REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Andrius Pauliukevičius (Ilka Adams nuotr) (nuotr. asm. archyvo)

Vegetarystė, veganizmas, žaliavalgystė – amžinų diskusijų tema, kur nuolat verda ginčai. Šįkart į juos įsivėlė ir kultūristas, fitneso treneris Andrius Pauliukevičius. Jis savo „Facebook“ profilyje labai emocingai nurodė, kad veganai aukštumų fitnese ar kultūrizme nepasieks.

23

Vegetarystė, veganizmas, žaliavalgystė – amžinų diskusijų tema, kur nuolat verda ginčai. Šįkart į juos įsivėlė ir kultūristas, fitneso treneris Andrius Pauliukevičius. Jis savo „Facebook“ profilyje labai emocingai nurodė, kad veganai aukštumų fitnese ar kultūrizme nepasieks.

REKLAMA

„Kiekvieną kartą, kai viešai pasakau, kad gamtoje yra 4 baltymų šaltiniai, kurie yra: kiaušinis, mėsa, žuvis ir liesi pieno produktai ir kad jų pasisavinimas yra geresnis nei augalinės kilmės baltymų ir siekiant didesnės raumenų masės ir jėgos, reikia juos vartoti, išlenda kokia nors atsilupusi veganė, kuri pasiūlo plačiau tuo pasidomėti.

Tai nueikite į mokyklas ir universitetus ir pasiūlykite ten pasidomėti, ar nėra pasaulyje žmonių, kurie mokyklos nebaigė ir tapo milijonieriais ar milijardieriais. Yra!!!

REKLAMA
REKLAMA

Yra genijų, kurie tai sugeba ir be mokyklos. Bet jų vienetai. Yra ir gerus rezultatus sugebančių parodyti veganų, bet jie yra sutinkami taip pat dažnai, kaip ir mokyklos nebaigę milijardieriai. Ir daugiau nei 99% iš mūsų šiai kategorijai nepriklauso. Todėl siūlyti didinti raumenų masę, nevalgant gyvulinės kilmės baltymų, yra tas pats, kas kiekvienam siūlyti mesti mokyklą ir eiti gerai uždirbti“, – socialiniame tinkle rašė A. Pauliukevičius,

REKLAMA

Portalui tv3.lt treneris nurodė, kad, jis neteigia, jog neįmanoma užsiauginti raumenų būnant veganum, tačiau tai, anot pašnekovo, žmogų riboja.

„Veganas gali žymiai mažiau pasiekti už tuos, kurie valgo gyvulinės kilmės produktus. Yra pasaulyje tokių pavyzdžių, kurie neblogai atrodo ir yra veganai, ir tada veganai pateikia man tuos pavyzdžius. Visgi tie gana gerai atrodantys sportininkai veganai yra išimtys, jie yra genetiniai vunderkindai. Jei tu nesi taip smarkiai genetiškai apdovanotas, turi valgyti mėsą, kiaušinius, varškę ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

Aš pats nesu taip genetiškai apdovanotas, todėl, kad auginčiau raumenų masę ir jėgą, man reikia labai daug gyvulinės kilmės produktų. Tarp Lietuvos sportininkų, dalyvaujančių fitneso ir kultūrizmo varžybose, nepažįstu nė vieno vegano, nes jų nėra. Tad tos išimtys, kad veganai daug pasiektų, yra labai retos, ir neteisinga būtų galvoti, kad „ir man pavyks“, nes greičiausiai nepavyks.

A. Pauliukevčius nurodė, kad jis nepasisako prieš veganus, nes tai jų pasirinkimo teisė, tačiau veganizmas ir kultūrizmas, anot jo, nedera, nes tai paprasčiausiai neveikia.

„Jeigu žmogus nekelia sau tikslo turėti didelės raumenų masės – viskas puiku, jis gali būti veganas, gali būti vegetaras – čia yra jo pasirinkimas. Kultūrizmas kaip sportas yra labai sunkus kelias Būti sėkmingu kultūristu yra genetiškai išskirtinių žmonių reikalas“, – kalba A. Pauliukevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sportuojantis veganas džiaugiasi

Mantas Gružauskas – aktyviai sportuojantis ir jau metus veganaujantis vyras, kuriam pakeitus mitybą, kaip jis neigia, raumenų nesumažėjo, todėl pašnekovas visiškai nepritaria fitneso treneriui.

„Gal veganams gali būti sunkiau tuo, kad yra sunkiau rasti augalinės kilmės baltymų šaltinių, bet iš tikro gali papildyti savo racioną kanapių baltymais – aš juos pats geriu, spirulina – kur yra labai daug baltymų ir jie yra geresni nei gyvulinės kilmės baltymai. Yra daug kultūristų ir atletų, kurie yra veganai, tik skirtumas, kad jų energijos kiekis pakyla. 92 proc. energijos žmogus gauna iš deguonies: deguonis degina kalorijas, kurias gauname su maistu, tada išsiskiria adenozino trifosfatas, ir tai yra energija. Kai tu valgai labai daug baltymų, tu gauni labai daug fosforo, nuo to pasidaro kraujo fosforo rūgštis, ir tavo galimybė pernešti deguonį sumažėja“, – kalba jis.

REKLAMA

Pasak pašnekovo, melas yra tai, kad veganai nėra pasiekę fitneso ar kultūrizmo aukštumų: jis pamini pasaulyje žinomą trenerį ir kultūristą, veganą Franką Medrano.

„Franko Medrano svoris nėra labai didelis, bet tos didžiulės masės, kurios pasiekiamos fitneso olimpe, yra gaunamos su steroidais, tad treneriai turėtų sakyti, kaip yra. Nebūna genetiškai tokių žmonių, kurie svertų 150 kilogramų ir būtų vieni raumenys. Tad tokių kaip Frankas Medrano yra daug, tik veganams reikia prisižiūrėti, kad gautų geresnių baltymų“, – sako M. Gružauskas.

Baltymų mitas

Vyras kalba, kad geras baltymų šaltinis yra riešutai ir pupos, ir juos M. Gružauskas dar pataria daiginti, kad organizmas geriau pasisavintų.

REKLAMA

„Tada tu negauni neigiamų mėsos savybių kaip hormonai, kuriuos sukaupia gyvūnai ir t.t. Iš tikro žmogui nereikia tiek daug baltymų, kaip rašoma. Baltymų mitas sukurtas baltymų industrijos, o treneriai daugiausiai tuo ir seka. Kai tu pakeli savo azoto oksido balansą, tie raumenys ir auga, bet tuo pačiu tu save truputį ir nuodiji“, – pasakoja M. Gružauskas.

Tad pašnekovas sako, kad veganams tiesiog reikia rinktis įvairesnį maistą.

„Vienintelis dalykas, kas tau gali pamaišyti būti veganu yra tas, jei tu nelabai gerai konvertuoji betakaroteną iš vitamino A, tada tau gali jo trūkti. Todėl šį dalyką reikia pasižiūrėti pačiam, bet nieko čia nereikia bijoti“, – kalba vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reti genetiniai atvejai

Dietologė Eglė Šinkevičiūtė sako, kad baltymų šaltinių yra daugiau, nei minėjo A. Pauliukevičius, tačiau augaliniai baltymų šaltiniai yra nepilnavečiai, ir maitinantis tik jais, pasak jos, raumenis užsiauginti yra be galo sunku.

„Augaliniais baltymų šaltiniais gali būti ir sėklos, avinžirniai, lęšiai, shi sėklos, daržovės, tačiau daržovės turintis baltymas yra nepilnavertis. Jeigu jums reikia suvalgyti 600 kcal, bet jūs negalite valgyti gyvulinės kilmės baltymų, pagalvokit, kiek agurkų turit suvalgyti, kad kompensuotumėt tuos nesuvalgytus gyvulinės kilmės baltymus?

Pritariu Andriaus minčiai dėl veganų ir kultūrizmo šimtu procentu. Yra veganų, kurie gali pasiekti tikrai gerus rezultatus, tačiau atveskite man nors vieną, kuris valgė sėklas, grūdus ir kuris yra prisiauginęs raumenų masę ir galėtų lipti ant fitneso scenos pasirodymams. Aš tą žmogų išbučiuosiu, jei jis toks bus.

REKLAMA

Retų genetinių atvejų, kur tu gali tiesiog subalansuoti mitybą ir jau atrodai labai atletiškas, gali būti, bet tai yra labai retas reiškinys. Apskritai raumenų masę auginti yra pakankamai sudėtinga ir per mėnesį liesos raumenų masės gali užaugti keli šimtai gramų – bet čia pilnavertę mitybą gaunantiems žmonėms“, – sako E. Šinkevičiūtė.

Dietologė sako, kad rezultatų fitnese ar kultūrizme gali pasiekti tik vienas kitas veganas – veinas iš kelių šimtų tūkstančių, nes veganų raumenų auginimas, teigia ji, prieštarauja pačiam mokslui.

„Pas mane konsultacijai buvo atėjusi viena vegetarė, kuri pasakė, kad nori augintis raumenis, nes norėjo varžytis bikini fitneso čempionate. Paaiškinau, kad reikės valgyti daug ir ypač daug baltymų – beje, fitnesas nesusijęs su sveikatingumu, jis su tuo prasilenkia, nes tai yra didžiulės maisto dozės, per dažnas valgymas – organizmui tai pastovus stresas. Pasakiau jai, kad bent kažkokį gyvulinį šaltinį reikės įnešti, o ji man paprieštaravo, pasakiusi, kad jau mėnesį valgo tik veganiškus produktus ir jai išryškėjo raumenys. Taip, tai gali atsitikti – sportas šalina skysčius iš organizmo, ir, jei su jūsų medžiagų apykaita ir skysčiais viskas gerai, skysčiai jums nusileis ir galėsim pamatyti ryškesnį raumens reljefą, tačiau tik tiek. Neturiu nė vieno vegano, kuris pas mane auginasi raumeninę masę“, – nurodė dietologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų