REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Naujųjų metų netikėtai paplito žinia, kad tyliai ramiai padidėjo mokesčiai į „Sodrą“ verslo liudijimus turintiems asmenims. Kol politikai kraipo galvas, kaip čia taip nutiko, „Sodra“ paaiškina, kad su didesniais mokesčiais ateis ir didesnė nauda. O be to, keičiasi sąlygos ir dirbantiesiems pagal individualios veiklos pažymėjimus. 

Po Naujųjų metų netikėtai paplito žinia, kad tyliai ramiai padidėjo mokesčiai į „Sodrą“ verslo liudijimus turintiems asmenims. Kol politikai kraipo galvas, kaip čia taip nutiko, „Sodra“ paaiškina, kad su didesniais mokesčiais ateis ir didesnė nauda. O be to, keičiasi sąlygos ir dirbantiesiems pagal individualios veiklos pažymėjimus. 

REKLAMA

„Pokyčiai yra susiję su įgyvendinamu naujuoju socialiniu modeliu. Daugumai savarankiškai dirbančiųjų atsiranda papildomos valstybinio socialinio draudimo apsaugos, o tai vienodina visų dirbančiųjų socialinę apsaugą. Patys įmokų tarifai nesikeitė – pokytis atspindėjo papildomas draudimines apsaugas, prisidėjo tarifai, kuriuos moka ir kiti dirbantieji už analogiškas draudimo apsaugas“, - portalui tv3.lt rašė „Sodros“ atstovas Rytas Stalnionis.

„Sodra“ skaičiuoja, kad šiuo metu Lietuvoje yra apie 89 tūkst. žmonių, dirbančių pagal verslo liudijimą. Tačiau dauguma jų taip pat dirba ir pagal darbo sutartį. Tie žmonės, kurie dirba ir pagal verslo liudijimą, ir pagal darbo sutartį ir iki šiol buvo draudžiami viso dydžio pensijai gauti – įmokas už juos sumokėdavo darbdavys, jie nebus antrąkart ar kaip kitaip papildomai apmokestinami.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi likusieji – maždaug 11 tūkst. žmonių – vykdo veiklą tik pagal verslo liudijimus.

Gaus pilną pensiją

Žmonės, veiklą vykdantys tik pagal verslo liudijimus iki šiol buvo draudžiami tik pagrindinei pensijos daliai ir, sukaupę reikalingą stažą bei sulaukę pensinio amžiaus, galėjo tikėtis gauti tik pagrindinę pensijos dalį (šiuo metu ji siekia 123,2 Eur).

REKLAMA

„Sodra“ informuoja, kad nuo 2017 m. jie draudžiami viso dydžio pensijai, kurią sudarys ne tik pagrindinė, bet ir papildoma dalis, priklausanti nuo sukaupto darbo stažo.

2016 m. lapkričio mėnesį vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, buvo 266,6 Eur.

Asmenys, kurie dirba tik pagal verslo liudijimą, iki šiol mokėjo VSD įmokas – 50 proc. bazinės pensijos (120x50 proc. = 60 Eur). Nuo 2017 m. VSD įmokos šiems asmenims skaičiuojamos nuo minimalios mėnesio algos (MMA), tarifai lieka tokie pat – 26,3 proc. (28,3 proc. jei senatvės pensijai asmuo kaupia papildomai II pakopos pensijų fonde).

REKLAMA
REKLAMA

Pagal šiuo metu galiojančią MMA, jei verslo liudijimas galioja mėnesį, nuo pirmos iki paskutinės jo dienos, tuomet mokamas standartinis mėnesinis VSD įmokos dydis – 380x26,3 proc. = 99,94 Eur, o jei senatvės pensijai kaupiate papildomai II pakopos pensijų fonde: 380x28,3 proc. = 107,54 Eur.

Jei verslo liudijimas galioja trumpiau nei mėnesį, VSD įmoka apskaičiuojama atitinkamai mažesnė. Pavyzdžiui, verslo liudijimo galiojimo laikotarpis nuo 2017-03-01 iki 2017-03-20 ir asmuo nedalyvauja pensijų kaupime. 99,94 Eur dalijami iš kovo mėnesio kalendorinių dienų skaičiaus, o gauta suma dauginama iš 20 dienų (99,94 / 31 x 20 = 64,48 Eur). Taigi už šio laikotarpio verslo liudijimą reikėtų mokėti 64,48 Eur VSD įmoką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujos paslaugos dirbantiems pagal individualios veiklos liudijimus

„Sodra“ taip pat informuoja, kad keičiasi sąlygos ir dirbantiesiems pagal individualios veiklos (išskyrus verslo liudijimus). Iki 2017 m. tokie žmonės buvo draudžiami ligos ir motinystės socialiniu draudimu tik motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokoms gauti. Nuo šiol jie galės gauti ligos išmokas savo ligos ar šeimos nario slaugos atveju.

Dirbančiųjų pagal individualios veiklos pažymas (išskyrus verslo liudijimus) valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokos sudarys 29,7 proc. nuo pusės jų individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatskaičius VSD ir PSD įmokų), 31,7 proc. tarifas galios, jei senatvės pensijai kaupiama papildomai II pakopos pensijų fonde.

REKLAMA

Anksčiau įmokų tarifai buvo tokie (VSD ir PSD įmokų kartu): 37,5 proc. arba 39,5 proc. (jei kaupiama pensijai savo lėšomis) nuo pusės jų individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatskaičius VSD ir PSD įmokų).

Privalomojo sveikatos draudimo įmokos sudarys 9 proc. nuo minimalios mėnesinės algos (šiuo metu – 34,2 Eur), jas reikia sumokėti iki einamojo mėnesio paskutinės dienos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų