra surašyti biografijoje“, - tv3.lt sako pašnekovas.

REKLAMA

Labai greitai įlėkė į gilią krizę

Arijus Katauskas taip pat prognozuoja kad ši tema viešojoje erdvėje ir žiniasklaidoje bus aptarinėjama ne vieną savaitę. „Mes dabar matysime mėgstamiausius televizijos žiūrovų kadrus, kai Seimo narys bėga nuo žiniasklaidos, kamerų ir neatsakinėjantis į klausimus. Jie įlėkė labai greitai ir į labai gilią krizę, labiau personalinę, ne kiek frakcijos“, - sako A. Katauskas.

Tačiau prieš atsakant į visus klausimus Arijus Katauskas rekomenduoja visų pirma rasti rimtus ir tinkamus atsakymus. „Akivaizdu, kad dabar kišti nagus prie visos situacijos, be tinkamų paaiškinimų, kur yra biografija, kodėl automobilis, kas per šeimos narys, kaip jis susijęs su „Agrokoncernu“, svajoti net neišeina. Aš manau, kad komunikacijos žmonės koncentruosis būtent į šią dalį, tai yra atsakyti į klausimus, arba bent jau padėti juos į šoną, lokalizuojant šitą reikalą. Ir bus žiūrima ir į kitų seimo narių automobilius, ieškant kitų užminuotų vietų“, - teigia pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimų kyla visiems Seimo nariams

Etikos ir procedūrų komisijos narė ir liberalė Viktorija Čmilytė – Nielsen kol kas nenori komentuoti tik iš viešosios erdvės žinomų faktų. „Į komisiją nėra kreiptasi su jokiu prašymu dėl aiškinimo, todėl nesu tiek įsigilinusi į faktus, jų iš viso nėra pateiktų, tik viešojoje erdvėje juos mačiau. Taigi nenoriu gilintis į situaciją, kol konkrečių faktų iki galo nežinau. Tam tikros prielaidos konfliktui yra, tačiau, kol nesame įsigilinę, konkrečiai sakyti, kad rya prolema negalima. Kol nėra kreipimosi, aš nesiimčiau, nes reikia išnagrinėti. O kiek ten yra faktų ir kiek ne faktų, tai nežinau“, - sako liberalė.

REKLAMA

Jos manymu, daug klausimų kyla ne tik opozicijai, bet ir valstiečių žaliųjų frakcijos nariams. „Be abejo, daug klausimų yra, manau, kad pagrįstų klausimų. Tiek opozicijos, tiek pozicijos nariams. Visiems Seimo nariams yra tam tikros prievolės, kurias reikia vykdyti ir manau, kad visi laukiame, kad paaiškėtų tiesiog reali situacija ir kad būtų sudėti visur taškai į vietas“, - sako Viktorija Čmilytė – Nielsen.

Seimo Etikos komisijos vadovė interesų pažeidimo dėl G.Kildišienės automobilio nemato

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė sako nematanti viešųjų ir privačių interesų deklaravimo pažeidimo dėl valstietės Gretos Kildišienės naudojamo automobilio, bet komisija gali svarstyti etikos klausimus.

REKLAMA

„Šiuo atveju, pagal teisės raidę, pažeidimo nėra. Šiuo atveju pati G.Kildišienė neturėjo sandorio su „Agrokoncernu“, turėjo jos giminaičiai, ir kitų giminių, pagal deklaracijos pildymo instrukcijas, Seimo nariai neprivalo pateikti“, – pirmadienį BNS žurnalistams sakė EPK pirmininkė R.Tamašunienė.

Pasak jos, EPK spręs, ar situaciją nagrinėti etikos požiūriu. „Mes nagrinėtume valstybės politiko etikos klausimą, rytoj, kadangi visuomenėj taip garsiai tema eskaluojama, mes su komisijos nariais pasitarsime, ar pradėti tyrimą, nes raštiškai į EPK kol kas niekas nesikreipė“, – sakė R.Tamašunienė.

Kreipęsi į EPK dėl G.Kildišienės pranešė opoziciniai liberalai. Liberalų sąjūdžio frakcija prašo, kad EPK ištirtų, ar Seimo narė „nepažeidė įstatymų nuslėpdama, kad naudojasi privačiai įmonei priklausančiu automobiliu“. Liberalai taip pat prašo, kad komisija įvertintų, ar Seimo narė „nepažeidė etikos slėpdama nuo visuomenės su darbine veikla susijusius ir biografijos faktus“. Parlamentarės biografija nėra pateikiama oficialiame Seimo interneto puslapyje kaip kitų Seimo narių.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas ir frakcijos Seime seniūnas Ramūnas Karbauskis šeštadienį BNS patvirtino, kad jo pavaduotoja parlamentarė G.Kildišienė naudojasi jo valdomam „Agrokoncernui“ priklausančiu automobiliu „Range Rover“. Jis pranešė, jog „Agrokoncernas“ išperkamosios nuomos būdu šį automobilį nuomoja kitam neįvardijamam privačiam asmeniui. Pastarasis, anot R.Karbauskio, teisėtais būdais leidžia juo naudotis Seimo narei. Kaip dažnai parlamentarė naudojasi šiuo automobiliu, valstiečių lyderis sakė nežinantis. Jis tikino, kad įstatymams šiuo atveju nenusižengiama.

Po savaitgalį kilusio skandalo LVŽS pirmadienį pranešė, jog prašo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) paaiškinti, ar G.Kildišienei reikėjo privačių interesų deklaracijoje nurodyti, kad naudojasi artimo giminaičio iš bendrovės „Agrokoncernas“ pirktu automobiliu.

„Žiniasklaidoje pasirodžius insinuacijoms neva Greta Kildišienė yra netinkamai deklaravusi sandorius su juridiniais asmenimis, Seimo narė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir prašo išaiškinti, ar Seimo nariai privalo privačiųjų interesų deklaracijoje nurodyti ne tik savo bei sutuoktinių, bet ir visus kitus atvejus, kada artimieji giminaičiai sudaro sandorius su juridiniais asmenimis“, – rašoma LVŽS Infocentro pranešime.

REKLAMA

G.Kildišienė teigia pagal nustatytus reikalavimus užpildžiusi ir pateikusi privačių interesų deklaraciją.

„Pagal įstatymų reikalavimus jose nėra teikiama informacija apie artimųjų giminaičių sudaromus sandorius. Viešai aptarinėjamą automobilį prieš beveik metus išsimokėtinai iš bendrovės „Agrokoncernas“ pirkęs artimas Seimo narės tiesioginis giminaitis, kuris leidžia, esant poreikiui, juo neatlygintinai naudotis. Todėl jokio interesų konflikto nėra ir negali būti“, – rašoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų