REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė išskirtiniame interviu tik TV3-ims atskleidė, kaip buvo skiriami ministrai. Prezidentė taip pat šiltai ir draugiškai atsiliepė apie naująjį Seimą ir Vyriausybę bei prašė žmonių supratimo naujokams. Interviu su prezidente ištrauka:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė išskirtiniame interviu tik TV3-ims atskleidė, kaip buvo skiriami ministrai. Prezidentė taip pat šiltai ir draugiškai atsiliepė apie naująjį Seimą ir Vyriausybę bei prašė žmonių supratimo naujokams. Interviu su prezidente ištrauka:

REKLAMA

Kaip atšventėt Kalėdas? Neseniai praėjo šventinis laikotarpis, dar laukia Nauji metai.

Kaip tik esame šventinio laikotarpio viduryje, Kalėdos ką tik praėjo – tikiuosi, kad visi mūsų žmonės sugebėjo ir pabūti artimųjų aplinkoje, ir rasti kažką gero po eglute. Aš taip pat sutikau šventes praktiškai kaip visada, kaip ir visi – su savo artimaisiais.

Pereikime prie politikos. Neseniai buvote susitikę su Vyriausybės kabinetu, su visais ministrais. Kaip galvojate, kaip jiems seksis dirbti, ar iš tiesų išdirbs visą kadenciją? Praeitoje kadencijoje buvo daug pavyzdžių, kad iš tiesų nepasisekė. Kaip galvojate seksis naujai Vyriausybei?

REKLAMA
REKLAMA

Turbūt yra daug objektyvių ir subjektyvių priežasčių, kurios darys konkrečią įtaką Vyriausybės darbui. Iš tų objektyvesnių – dauguma labai jauna, nauja, nauji politiniai veidai, Vyriausybėje daug nepartinių profesionalų, Seime – daug politikos naujokų. Pirmasis laikotarpis – savęs identifikacijos, naujų tarpusavio santykių suradimo, bendrų darbo formų atradimo – bus išties nelengvas ir rizikingas, bet tai yra puiki galimybė visiems – ir naujokams politikoje, ir naujokams Vyriausybėje – tapti tikrais politikais ir įgyti patyrimo. Visada tikiuosi geresnio, o kaip bus – laikas parodys.

REKLAMA

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai skelbia, kad čia pirma profesionaliausia Vyriausybė. Kaip jūs galvojate, kaip seksis tiems profesionalams dirbti, ar jie iš tikrųjų yra geresnių negu socialdemokratų ar konservatorių vyriausybių ministrai?

Negalėčiau taip lyginti. Turime unikalią situaciją, netgi, sakyčiau, eksperimentą, kai Vyriausybėje dauguma yra nepartiniai savo srities profesionalai, bet mes žinome, kad ministro pozicija jau yra politinė pozicija. Ar gebės profesionalai tapti politikais, savo žinias suderinti su galimybe pasiekti rezultatą – to, ko tikrai visada tikimės iš politikų – ar sugebės rasti bendrą kalbą su Seimu? Tikrai laikas parodys, bet tai yra puiki galimybė profesionalams užaugti ir tapti tikrais politikais. Tikrai sunku dar spėlioti, tad noriu tik palinkėti, kad ir Vyriausybė, ir Seimas sugebėtų rasti būdus, kaip pasiekti reikiamų rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie bendrą kalbą, atrodo, kad naujieji Vyriausybės nariai kuo puikiausiai ją randa su jumis, ir naujojoje daugumoje iš tikrųjų nė vieno ministro „neišbrokavot“. Kas tai lėmė – ar labai geri buvo siūlomi?

Manau, kad viskas: ir kandidatai buvo ne tokie blogi, ir kaip ir premjeras, taip ir aš noriu prisipažinti, kad prieš rodant ar paskelbiant pavardę vyko konsultacijos tarp premjero, manęs ir daugumos. Tas geranoriškumas ir pagarba tarp institucijų lėmė tai, kad kabinetas buvo gana sklandžiai paskirtas, išskyrus vieną poziciją. Nebuvo išankstinės priešpriešos ir nebuvo bandoma išviešinti pavardės, ją primesti, daryti viešą spaudimą – iš tikro buvo geranoriškas santykis, pokalbiai prieš sprendimų priėmimą, ir tai nulėmė, kad kabinetas buvo paskirtas sklandžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išgirstame iš naujųjų Seimo narių, iš naujos koalicijos įvairiausių pasiūlymų: vieni vertinami prieštaringai, kiti ne. Pavyzdžiui, siūlo biudžetą formuoti vienaip ar kitaip, po to persigalvoja dėl šildymo lengvatų, pasiūlymai dėl kiaušialąsčių šaldymo. Kaip vertinate tuos pasiūlymus? Ar nėra taip, kad Seimas neapsisprendžia, mėtosi?

Tai yra taip pat paaiškinama, nes tai pati pradžia. Svarbiausia, kad yra daug noro, o kaip realizuoti tuos norus dar žinojimo nepakanka – institucinės atminties nėra, bet ji atsiras. Aš žiūriu labai atlaidžiai kol kas. Man svarbiausia, kad būtų noras kažką keisti – ypač tai, ką reikia keisti, o jeigu pamato, kad suklydo, sugeba pasakyti: tvarkoje, mes pakeičiame nuomonę. Neduok Dieve, jeigu būtų užsispyrimas buldozeriniu principu daryti klaidą ir negirdėti, kad tai yra klaida, eiti ir ją vykdyti toliau. Nereikia skubėti smerkti ar kritikuoti. Jeigu padarius klaidą, jie sugeba pasakyti „gerai, mes girdime kritiką, argumentus ir galime pakeisti nuomonę, mes nebijome ir nekompleksuojame dėl to, kad galime pakeisti nuomonę“.

Tai iš tikrųjų yra tas bandymų laikotarpis, pati pradžia, bet tai, kad sugebame finale, ypač dėl Civilinio kodekso, kurį buvau priversta vetuoti, atsitraukti, ir paskui balsuoti visai kitaip – manau, kad kol kas didelių klaidų nėra. Yra bandymai kažką keisti, daryti, ypač kovoti su alkoholiu ir jo vartojimu. Yra gerų norų ir kai kurie dalykai tikrai bus daromi, dėl to aš kviečiu duoti erdvės naujokams – jų užspaudinėti, taip kaip mes mėginame su kritika, su tuo viešumu... Jie dar nemoka į tai reaguoti, jie dar nemoka dirbti tokioje aplinkoje, bet jie išmoks, kaip ir visi mes mokėmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų