REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įtakingi JAV senatoriai pirmadienį išreiškė palaikymą iniciatyvai atlikti Kongreso tyrimą dėl JAV žvalgybos tarnybų vertinimo apie numanomą Rusijos kišimąsi į Amerikos rinkimus, o ši pozicija gali lemti aukšto rango respublikonų nesutarimus su išrinktuoju prezidentu Donaldu Trumpu.

Įtakingi JAV senatoriai pirmadienį išreiškė palaikymą iniciatyvai atlikti Kongreso tyrimą dėl JAV žvalgybos tarnybų vertinimo apie numanomą Rusijos kišimąsi į Amerikos rinkimus, o ši pozicija gali lemti aukšto rango respublikonų nesutarimus su išrinktuoju prezidentu Donaldu Trumpu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Potenciali priešprieša tarp D.Trumpo ir Kapitolijaus gali dar paaštrėti, kai būsimasis valstybės vadovas antradienį paskelbs savo pasirinktą kandidatą į itin svarbų valstybės sekretoriaus postą. Įtakingi respublikonai nerimauja, kad juo taps naftos milžinės „Exxon Mobil“ dabartinis vadovas Rexas Tillersonas, palaikantis glaudžius verslo ryšius su Rusija.

REKLAMA

Išrinktasis prezidentas sakė, kad žvalgybos pranešimai apie Rusijos kišimąsi yra „absurdiški“, nors vis daugiau jo paties partijos senatorių ir aukšto rango demokratų, Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) ir kadenciją baigianti Baltųjų rūmų administracija laikosi priešingos pozicijos.

JAV žiniasklaida pastarosiomis dienomis pranešė apie slaptas CŽV išvadas, kad Maskva stengėsi pakreipti rinkimų kampaniją D.Trumpo naudai ir pakenkti demokratų kandidatei, buvusiai valstybės sekretorei Hillary Clinton, todėl nutekino pavogtus Demokratų partijos dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

Dešimt Rinkikų kolegijos narių – devyni demokratai ir vienas respublikonas – irgi paprašė surengti posėdį, kuriame būtų pristatytos išvados dėl Rusijos kišimosi.

Visi 538 Rinkikų kolegijos nariai gruodžio 19 dieną susirinks oficialiai patvirtinti prezidento rinkimų rezultatų, o minėta grupė pageidauja iki to laiko išsiaiškinti padėtį.

„Galit įsivaizduoti, (kas būtų) jeigu rinkimų rezultatai būtų priešingi ir MES mėgintume žaisti Rusijos/CŽV korta? Tai būtų vadinama sąmokslo teorija!“ – D.Trumpas parašė tviteryje, tęsdamas savo administracijos formavimo derybas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu nepagausit „programišių“ už rankos, labai sunku nustatyti, kas vykdė įsilaužimus. Kodėl šis klausimas nebuvo keliamas prieš rinkimus?“ – komentavo jis.

Kremlius atmetė „absoliučiai nepagrįstas“ JAV žvalgybos išvadas, o D.Trumpo valdžios perėmimo komandos atstovas žengė dar toliau, pareiškęs, kad šie kaltinimai yra „mėginimais deligitimizuoti išrinktojo prezidento Trumpo pergalę“.

„Jokių abejonių“

Respublikonai senatoriai Johnas McCainas ir Lindsey Grahamas, taip pat demokratai Chuckas Schumeras ir Jackas Reedas paragino atlikti abiejų partijų vadovaujamą tyrimą, įskaitant viešas liudytojų apklausas, kad būtų nustatyta, kas įvyko, ir kad būtų pašalinta grėsmę, jog „kibernetinės atakos, vykdomos užsienio vyriausybių, kels pavojų mūsų nacionaliniam saugumui“.

REKLAMA

J.McCainas sakė televizijai CBS, kad dėl minėtų kompiuterinių atakų nekyla „jokių abejonių“.

Pasak senatoriaus, planuojamas tyrimas turėtų apimti jėgos struktūras, žvalgybos bendruomenę ir Kongreso užsienio ryšių komitetus, kad išaiškėtų tikroji padėtis.

Tačiau įtakingas Senato daugumos lyderis Mitchas McConnella, kurio žmona Elaine Chao buvo pasiūlyta D.Trumpo į susisiekimo sekretoriaus postą, sakė, kad šį klausimą turėtų nagrinėti Senato žvalgybos komitetas. Jo vadovas Richardas Burras dar nekomentavo šios temos nuo praeito penktadienio, kai pasirodė pirmieji pranešimai apie įslaptintas CŽV tyrimo išvadas.

REKLAMA

„Tai svarbi tema; ketiname ją svarstyti partijų bendradarbiavimo pagrindu“, – televizijai CNN sakė M.McConnellas.

Respublikonas senatorius Michaelas McCaulas, Krašto saugumo komiteto pirmininkas, sakė, turėtų būti „aukščiausias prioritetas tirti bet kokį kišimąsi iš išorės, kurio tikslas – sutrikdyti mūsų demokratinį procesą“.

Baltieji rūmai irgi palaikė pasiūlymą, kad Kongresas turėtų apsvarstyti šį klausimą.

D.Trumpas jau seniai kėlė nerimą kai kuriems respublikonams savo raginimais siekti glaudesnių ryšių su Maskva, kurie dabar yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos. Šie išrinktojo prezidento pasiūlymai iš esmės kertasi su Vašingtone vyraujančiu įsitikinimu, kad Rusijos politika tebekelia grėsmę pasaulio saugumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų