REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Rekordiškai šilti orai Arktyje lėmė masinį ledo tirpimą (nuotr. SCANPIX)

Arktyje dėl neįprastai šiltų orų ir praėjusiais metais pasiekto temperatūros rekordo šiame regione pradėjo masiškai tirpti ledas ir sniegas, o rudens šalčiai atėjo itin vėlai, antradienį pareiškė JAV vyriausybės mokslininkai.

23

Arktyje dėl neįprastai šiltų orų ir praėjusiais metais pasiekto temperatūros rekordo šiame regione pradėjo masiškai tirpti ledas ir sniegas, o rudens šalčiai atėjo itin vėlai, antradienį pareiškė JAV vyriausybės mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis niūrus vertinimas buvo pateiktas 2016 metų leidinyje „Arctic Report Card“, metiniame pranešime, kurį paskelbė JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA). Šį leidinį rengė 61 mokslininkas iš viso pasaulio.

REKLAMA

NOAA ataskaitoje apžvelgiamas laikotarpis nuo 2015 metų spalio iki 2016 metų rugsėjo. Joje nurodoma, kad vidutinė metinė oro temperatūra virš sausumos buvo pati aukščiausia nuo tada, kai tokie duomenys buvo pradėti rinkti.

„Šiemet ataskaita aiškiai rodo stipresnį ir labiau išreikštą nuolatinio atšilimo signalą nei kuriais nors ankstesniais mūsų stebėtais metais“ nuo pat 1900-ųjų, sakė NOAA Arkties tyrimų programos direktorius Jeremy Mathisas per Amerikos geofizikos sąjungos konferenciją San Franciske, kur ir buvo išleista ši ataskaita.

REKLAMA
REKLAMA

„Šis atšilimo efektas Arktyje daro kaskadinį poveikį visai aplinkai“, – sakė jis.

Kasmet, nuo to laiko, kai mokslininkai pradėjo rengti ataskaitas, aplinka nuolat prastėja, sakė vienas iš autorių Donaldas Perovichas. Šiemet parengta ataskaita yra jau vienuoliktoji.

„Kai visa tai prasidėjo, turėjot atidžiai klausytis, nes Arktis tik šnibždėjo apie pokyčius“, – sakė D.Perovichas, dirbantis Dartmuto koledžo Thayerio inžinerijos mokykloje Naujajame Hampšyre.

„Dabar ji jau nebešnibžda. Ji kalba apie pokyčius. Ji šaukia apie pokyčius“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dvigubai spartesnis atšilimas

Arkties regionas tebešyla dvigubai sparčiau negu likusi planetos dalis. Tačiau taip pat manoma, kad 2016-ieji taps šilčiausiais šių laikų metais.

Klimatą tyrinėjantys mokslininkai sako, kad šiltėjimo priežasčių yra keletas. Tarp jų yra ir iškastinio kuro deginimas, dėl kurio į atmosferą patenka šiltnamio dujos, pietiniai vėjai, kurie neša į šiaurę šiltą orą iš vidutinių platumų, bei meteorologinis reiškinys „El Nino“, kurio veikimas baigėsi metų viduryje.

Metinė Arkties oro temperatūra virš sausumos buvo 3,5 laipsnio pagal Celsijų aukštesnė nei 1900 metais, sakoma ataskaitoje.

REKLAMA

Jūros paviršiaus temperatūra šilčiausią 2016 metų vasaros mėnesį – rugpjūtį – buvo penkiais laipsniais pagal Celsijų aukštesnė nei jos vidurkis 1982–2010 metais. Matavimai buvo atlikti Barenco ir Čiukčių jūrose, taip pat šalia rytinių ir vakarinių Grenlandijos krantų.

„Šiltos oro ir vandenyno temperatūros rudenį lėmė rekordiškai vėlyvus rudens šalčius“, – sakė D.Perovichas. Mokslininkas pažymėjo, kad Arkties jūros ledo minimumas nuo spalio vidurio iki lapkričio pabaigos buvo žemiausias nuo 1979 metų, kai buvo pradėtas palydovinis stebėjimas.

REKLAMA

Be to, spalį jis buvo 28 proc. žemesnis nei 1981–2010 metų vidurkis.

Mokslininkai į ataskaitą įtraukė ir skyrių apie pažymėtinus rekordus, kurie buvo pasiekti 2016 metų spalį ir lapkritį, nors šie mėnesiai ir nebeįeina į įprastą ataskaitos laikotarpį.

Ant plono ledo

Arktyje daugiau yra plono ledo, sušalusio tik per vienerius metus, o ne storesnio, kuris yra atsparesnis, susidaręs per kelerius metus.

1985 metais beveik pusė (45 proc.) Arkties jūros ledo buvo susidaręs per „kelerius metus“.

Dabar toks ledas dengia tik 22 proc. visos Arkties. Likusi dalis yra pirmųjų metų ledas.

Grenlandijoje ledo sluoksnis tebemažėja ir kasmet nuo 2002 metų, kai buvo pradėti palydoviniai skaičiavimai, praranda masę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai šioje saloje ledas tirpti taip pat pradėjo anksti. Per 37 metus stebėjimų tai yra antras rezultatas, artimas užfiksuotam 2012 metų rekordui.

Rekordiškai mažai sniego

Gegužę Šiaurės Amerikos Arkties dalyje iškrito rekordiškai mažai pavasarinio sniego. Jo buvo mažiau nei 4 mln. kv. km. Tiek mažai sniego dar nėra iškritę nuo pat 1967 metų, kai palydovai pradėjo fiksuoti šį rodiklį.

Šis ledo tirpsmas bei jūras dengiančio ledo sumažėjimas lėmė didesnį saulės šviesos prasiskverbimą iki viršutinių vandenyno sluoksnių bei paskatino dumblių augimą.

REKLAMA

Arkties regione gyvenantys žmonės bei gyvūnai taip pat kenčia nuo klimato kaitos.

Dėl vandenyno rūgštėjimo kenčia jo gyventojai, kurių kriauklių formavimuisi reikia kalcio karbonato. Na, o vandenyno pakrantėse gyvenantys žmonės sugauna vis mažiau žuvies.

Maža to, smulkūs žinduoliai kirstukai vis dažniau užsikrečia parazitais, kurie anksčiau puldavo tik vandens paukščius. Tai reiškia, kad Šiaurėje pasikeitė kai kurios gyvūnų rūšys.

Iki XXI amžiaus penkto dešimtmečio Arktyje vasaromis gali nebelikti ledo, įspėjo D.Perovichas. Anot jo, besikeičiančios temperatūros jau veikia žmones, gyvenančius šiame regione.

REKLAMA

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra sakęs, kad klimato kaita yra kinų sugalvota apgaulė, ir formuoja kabinetą, kuriame daug klimato pokyčius neigiančių žmonių,

Paklaustas, ar ši ataskaita buvo priderinta prie dabartinės politinės aplinkos Jungtinėse Valstijose, J.Mathisas atsakė, kad ataskaitos prie nieko nederino.

„Tai geriausias mokslas, kokį galime pasiekti, – sakė jis. – Jam negali būti priekaištaujama.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų