REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Kariniai eksponatai Šiaurės Korėjoje (nuotr. Dano Pankevičiaus)

Gyvenimas Šiaurės Korėjoje už šalies sienų itin dažnai pateikiamas per propagandos prizmę. Tiesa, net ir apsilankius šioje šalyje, vietos valdžia stengiasi padaryti viską, kad turistai pamatytų tik vieną medalio pusę.

8

Gyvenimas Šiaurės Korėjoje už šalies sienų itin dažnai pateikiamas per propagandos prizmę. Tiesa, net ir apsilankius šioje šalyje, vietos valdžia stengiasi padaryti viską, kad turistai pamatytų tik vieną medalio pusę.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt dalijasi keliautojo Dano Pankevičiaus įspūdžiais iš vienos uždariausių valstybių pasaulyje. Šįkart apie praktiškus dalykus Šiaurės Korėjoje – nuo maisto ir įvairių prekių, vietinių tradicijų iki specialiai turistams skirtų linksmybių. Keliautojas iš Lietuvos pasidalina žiniomis, kurios gali praversti ir jūsų kelionėje. 

Rimtas branduolinis bandymas

Prieš penkerius pirmą kartą Šiaurės Korėjoje apsilankęs D. Pankevičius teigė, kad tąkart turistai turėjo mažai laisvės. „Pirmą kartą man beveik nieko neleido fotografuoti. Net pereiti gatvės vienam neleisdavo. Šįkart mus lydėjo dvi jaunos gidės, kurios suteikė daugiau laisvės. Net naktį susitardavome ir kartu išeidavome pasižvalgyti po apylinkes. Teko ir su vietiniais pasilinksminti. Sutikome dar kelis užsieniečius, kurie labai nustebo išgirdę, kiek mes turime laisvės“, - pasakojimą apie Lietuvos keliautojų nuotykius pradėjo D. Pankevičius.

Pašnekovas prisiminė, kad programos vinimi turėjo tapti šventė, skirta Įkūrimo dienai paminėti: „Pagrindinėje miesto aikštėje turėjo vykti fejerverkų šou, masiniai šokiai, įspūdingas paradas. Bet dieną prieš tai pranešė, kad nebus jokio parado. Paaiškėjo, kad prieš pat šventę buvo įvykdytas pats galingiausias požeminis branduolinis bandymas Šiaurės Korėjoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vietos valdžia suorganizavo šokius kitoje aikštėje. Toks jausmas, kad specialiai mūsų nedidelei turistų grupelei keli šimtai žmonių šoko, apsirengę tautiniais rūbais. Reginį stebėjome tik mes ir keli kiti užsieniečiai. Nė vieno vietinio aplink nebuvo matyti. Pamenu, kaip staiga šokantieji sustingo ir gidės pasakė, kad greičiau važiuojam. Kodėl? Niekas nepaaiškino.“

REKLAMA

Vietinės parduotuvės – ne kiekvienam

Šiaurės Korėjos virtuvė, anot D. Pankevičiaus, labai įvairi. „Maistas tikrai labai įvairus. Ragavome korėjietiško maisto, kimči morkų, agurkų. Įdomiausia tai, kad daug ką gamino prie tavo akių. Turėjome iš ko rinktis. Ragavome neblogos kokybės vietinio alaus“, - pasakojo keliautojas iš Lietuvos.

Portalo tv3.lt pašnekovui itin įstrigo ragauti moliuskai, kuriuos prie jo akių apipylė žibalu ir padegė: „Iš mandagumo kelis suvalgėme. Negražu buvo atsisakyti. Bet ragaujant jautėsi grynas žibalas. Galvojome gal anksčiau naudojo spiritą, bet pritrūko pinigų.“

REKLAMA
REKLAMA

D. Pankevičius neabejojo, kad Šiaurės Korėjoje net restoranai yra pritaikyti užsieniečiams. „Arba, kadangi viskas yra suplanuota, tai viskas paruošiama būtent konkrečiam laikui. Padavėjos būna aprengtos tautiniais drabužiais, ir, toks jausmas, atrinktos pačios gražiausios“, - pridūrė D. Pankevičius.

Paaiškėjo, kad vietinės parduotuvės yra skirtos tik čia gyvenantiems žmonėms. Turistus dažniausia nuvesdavo tik ten, kur galima įsigyti suvenyrų. „Turistams skirtose parduotuvėse galima buvo įsigyti ir alkoholio, gaiviųjų gėrimų bei cigarečių. Bet į vietines parduotuves eiti buvo draudžiama. Tik įkišdavome nosis, kai nesužiūrėdavo“, - pasakojo D. Pankevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš Šiaurės Korėjos, anot D. Pankevičiaus, turistams rekomenduojama parsivežti vietinio alkoholio – alaus ir spiritinių gėrimų, ryžių vyno: „Taip pat marškinėlius, tačiau be lyderio atvaizdo. Labiausiai dėmesio vertas suvenyras – iš šilko išsiuvinėti paveikslai (priklausomai nuo dydžio, kurie gali kainuoti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų), rankomis tapyti plakatai. Pagrindinė tokių meno kūrinių tematika – militaristinė. Kaip sužlugdo Ameriką.

Mieste vykdomų statybų taip pat nebuvo galima fotografuoti, nes jose dirba kareiviai: „Kareivių apskritai negalima fotografuoti. Bet jų net miesto gatvėse tiek daug, kad vis patekdavo į kadrą. Būdavo, kad prieina civiliai apsirengęs žmogus ir paprašo parodyti, ką nufotografavau. Taip kelias nuotraukas yra tekę ištrinti. Dėl to gaudavo pylos mūsų gidės. Bet nieko dėl to mums nesakydavo.“

REKLAMA

Nustatytas net šukuosenų skaičius

Šiaurės Korėjos sostinėje Pchenjane D. Pankevičių sužavėjo švara: „Tikrai sunku buvo net menką šiukšlę pastebėti. Kalbant apie pokyčius (su kelione prieš penkerius metus – aut. past.), tai gatvėse padaugėjo automobilių. Anksčiau tik valdžios atstovai vairuodavo automobilius, o šįkart buvo daug daugiau šių transporto priemonių, atsirado taksi.

Net išmanųjį telefoną vieną kitą pastebėti pavyko. Tiesa, internetu naudotis problematiška. Visoje šalyje nepavyko pagauti wi-fi signalo. Tačiau šįkart bent jau turėjau galimybę paskambinti į Lietuvą“, - apie pokyčius šalyje per penkerius metus pasakojo D. Pankevičius.

REKLAMA

Portalo tv3.lt pašnekovas pasakojo, kad jiems įspūdį paliko tam tikri vietos valdžios reikalavimai savo piliečiams: „Paaiškėjo, kad valdžia yra nustačiusi tam tikrą kiekį galimų šukuosenų vyrams ir moterims. Tad visi žmonės labai panašiai atrodo. Beje, nesutikome nė vieno barzdoto vyro. Drabužiai taip pat labai panašūs, neišsiskiriančių spalvų. Nepastebėjome nė vieno vaikštančio su džinsais.

Turistams dėl išskirtinės aprangos problemų daug nekilo. Tik Kumsusano rūmų mauzoliejuje, kuriame laikomi dviejų paskutinių šalį valdžiusių vadovų kūnai, susidūrėme su apribojimais. Ten pakankamai griežtai vertino aprangą. Spalva gal ne ta, marškiniai gal per ryškūs, patys darbuotojai viską vertino. Bet aplankyti šią vietą buvo verta. Tokie milžiniški, puošnūs rūmai. Eskalatoriumi važiuoji į rūmų vidurį, groja muzika, sienos nukabinėtos nuotraukomis iš lyderių gyvenimo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši šalis išsiskiria ir tuo, kad žmonės garbina esamus bei buvusius lyderius. Anot D. Pankevičiaus, teko matyti, kaip minios žmonių lenkiasi lyderiams, jų paminklams. Atvažiuoja autobusai su moksleiviais, akivaizdu, kad nuo mažens vaikai yra pratinami prie lyderių garbinimo. Lankstytis teko ir turistams iš Lietuvos. Jiems gidai pasakydavo kada ir kur tą daryti.

Netikėtos pramogos

Viešint Šiaurės Korėjoje keliautojui D. Pankevičiui teko apsilankyti šaudykloje: „Į taikinius šaudėme iš lankų bei mažo kalibro ginklų. O tada paklausė, ar norim „pramogėlės“? Mums pašaudyti kurapkas pasiūlė. O pribloškė tai, kad šaudyti siūlė į narve sugrūstas kurapkas. Jos net nelakstė.“

REKLAMA

Pramogų šioje šalyje tikrai netrūksta. Turistai gali apsilankyti slidinėjimo kurorte žiemos metu. Yra atrakcionų parkas, itin aukšto lygio akrobatų cirkas, badmintono ir sporto salės, šaudyklos. Maža to, visos pramogos įrengtos itin ištaiginguose pastatuose.

Keliautojui pavyko užfiksuoti ir įvairias vietinių linksmybes. Pašnekovas prisiminė, kad teko matyti prie butaforinių stalų besifotografuojančius jaunuosius. Įspūdį paliko ir parke besilinksminantys žmonės, kurie įprastai laikydamiesi griežtų taisyklių, bent tokiose vietose nusivilkdavo švarkus, o kai kurie net ir... kelnes.

D. Pankevičius atkreipė dėmesį, kad šalyje teko sutikti daug neblaivių asmenų, tačiau jie toli gražu nebuvo agresyvūs. Itin kraupiai, anot D. Pankevičiaus, skambėdavo visame mieste dukart naktį –vidurnaktį ir 6 val. ryto – įjungiama muzika.

REKLAMA

Keliautojams iš Lietuvos teko aplankyti amerikiečių laivą USS Pueblo. „Tai amerikiečių šnipų laivas, kurį netoli Šiaurės Korėjos pakrantės sugavo vietos kareiviai. Istorija tokia, kad į nelaisvę tuomet buvo paimta keliasdešimt amerikiečių. Kareiviai bandė apsimesti žvejais. Bet Šiaurės Korėja prašė pripažinti, kad jie yra šnipai. JAV valdžia atsisakė, tačiau patys amerikiečiai išėjo į gatves ir išsireikalavo atsiprašymo. Tai yra vienintelis atsiprašymas iš JAV pusės. Todėl Šiaurės Korėjoje tas atsiprašymo laiškas yra eksponuojamas su pasididžiavimu“, - įspūdžiais apie Šiaurės Korėją dalijosi D. Pankevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų