REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad jo šalis atsakys į Rusijos vykdomas kibernetines atakas, kai Baltieji rūmai apkaltino Vladimirą Putiną tiesiogiai prisidėjus prie kompiuterinių įsilaužimų, turėjusių paveikti prezidento rinkimus Amerikoje.

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad jo šalis atsakys į Rusijos vykdomas kibernetines atakas, kai Baltieji rūmai apkaltino Vladimirą Putiną tiesiogiai prisidėjus prie kompiuterinių įsilaužimų, turėjusių paveikti prezidento rinkimus Amerikoje.

REKLAMA

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas smarkiai sugriežtino toną galingiausių branduolinių valstybių ginče dėl kišimosi, galbūt paveikusio praeitą mėnesį vykusius įtemptus rinkimus. Juos laimėjo respublikonų kandidatas – milijardierius Donaldas Trumpas, įveikęs demokratę Hillary Clinton.

„Manau, neabejotina, kad kai kuri nors užsienio vyriausybė mėgina padaryti poveikį mūsų rinkimų patikimumui, turime imtis veiksmų, – B.Obama sakė radijui NPR. – Ir mes tai padarysime – savo pasirinktu laiku ir vieta.“

Tiesiogiai apkaltinę Rusijos prezidentą kišimusi į rinkimus Baltieji rūmai taip pat didina priešpriešą su D.Trumpu. Išrinktojo prezidento reiškiamos abejonės dėl Rusijos vaidmens kibernetinėse atakose, kurių taikiniais buvo tapusios Demokratų partijos elektroninio pašto paskyros, atrodo sulaukiančios vis mažesnio pritarimo.

REKLAMA
REKLAMA

B.Obama tikriausiai sulauks daug klausimų apie šį ginčą ir bet kokius tolesnius žingsnius šioje srityje, kai jis penktadienį 14 val. 15 min. vietos (21 val. 15 min. Lietuvos) laiku surengs spaudos konferenciją prieš išvykdamas atostogų į Havajus.

REKLAMA

„Nemanau, kad tokių padarinių sukeliantys dalykai dedasi Rusijos vyriausybėje be Vladimiro Putino žinios“, – anksčiau ketvirtadienį pareiškė vienas pagrindinių B.Obamos patarėjų, Benas Rhodesas.

„Viskas, ką žinome apie Rusijos veiksmus ir kaip Putinas kontroliuoja šią vyriausybę, leidžia manyti, kad kai kalba eina apie reikšmingą įsibrovimą – kaip šis – kalbame apie aukščiausius vyriausybės lygmenis“, – jis sakė televizijai MSNBC.

„Ir, galiausiai, Vladimiras Putinas yra pareigūnas, atsakingas už Rusijos vyriausybės veiksmus“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne pokštas“

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas kalbėjo panašiai ir sakė, kad JAV žvalgybos agentūrų spalį priimtas sprendimas apkaltinti „aukščiausio rango Rusijos pareigūnus“ nebuvo planuojamas kaip „itin subtilus“ žingsnis.

D.Trumpas liepą sukėlė pasipiktinimo bangą, kai pareiškė, kad Rusija rado 30 tūkst. ištrintų elektroninių laiškų, susijusių su H.Clinton naudotu privačiu elektroninio pašto serveriu, kai ji dirbo valstybės sekretorės poste. Kandidato stovyklos veikėjai teigė, kad tai tebuvo pokštas, bet pats D.Trumpas pakartojo šią mintį per „Twitter“.

„Nemanau, kad kas nors Baltuosiuose rūmuose galvoja, jog yra juokinga, kad Jungtinių Valstijų priešininkė užsiima žalinga kibernetine veikla mūsų demokratijai destabilizuoti. Tai ne pokštas“, – ketvirtadienį sakė J.Earnestas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ponas Trumpas akivaizdžiai žinojo, kad Rusija užsiėmė žalinga kibernetine veikla, kuri padėjo jam ir kenkė sekretorės Clinton kampanijai“, – pridūrė jis.

Vis dėlto paklaustas, ar Baltieji rūmai įsitikinę, kad Rusija sėkmingai manipuliavo rinkimais, J.Earnestas atsakė žurnalistams, kad esama „įvairių potencialių paaiškinimų, ir šis klausimas labiau skirtas politikos analitikams negu žvalgybos analitikams“.

D.Trumpas atmetė „absurdišką“ Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) išvadą, apie kurią paskelbė žiniasklaida, kad Rusija stengėsi padėti jam laimėti. Išrinktasis prezidentas toliau atkakliai ginčija prielaidą, kad Rusija yra susijusi su kompiuteriniais įsilaužimais į Demokratų partijos elektroninio pašto sistemas.

REKLAMA

Ketvirtadienį per pergalės mitingą Pensilvanijoje D.Trumpas pavadino J.Earnestą „tuo apykvailiu vyruku“ ir reiškė abejones, ar atstovas buvo aptaręs savo išsakytą poziciją su B.Obamą. Šia pareiškimai išprovokavo nepatenkintus šūksnius tarp susirinkusiųjų.

„Turėti gerą atstovą spaudai labai svarbu, nes jis (J.Earnestas) labai blogai perteikia žinią“, – sakė išrinktasis prezidentas, pats dar nepaskyręs savo atstovo spaudai būsimoje administracijoje.

„Juokinga nesąmonė“

„Jeigu Rusija arba koks nors kitas subjektas šnipinėjo, kodėl Baltieji rūmai taip ilgai delsė imtis veiksmų? Kodėl jie skundžiasi tik pralaimėjus Hillary?“ – D.Trumpas rašė anksčiau ketvirtadienį paskelbtoje „Twitter“ žinutėje.

REKLAMA

70-metis milijardierius dėl savo pozicijos šiuo klausimu dabar atrodo vis labiau tampantis balta varna.

CŽV ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) vertinimai rodo, kad Rusija susijusi su minėtais kibernetiniais įsilaužimais, o šią išvadą palaiko JAV vyriausybės pareigūnai ir pagrindiniai respublikonų senatoriai.

Trečiadienį aukštas pareigas užimantis respublikonų senatorius Lindsey Grahamas sakė rugpjūtį buvęs informuotas FTB, kad jo paties rinkimų kampanija tapo kibernetinės atakos taikiniu.

„Mano tikslas – padėti ant stalo prezidentui Trumpui niokojančias sankcijas prieš Rusiją, – sakė jis. – Jie privalo už tai sumokėti.“

Buvęs CŽV direktorius Michaelas Haydenas pareiškė, kad D.Trumpas dabar yra „vienintelis iškilus amerikietis, dar nepripažinęs, kad rusai vykdė didžiulio masto slaptą įtakos kampaniją prieš Jungtines Valstijas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškimus apie numanomą V.Putino vaidmenį ketvirtadienį pavadino „juokinga nesąmone“.

Komentuodamas D.Trumpo pareiškimus, kad šio klausimos niekas nesiėmė spręsti iki lapkričio 8-ąją įvykusių rinkimų, B.Obama pakartojo, kad tiek Demokratų nacionalinis komitetas, tiek Respublikonų nacionalinis komitetas buvo informuoti apie kibernetines atakas ir Rusijos keliamą grėsmę gerokai anksčiau negu įvyko balsavimas.

Tuo tarpu įtakingi Kongreso nariai reikalauja, kad būtų atliktas didelio masto tyrimas ir būtų išslaptintos bent kai kurios iš slaptų CŽV ir FTB ataskaitų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų