REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
49
Nikolajaus Surinino nuotr., Žiežmariai

Norintieji sužinoti, kada pagaliau ateis žiema, gali būti ramūs – ji ateina. Nors bendra sausio mėnesio prognozė bus artima normai, tačiau šaltų ir stingdančių dienų bus, taip pat aplankys sniegas.

49

Norintieji sužinoti, kada pagaliau ateis žiema, gali būti ramūs – ji ateina. Nors bendra sausio mėnesio prognozė bus artima normai, tačiau šaltų ir stingdančių dienų bus, taip pat aplankys sniegas.

REKLAMA

„Prognozuojama, kad sausio temperatūra sieks normą ir kai kur, rytinėje Lietuvos dalyje, bus iki pusės laipsnio vėsiau. Žinoma, puse laipsnio bus sunku pajusti. Tikėtina, jog vidutinė mėnesio temperatūra sieks 3,5 laipsnius šalčio”, – kalbėjo klimatologas dr. Donatas Valiukas.

„Aišku, vidurkis matuojamas sumuojant visų mėnesio dienų temperatūrą, sudedant 31 dieną. Atskirų savaičių svyravimo tai nenusako. Iš tikrųjų, vieną savaitę gali būti labai šalta, kitą savaitę bus šilčiau, tai Lietuvoje yra įprasta”, – pridūrė klimatologas.

Atkeliauja šaltis, jis sieks ir – 20 laipsnių

Artimiausiomis dienomis Lietuvoje numatomi debesuoti su pragiedruliais orai, vyraus sniegas, naktimis gali būti ir pūga. Vyraus stipresni rytinių krypčių vėjai, daugelyje rajonų jo gūsiai sieks 15–20 m/s.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo ketvirtadienio mūsų šalį aplankys šalčiai, rytiniuose rajonuose naktimis bus ir iki -20 laipsnių, vidurio Lietuvoje -18, pajūryje -10 laipsnių, kitur apie -16 laipsnių. Dienomis bus -10 – 13 laipsnių, tik pajūryje šilčiau apie -6 laipsniai.

REKLAMA

„Dabar ateis tokia šaltesnio oro banga, taip prognozuojama, na sausiui tai normalu, stebėtis nėra ko. Bent kažkiek žiemos bus, kaip ir kasmet jos būna. Sniego taip pat sulauksime, prie -15 tikrai normalu jo laukti”, – kalbėjo klimatologas.

Sausio mėnesio rekordai

Žemiausia oro temperatūra buvo užfiksuota sausio 17 dieną Varėnoje 1940 metais, tuomet stingdė 40,5 laipsnių šaltis. Aukščiausia sausio oro temperatūra buvo užfiksuota 2007 metais Lazdijuose, ten termometro stulpelis pakilo iki +12,6 laipsnių.

1970 metų sausio 30 – 31 dienomis speigas sukaustė beveik visą šalį, jis buvo užregistruotas 34 stotyse, o Utenoje temperatūra nukrito iki -38,0 laipsnių. Šaltas sausis Lietuvą aplankė ir 1987 metais, jo pradžioje temperatūra nukrito iki -35,0 laipsnių.

REKLAMA
REKLAMA

Pernykštis sausis

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis pernai sausio mėnesio vidutinė oro temperatūra daugelyje rajonų buvo -5,6...-8,9 °C, pajūryje -3,9...-5,1 °C (2,5–5 ° žemesnė už 1981–2010 m. klimato normą). Žemiausia oro temperatūra pirmąjį dešimtadienį daugelyje rajonų nukrito iki -20...-24 °C, vakariniuose ir pietvakariniuose rajonuose – iki -17...-19 °C, kai kuriuose centriniuose ir šiauriniuose rajonuose – iki -26...-28 °C. Aukščiausia oro temperatūra trečiąjį dešimtadienį pakilo iki 6–8 °C.

„Pernai sausis nebuvo stipriai vėsesnis, nei būna įprastai, tik kelios dienos šaltos buvo, ar šalta savaitė. Kasmet taip būna, nereiktų labai stebėtis, neaišku tik kada ji bus”, – minėjo D. Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didesnėje šalies dalyje per mėnesį kritulių iškrito 35–50 mm (beveik norma), kai kuriuose vakariniuose rajonuose 55–92 mm (iki 130 % normos), vietomis pietiniuose ir šiauriniuose rajonuose 23–30 mm (60–70 % normos). Didžioji dalis kritulių iškrito trečiąjį dešimtadienį.

2016 metų sausio pradžioje beveik visur, išskyrus pajūrį ir pietvakarinius šalies rajonus, sniego dangos storis buvo 2–9 cm. Antrojo dešimtadienio pabaigoje sniego dangos storis daugelyje rajonų siekė 10–20 cm, pajūryje ir pietvakariniuose rajonuose 1–9 cm, Skuodo apylinkėse – 34 cm. Trečiąjį dešimtadienį, atšilus orams, sniegas sparčiai tirpo – daugelyje šalies rajonų sniego nebeliko sausio 28 d., rytiniuose šalies rajonuose – sausio 30 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų