REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Išvengti Donaldo Trumpo nepavyko: rinkikai paskelbė savo sprendimą (nuotr. SCANPIX)

Amerikos Rinkikų kolegija pirmadienį patvirtino Donaldo Trumpo išrinkimą 45-uoju JAV prezidentu, nors griežčiausi jo oponentai desperatiškai bandė sutrukdyti šiam respublikonui patekti į Baltuosius rūmus.

25

Amerikos Rinkikų kolegija pirmadienį patvirtino Donaldo Trumpo išrinkimą 45-uoju JAV prezidentu, nors griežčiausi jo oponentai desperatiškai bandė sutrukdyti šiam respublikonui patekti į Baltuosius rūmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šešios savaitės po pergalės prieš demokratę Hillary Clinton D.Trumpas, kaip ir tikėtasi, gavo daugiau nei 270 būtinų rinkikų balsų ir oficialiai laimėjo rinkimus, pranešė JAV žiniasklaida. Sausio 20 dieną JAV prezidento poste jis pakeis Baracką Obamą.

REKLAMA

„Mes tai padarėme! – „Twitter“ parašė 70 metų milijardierius paaiškėjus rezultatams. – Ačiū visiems mano puikiems šalininkams, mes ką tik oficialiai laimėjome rinkimus (nepaisydami visos šitos iškreiptos ir netikslios žiniasklaidos).“

Jo komandos paskelbtame pareiškime išrinktasis prezidentas sveikina „triuškinamą balsavimą“ jo naudai ir kreipiasi į demokratus, kurie, nepaisydami menkų šansų, bandė jį blokuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Su šiuo istoriniu žingsniu mes galime žvelgti į šviesią ateitį, – sakė jis. – Aš sunkiai dirbsiu, kad suvienyčiau mūsų šalį ir būčiau visų amerikiečių prezidentas.“

Normaliomis aplinkybėmis Rinkikų kolegijos balsavimas didelio dėmesio nesulaukia, nes būna mechaniško patvirtinimo formalumas: rinkikai, kurių dauguma būna partijų nariai, oficialiai atiduoda balsus už tą kandidatą, kuris jų valstijoje laimėjo daugiausiai balsų.

Tačiau šį kartą dėl skaldančio rinkimų kampanijos pobūdžio, D.Trumpo provokuojančios asmenybės ir H.Clinton pirmavimo beveik trimis milijonais paprastų rinkėjų balsų ant kortos buvo pastatyta daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkikų kolegija veikia taip: lapkričio 8 dieną balsavę JAV rinkėjai rinko ne tiesiogiai prezidentą, o 538 rinkikus, kuriems pavesta paversti jų valią tikrove. D.Trumpas laimėjo aiškią rinkikų balsų daugumą: 306.

Demokratų aktyvistai, laikantys D.Trumpą grėsme šaliai, surengė triukšmingą kampaniją ir ragino rinkikus atsisakyti balsuoti už jį.

Kad užkirstų D.Trumpui kelią į Baltuosius rūmus, jiems reikėjo įtikinti mažiausiai 37 respublikonų rinkikus atsisakyti savo kandidato. Tokia tikimybė buvo laikoma beveik nuline.

REKLAMA

Kaip rodo laikraščio „The New York Times“ duomenys, iš viso septyni vadinamieji neištikimi rinkikai balsavo ne už savo partijos kandidatą. Tai didžiausias skaičius per visą istoriją.

Vienas Teksaso respublikonų rinkikas, Christopheris Suprunas, viešai pasakė, kad nebalsuos už D.Trumpą, nes šis esąs netinkamas būti prezidentu, dėl įvairių priežasčių, tarp kurių yra interesų konfliktai, susiję su jo didžiuliais verslo holdingais užsienyje.

Ch.Suprunas sakė, kad dėl šių savo žodžių sulaukė grasinimų.

Interneto peticiją, kuria rinkikai buvo raginami atmesti D.Trumpą, parėmė maždaug 5 mln. žmonių. Holivudo žvaigždės, tarp jų – Martinas Sheenas, neseniai paskelbė vaizdo klipą, kuriuo taip pat ragino rinkikus atmesti D.Trumpą.

REKLAMA

Respublikonų nacionalinis komitetas (RNC) sveikino pirmadienio balsavimo rezultatą ir ragino demokratus kartą ir visiems laikams pripažinti D.Trumpo pergalę.

„Šie istoriniai rinkimai dabar oficialiai baigėsi, – sakoma RNC vienos iš pirmininkų Sharon Day pareiškime. – Šalies labui demokratai turi sustabdyti savo ciniškus bandymus pakirsti šių rinkimų teisėtumą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų