REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Pasaulio problemos (nuotr. Fotolia.com)

Jei manote, kad praėjusieji metai buvo sudėtingi, tai žinokite, kad ateitis palengvėjimo nežada – 2017-ieji žada būti ekstremalių rizikų metai, rašo CNN.

9

Jei manote, kad praėjusieji metai buvo sudėtingi, tai žinokite, kad ateitis palengvėjimo nežada – 2017-ieji žada būti ekstremalių rizikų metai, rašo CNN.

REKLAMA

Silpnas ekonomisnis augimas, didėjanti ekonominė nelygybė, keisti orai, su svarbiausiais duomenimis susijusios apgaulės, priverstinė migracija – tai tik kelios sudėtingos problemos, apie kurias kalba Pasaulio ekonomikos forumas, kurio kasmetinis susitikimas vyksta Davose. Ir, žinoma, negalima pamiršti Donaldo Trumpo. Naujasis JAV prezidentas yra tarsi visiškai neprognozuojama politinė jėga, kuri gali dramatiškai pakeisti JAV prioritetus šalies viduje ir visame pasaulyje. Taigi, 2017-ųjų metų didžiausių rizikų rasašas yra ne toks ir trumpas.

JAV atsigręžia į save

Trumpas kritikavo NATO sąjungininkus už tai, kad jie neskiria gynybai pakankamai lėšų. Jis taip pat prižadėjo atsisakyti laisvos prekybos sutarčių ir kėlė klausimus dėl JAV įsitraukimo į konfliktus užsienyje. Trumpo požiūris rodo atmetimą įsigaliojusios idėjos apie „Amerikos išskirtinumą“, reiškiantį, kad JAV turi aktyviai remti demokratijos plėtrą, pilietines teises ir istatymo viršenybę visame pasaulyje, mano „Eurazijos grupės“ prezidentas Ianas Bremmeris.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, Trumpas mato tarptautinį bendradarbiavimą kaip sandorių sudarymą: „Jei nėta akivaizdžios, netrukus ateisiančios naudos JAV... tai vadinasi JAV neturėtų tokio bendradarbiavimo palaikyti“.

REKLAMA

JAV atsitraukimas iš pasaulinės arenos reiškia neišvengiamas problemas jos sąjungininkams.

„Informacija, jog valstybė, kuri nuo Antrojo pasaulinio karo laikų buvo pasaulinės tvarkos ramstis, nebeatliks šios funkcijos, reiškia, jog pasaulis susiduria su didžiule grėsme“, - sako ekspertas.

Pikti rinkėjai

Didėjanti atskirtis tarp neturtingųjų ir turtuolių skatina pasipiktinimo jausmus. Pasaulio ekonomikos forumas tvirtina, kad nors ekonominė nelygybė tarp valstybių per pastaruosius 30 metų mažėja, ekonominė nelygybė išsivysčiusių valstybių visuomenėse padidėjo. Į šį sąrašą patenka ir JAV bei Jungtinė Karalystė. Taigi, BREXIT ir Trumpo išrinkimas prezidentu yra labai aiškūs ženklai, kad esama situacija daug kam labai nepriimtina.

REKLAMA
REKLAMA

„Greiti požiūrio pasikeitimai dėl tokių sričių kaip lytis, seksualinė orientacija, rasė, multikultūralizmas, aplinkosauga ir tarptautinis bendradarbiavimas daugelį rinkėjų (ypač vvyresnio amžiaus ir mažiau išsilavinusius) paskatino jaustis ne savo vietoje savo pačių valstybėse“, - tvirtinama kasmetinėje Pasaulio ekonomikos forumo parengtoje ataskaitoje apie rizikas.

Europoje - Prancūzijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose – 2017 metais vyks rinkimai. Populistinės ir euroskeptiškos partijos čia gali pasiekti išskirtinai gerų rezultatų ir toliau kelti grėsmę jau dabar pažeidžiamam politiniam balansui.

Kinija – galimybė ar rizika?

Kinija tikrai turi dėl ko nerimauti 2017-aisias. Trumpas pagrasino Pekinui dėl tarifų ir netgi suabejojo, kokią poziciją JAV turi dėl Taivano priklausymo „vienai Kinijai“. Ekspertai tvirtina, kad santykiai tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų šiais metais gali dramatiškai pasikeisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant politikų skirtumo, dvi galios praeityje sugebėdavo išvengti didesnių konfliktų ir apginti savo esminius prekybinius ir su investicijomis susijusius santykius.

„Nuo sausio, kai Trumpas duos prezidento priesaiką, šis jausmas gali nebebūti abipusis“, - rašo tarptautinės rizikos vertinimo kompanijos „Control Risks“ atstovai Andrew Gilholmas ir Michaelas Moranas.

Analitikai tvirtina, kad yra visiškai neaišku, kaip klostysis galių santykiai, jei Trumpas įgyvendins prieš Kiniją nukreiptas politikas, apie kurias kalbėjo kandidatavimo į prezidentus kampanijos metu.

„Vadovai Pekine gali pasigirti patirtimi, tačiau mes neturime jokių galimybių vertinti, kaip jie gali elgtis JAV provokuojami dėl Kinijai pačių jautriausių klausimų“, - sako ekspertai.

REKLAMA

Rusiškas planas

Sumažėjęs JAV geopolitinis vaidmuo gali toliau paskatinti Maskvą veikti „aršiai ir beatodairiškai“. Ir prezidento Vladimiro Putino nesulaikys įtarimai, kad ji paliepimu Rusijos žvalgybos tarnybos ėmėsi kurti trikdžius JAV rinkimų metu.

„Jis leis programišiams siausti ir Prancūzijos bei kitų Europos valstybių rinkimų metu. O Vakarai nenorės ir nesugebės susivienyti rimtam atsakui – Trumpas nesuinteresuotas, o Europos Sąjungos lyderiai yra arba per silpni arba pavargę“, - sako Ianas Bremmeris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų