REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Donaldas Trumpas išsikvietė technologijų gigantų vadovus (nuotr. SCANPIX)

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį susitiko su kelių svarbiausių technologijų kompanijų vadovais bandydamas užmegzti ryšius su daugiausiai Hillary Clinton palaikančiu sektoriumi ir paskatinti naujų darbo vietų kūrimą bei prekybą.

12

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį susitiko su kelių svarbiausių technologijų kompanijų vadovais bandydamas užmegzti ryšius su daugiausiai Hillary Clinton palaikančiu sektoriumi ir paskatinti naujų darbo vietų kūrimą bei prekybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienio popietę respublikono būstinėje dangoraižyje „Trump Tower“ susirinko vieni turtingiausių ir protingiausių technologijų industrijos atstovų. Milijardierius juos pasikvietė prie bendro diskusijų stalo po neįtikėtiną šalies susiskaldymą atskleidusios itin aršios rinkimų kampanijos.

REKLAMA

Likus penkioms savaitėms iki 70-mečio nekilnojamojo turto magnato inauguracijos, technologijų sektoriaus lyderiai su būsimu galingiausios pasaulio demokratijos prezidentu aptarė Amerikos kibernetinį saugumą, ieškojo būdų sugrąžinti užsienyje uždirbamą JAV pelną, prieigos prie Kinijos rinkos galimybes bei kitas temas, nurodė pereinamojo laikotarpio D.Trumpo komanda.

Šis susitikimas įvyko tuo metu, kai keletas įtakingų senatorių išreiškė susirūpinimą, kad D.Trumpas naujuoju valstybės sekretoriumi paskyrė stambiausios naftos bendrovės „ExxonMobil“ vykdomąjį direktorių Rexą Tillersoną, palaikantį glaudžius ryšius su Maskva. Be to, Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) pareiškė, kad rusų programišiai palenkė lapkričio 8 dieną vykusius rinkimus D.Trumpo naudai.

REKLAMA
REKLAMA

Iš visų susitikime dalyvavusių Silicio slėnio šulų išrinktąjį JAV prezidentą palankiai vertina tik vienas „PayPal“ vadovų Peteris Thielas. Likusieji per rinkimus palaikė jo konkurentę demokratę H.Clinton.

„Esu čia, kad padėčiau jums, bičiuliai“, – pasakė D.Trumpas pradėdamas susitikimą, į kurį trumpam buvo įleisti ir žurnalistai.

„Norime, kad tęstumėte dirbti su tomis neįtikėtinomis inovacijomis. Pasaulyje daugiau nėra kitų tokių žmonių kaip jūs“, – sakė jis.

D.Trumpas ir išrinktasis viceprezidentas Mike‘as Pence‘as sėdėjo šalia vienas kito, o greta jų buvo „Apple“ vadovas Timas Cookas, „Microsoft“ lyderis Satya Nadella ir „Alphabet“ („Google“) vadovas Larry Page‘as.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be jų, susitikime dar dalyvavo „Amazon“ įkūrėjas ir direktorius Jeffas Bezosas, „Tesla“ ir „SpaceX“ vadovas ir įkūrėjas Elonas Muskas, „Facebook“ operacijų vadovė Sheryl Sandberg ir IT milžinės „Oracle“ vadovė Safra Catz.

„Twitter“ nedalyvavo

Maža to, susitikime dalyvavo ir trys vyresnieji D.Trumpo vaikai – Donas jaunesnysis, Ivanka ir Ericas, Ivankos sutuoktinis Jaredas Kushneris bei kiti išrinktojo prezidento darbuotojai.

Labai akivaizdus buvo „Twitter“ vadovo Jacko Dorsey nedalyvavimas – juolab kad išrinktasis prezidentas itin dažnai naudojasi šiuo tinklu ir turi jame 17,3 mln. sekėjų, kurių skaičius nuolat auga.

REKLAMA

Tinklapio „Politico“ duomenimis, „Twitter“ vadovas buvo „atmuštas“ nuo susitikimo, nes neva per rinkimų kampaniją jis nesutiko leisti naudoti saitažymės #CrookedHillary („Sukčiuvienė Hillary“) emoji piktogramos versijos.

Tačiau ir kiti susitikime dalyvavę asmenys yra sulaukę buvusios televizijos žvaigždės įtūžio. Pavyzdžiui, J.Bezosas neva naudojęsis jam priklausančiu laikraščiu „The Washington Post“, kad užtikrintų mokesčių lengvatas internetinės prekybos milžinai „Amazon“ ir kritikuotų respublikonų kandidatą.

REKLAMA

Į D.Trumpo pyktį pastarasis atsakė įžūliai pasiūlydamas jam kelionę į kosmosą raketa, priklausančia jo kosmoso skrydžių kompanijai „Blue Origin“.

Išrinktasis prezidentas pasiūlė IT lyderiams vėl susitikti ateityje, galbūt reguliariai – kas ketvirtį, sakoma jo komandos po susitikimo išplatintame pranešime.

Visgi technologijų titanai, eidami per „Trump Tower“ vestibiulį nesutiko atsakyti į žurnalistų klausimus.

Praėjusio mėnesio pabaigoje 17 technologijų asociacijų grupė pasisiūlė dirbti su D.Trumpu ragindami imtis politikos, „skatinančios augimą ir inovacijas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norėdamas įgyvendinti tokią politiką, D.Trumpas technologijų kompanijų lyderiams trečiadienį sakė, kad jie galintys paskambinti jam ar jo komandai. „Neturim jokios formalios hierarchijos“, – sakė jis.

Mokesčiai ir šifravimas

Kol technologijų industrija linkusi priešintis bet kokiems prekybos barjerams ar pastangoms riboti imigraciją, daugelis kompanijų turėtų teigiamai įvertinti D.Trumpo žadamus sumažinti pelno mokesčio tarifus, ypač pelnui, uždirbamam užsienyje.

„Sudarysime sąžiningos prekybos susitarimus. Leisime jums daug lengviau užsiimti prekyba užsienyje“, – sakė D.Trumpas susirinkusiems lyderiams.

REKLAMA

„Yra daug apribojimų, daug problemų, kurias, manau, jūs ir patys matote. Ir jei turite kokių idėjų, kaip jas spręsti, būtų puiku“, – pridūrė jis.

Technologijų kompanijoms, iš kurių pirmauja „Apple“, priklauso liūto dalis visų JAV įmonių užsienyje laikomų lėšų, kurias, kaip manoma, sudaro 2,5 trln. dolerių. Dėl didelių pelno mokesčių šie pinigai nepasiekia JAV.

Tačiau D.Trumpo ir technologijų kompanijų vadovų nuomonės gali išsiskirti dėl duomenų šifravimo ir leidimų teisėsaugai bei žvalgybos tarnyboms iššifruoti įrenginiuose laikomą informaciją, jei tai būtų reikalinga atliekant tyrimus, susijusius su nacionaliniu saugumu.

REKLAMA

D.Trumpas sakė pakviesiąs E.Muską ir „Uber“ vadovą Travisą Kalanicką į savo patarėjų tarybą, kurią sudaro verslo lyderiai. Jie turėtų padėti išrinktajam prezidentui kurti naujas darbo vietas „visose Jungtinėse Valstijose - nuo Silicio slėnio iki vidurio regionų“.

D.Trumpas jau baigia formuoti savo kabinetą. Trečiadienį jis paskyrė buvusį Teksaso gubernatorių Ricką Perry energetikos sekretoriumi. Be to, kaip pranešama, vidaus reikalų sekretoriumi buvo paskirtas Montanos atstovas Ryanas Zinke‘as.

R.Perry, kurį per pirminius respublikonų rinkimus įveikė D.Trumpas, yra pastarąjį pavadinęs „konservatyvizmo vėžiu“.

Trečiadienį žurnalas „Forbes“ įvertino D.Trumpą kaip antrą įtakingiausią metų žmogų. Pirmą vietą įtakingiausiųjų sąraše užima Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų