REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Vaikai (nuotr. Fotodiena.lt)

Dar neatslūgus šventinėms nuotaikoms , vilniečiai sulaukė žinios apie vieną jautriausių temų – darželių kompensavimo tvarkos pasikeitimą. Savivaldybė dar gruodžio pradžioje išplatino pranešimą, kad keisis tvarka, tačiau apie naują, viešai dar nekalbėtą pakeitimą, darželiai sužinojo gruodžio pabaigoje. Tačiau suprato, kad ir jiems patiems kilo daugiau klausimų nei atsakymų.

3

Dar neatslūgus šventinėms nuotaikoms , vilniečiai sulaukė žinios apie vieną jautriausių temų – darželių kompensavimo tvarkos pasikeitimą. Savivaldybė dar gruodžio pradžioje išplatino pranešimą, kad keisis tvarka, tačiau apie naują, viešai dar nekalbėtą pakeitimą, darželiai sužinojo gruodžio pabaigoje. Tačiau suprato, kad ir jiems patiems kilo daugiau klausimų nei atsakymų.

REKLAMA

Portalas tv3.lt domėjosi, kas taip išgąsdino privačius darželius ir tėvus.

Kompensacijų ir filtrų daugiau

Savivaldybės išplatintą pranešimą perskaitę vilniečiai, neabejotinai turėjo nudžiugti – skelbiama, kad bus jas gaunančių daugiau.

„Sostinės savivaldybės Taryba nusprendė skirti po 100 eurų kas mėnesį visiems vilniečiams, kurių 2–6 metų amžiaus vaikai jau metus ir ilgiau negauna vietų valstybiniuose darželiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol 100 eurų kompensacija buvo skiriama tik einantiems į privačius darželius. Jau kitąmet kompensaciją gaus namuose vaikus auginantys ar pagal verslo liudijimą dirbančias aukles samdantys tėvai“, – džiugią žinią pranešė Vilniaus miesto savivaldybė.

REKLAMA

Tačiau tame pačiame pranešime įrašytas mistiškas terminas. „100 eurų per mėnesį kompensacija bus skiriama 11 mėnesių per metus“.

Be to, primenama, kad vis daugiau vilniečių tėvų pasinaudoja savivaldybės teikiama 100 eurų kompensacija lankantiems privačius darželius.

„Jei 2014 metų rugsėjo 1 dieną, kol naujoji tvarka dar nebuvo įsigaliojusi, 87 privačias įstaigas lankė apie 3 tūkst. vaikų, tai šių metų rudenį – 115 privačiuose darželiuose ugdomi jau 4846 vaikai.

Nuo praėjusių metų rugsėjo 1-osios iki 2016 m. rugpjūčio 31 d. iš savivaldybės biudžeto 100 Eur kompensacijoms skirta 5 mln. 287,2 tūkst. Eur. Skaičiuojama, kad išplėtus gaunančių 100 Eur kompensaciją sąrašą, savivaldybei per metus tai kainuos papildomai apie 5 mln. eurų“, – rašome pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Nors daugiau apie kompensacijos skyrimą 11 mėnesių iš 12 daugiau neužsimenama, tačiau tėveliams tai iš karto sukėlė klausimus.

Gavo šventinę „dovanėlę“

Tėvų antplūdį su klausimais pirmiausia pajuto privačių darželių administracijos darbuotojai. Visgi, pastarieji iki to laiko jau spėjo ir Vilniaus miesto savivaldybei raštą parengti su išdėstytais pastebėjimais. Portalui tv3.lt emocijų dėl akibrokšto neslėpė ir privataus darželio-lopšelio „Mylimukas“ direktorė Manta Dargienė.

„Informaciją apie tvarkos pakeitimą mes gavome praeitos savaitės gale, prieš pat šventes. Nors irgi su tokiu įspėjimu, kad informaciją siuntęs žmogus dar pats visko nežino ir detalesnę informaciją sausio mėnesį mums pateiks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėjus gilintis, visiems kilo daug klausimų. Kiek teko girdėti, savivaldybė tokiais pakeitimais nori pažaboti tuos darželius, kurie fiktyviai prisirašo vaikų ir gauna kompensacijas. Tačiau prisiminkime, kad šie pinigai skirti ne darželiui, o tėvams.

Nors nenoriu kalbėti už visus, bet manau, dauguma tikrai sutiktų su manim, kad mes esame už tai, jog pati savivaldybė pervestų pinigus tiesiogiai tėveliams. Kad tai eitų ne per mus, o tiesiogiai. Manau, kad tai būtų skaidriausia. Nežinau, kodėl nebuvo toks variantas net svarstytas.

Niekas su mumis dėl to nesitarė. Kiti darželiai iki šiol tos informacijos nėra gavę, nes palaikome tarpusavyje ryšį. Buvo keista situacija, kad nešdami ataskaitas, lyg tarp kitko, sužinojom apie naują tvarką. Ir viskas. Juolab, blogai laikotarpis pasirinktas, juk šventės.

REKLAMA

Be to, norėjosi pokalbio ar pasitarimo apie tai. Juolab, ir dauguma tėvelių dar nežino apie tai, o juos tai labiausiai lies. O tiems, kurie į mus kreipiasi, mes dar neturime ką aiškiai atsakyti“, – atskleidė M. Dargienė.

Privatūs darželiai neatostogauja

Žiniasklaidoje pasirodžius Vilniaus savivaldybės vicemero Valdo Benkunsko pasisakymui, kad vieną mėnesį per metus vaikai atostogauja arba mokomi namuose, darželio direktorė neslėpė nuostabos.

„To tikrai nesu girdėjusi. Pas mus susidėlioja dažniausiai tėveliai taip, kad bent dvi savaites praleistų kartu namuose. Bet vaikai neatostogauja mėnesį, niekada taip nėra buvę. Visi gal mes tiek norėtume atostogauti, bet taip natūraliai nebūna, nes nėra poreikio kažkurį mėnesį nedirbti.

REKLAMA

Savivaldybė pasirinko 11 mėnesių kompensavimą, nors realiai, vaikus tėveliai atveda 12 mėnesių. Valstybiniai darželiai atostogauja, privatūs – ne. 

Kitas dalykas, savivaldybės žiūrėjimas į faktiškai vaiko lankytą laiką. Tačiau negalima pamiršti, kad mažiukai nuolat serga, vyresnieji jau nebe tiek. Būna, kad ir kiekvieną mėnesį mažiukai serga. Ir jeigu tėveliai negali eiti į darbą, ima biuletenį, tai jiems dar kompensacijas nori atimti.

Baiminamės, kad tėveliai pradės ir sergančius vaikus vesti į darželį, neturėdami kaip kitaip išlaikyti darželį. Mano manymu, savivaldybė turėtų tada žiūrėti į tėvelių pateikiamas ligos pažymas ir kompensuoti tą laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat iš kolegų teko girdėti akcentuojamą savivaldybės norą plėsti valstybinių darželių tinklą. Galbūt ir natūralu, kad nori užpildyti tuos darželius.

Bet mes dėl to irgi jaučiamės stipriai apgauti. Dar prieš metus girdėjom tik palaikymus: „jūs mūsų kolegos, būkim vieningi“. O paskui prasidėjo toks negatyvo skleidimas mūsų pusėn. Kolegos mes ar ne?“, – retoriškai klausė privataus darželio direktorė.

Savivaldybė tikina, kad tai tėvelių ir darželių darbuotojų ne taip suprasti tvarkos pokyčiai. Todėl tikina, kad dar iki pirmadienio vakaro bus išplatintas išsamus pranešimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų