REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2015 metų gruodžio 29 dieną Ukmergės prokuroras Evaldas Pašilis prezidentės raštu buvo paskirtas naujuoju Generalinės prokuratūros vadovu.

2015 metų gruodžio 29 dieną Ukmergės prokuroras Evaldas Pašilis prezidentės raštu buvo paskirtas naujuoju Generalinės prokuratūros vadovu.

REKLAMA

Generalinis prokuroras yra skiriamas 5 metams prezidento, seimo teikimu. Tad tik pradėta kadencija kelia klausimą, kaip ekspertų iš šalies nuomone, Evaldui Pašiliui sekasi užimti Generalinio prokuroro pareigas. Ir kaip seksis šiais metais?

Bėga geri specialistai

Konservatorius, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras sako, kad ypatingų pretenzijų ir kritikos naujojo prokuroro darbui neturi. „Gal truputį tokios lėtos apsukos, turiu omeny, valdžios formavimą. Bet turbūt galima suprasti, nenori vėl užlipti ant tų pačių grėblių. Prieš keletą dienų buvome išvažiuojamajame komiteto posėdyje Generalinėje prokuratūroje. Tai prokuroras turi du naujus energingus pavaduotojus, matosi, kad komanda vienas kitą supranta. Kokių nors pretenzijų, kad būtų kas nors vilkinama, nedaroma, nepastebima, tai nepastebėjome“, - sako seimo narys.

Tačiau kaip vieną iš esminių problemų, kurią konservatoriaus Stasio Šedbaro nuomone reikia išspręsti, yra iš prokuratūros bėgančių darbuotojų klausimas. „Reikalas yra kitas, yra nemažai išėjusių iš prokuratūros aukšto lygio specialistų. Tai palinkėjimas būtų, kad tas specialistų nutekėjimas būtų sustabdytas. Bet tam reikia kolektyve geresnio klimato. Žinoma, ne paskutinėje vietoje ir atlyginimų klausimas, prokuratūra yra šiek tiek nuskriausta, iš po krizės teismo valdžia kaip ir atsistatė. Bet prokuratūra liko tokia kuklesnė ir kol kas stipriai atsilieka. Tai šiek tiek paskatinti ir sudominti, kad nebėgtų į privatų sektorių darbuotojai“, - sako S. Šedbaras.

REKLAMA
REKLAMA

Yra ir vidinių problemų

Tačiau seimo narys taip pat teigia, kad ne vien nedidelės algos skatina specialistus palikti prokuratūrą. „Žmonės ne vien dėl algų dydžio bėga, ten kažkas dar matyt buvo ir su vidine atmosfera. Jeigu žmogus gal kartais nesijaučia įvertintas, arba tarpusavio santykiai sistemoje yra ne patys geriausi, tai tada spjauna, išeina į advokatūrą“, - situaciją aiškina pašnekovas.

REKLAMA

S. Šedbaras viltingai žiūri į generalinio prokuroro darbą. „Aš manau, kad taip, pavyks sutvarkyti. Pastaruoju metu tikrai tokių yra rezonansinių bylų ir jų sėkmingų yra. Ir čia labai svarbu yra bendradarbiavimas su policija ir tyrėjais, nes prokuroras yra truputėlį toliau, pats pirmas darbas yra policijos tyrėjo, tai prokuroras yra nuo jo priklausomas. Bet žinoma, geras organizavimas, paskirstymas kompetencijos svarbu yra prokuratūroje, tai atrodo, kad šitas visas vyksta“, - sako seimo narys.

Taip pat generaliniam prokurorui ir jo komandai jis linki energijos ir ryžto.

Ženkliai atsilieka nuo STT?

Liberalas Vitalijus Gailius, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovas sako, kad problemos yra esminės. „Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas yra atsakingas už korupcines bylas, už nusikalstamų susivienijimų bylų tyrimą ir šitas departamentas atlieka tuos tyrimus. Pastaruoju metu iš šito departamento išeina daug labai pažangių ir tikrai personalo politika generalinėje prokuratūroje paskatins dar didesnį kokybiškų prokurorų nutekėjimą iš generalinės prokuratūros. Personalo politika man ten kelia konkretų nerimą“, - mintimis dalinasi seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

Vitalijus Gailius kaip bėgimo priežastį įvardina skiriamų vadovų nepatikimumą, atsainų požiūrį į darbą ir kokybinį atsilikimą nuo kitų tarnybų. „Ten skiriami asmenys tikrai nebus autoritetai prokurorams, nes gal bent 10 prokurorų apdovanoti valstybiniais apdovanojimais ir kai jiems skiria vadovauti asmenį, kurio veiką jie tyrė. Baudžiamųjų bylų tų pačių, STT pradėtų bylų, policijos departamento bylų teisminio nagrinėjimo sėkmė priklauso nuo šių prokurorų. Nes rezonansines bylas kontroliuoja generalinė prokuratūra. Kalbėti galima ir apie nutrauktus rezonansinius tyrimus, kurie labai ilgai yra tiriami ir po to pasibaigia šiukšlių dėže. Man norisi, kad generalinė prokuratūra neatsiliktų nuo STT, kriminalinės policijos biuro. Pati policijos sistema yra pažangi, o generalinė prokuratūra kol kas stovi vietoje“, - teigia pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas pasikeitimų nėra?

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas kol kas į truputį daugiau, nei metus dirbantį Generalinį prokurorą, žvelgia nevienareikšmiškai. „Kol kas nejaučiam pasikeitimų teisingų. Išskyrus tai, kad sunkiai sekėsi formuoti komandą, ne vien dėl pasitikėjimo komandą. Bet čia kai keitėsi departamento vadovas, vyko po kelis konkursus ir generalinio prokuroro komisijos pateikti laimėtojai. Tai dabar jau pagaliau turi abu pavaduotojus, nes pradžioje turėjo tik vieną. O visa kita, tai na žiūrėsim. Galima sakyti, kad adaptacinis periodas praėjo“, - nedaugiažodžiauja pašnekovas.

Patys prokurorai komentuoti nelinkę

Artūras Paulauskas, buvęs Seimo narys ir Generalinis prokuroras sako, kad nors E. Pašilio darbo neseka, tačiau įžvelgia pokyčius. „Atvirai kalbant aš nelabai seku jo darbą, kai dirbau seime, tai dirbau kitoje srityje. O dabar tai man jau ne taip ir lengva vertinti kažkaip. Bet taip iš šono, tai gal ir atrodo, kad jis tokios ramybės įnešė į darbo kolektyvą. Nors visgi norėtųsi geresnio ir galbūt aiškesnės savo vietos toje visoje sistemoje“, - sako pašnekovas.

Prokurorų profesinė sąjunga atsisakė vertinti Generalinės prokuratūros darbą iki vasario dešimtosios dienos. Tą dieną vyks sąjungos susirinkimas, kuriame bus aptartos prokurorų darbo problemos ir tendencijos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų