REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai skatinant komunalinių atliekų rūšiavimą, savivaldybės ruošiasi už Europos Sąjungos (ES) paramą įrengti daugiau naujų pusiau požeminių ar požeminių konteinerių aikštelių, kurios leistų patogiau rūšiuoti atliekas. Naujus projektus ruošiančios savivaldybės mano, kad tokie konteineriai turėtų sumažinti bendrą atliekų kiekį ir sukurti modernią jų tvarkymo sistemą.

Lietuvai skatinant komunalinių atliekų rūšiavimą, savivaldybės ruošiasi už Europos Sąjungos (ES) paramą įrengti daugiau naujų pusiau požeminių ar požeminių konteinerių aikštelių, kurios leistų patogiau rūšiuoti atliekas. Naujus projektus ruošiančios savivaldybės mano, kad tokie konteineriai turėtų sumažinti bendrą atliekų kiekį ir sukurti modernią jų tvarkymo sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suomiškus pusiau požeminius konteinerius Lietuvoje parduodanti bendrovė „VSA Vilnius“ tikina, kad pusiau požeminiai konteineriai yra kur kas efektyvesni už antžeminius - jų įrengimo kaina yra didesnė, tačiau naudojant daugiau nei 10 metų, jie tampa pigesni nei antžeminiai.

REKLAMA

Vakarų Europoje gamintais konteineriais prekiaujanti įmonė „Ecoservice“ tvirtina, kad pusiau požeminiai ir požeminiai konteineriai iš esmės atlieka tas pačias funkcijas, tačiau pastarieji yra brangesni.

Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūrai - 70 mln. eurų

Vyriausybė balandį patvirtino, jog visoms Lietuvos savivaldybėms bus skirta 70 mln. eurų iš Europos Sąjungos (ES) fondų komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūrai. Aplinkos ministerijos ES fondų valdymo skyriaus vedėja Vilma Slavinskienė BNS teigė, jog visiems Lietuvos regionams bus perkami nauji konteineriai.

REKLAMA
REKLAMA

Programoje numatytos galimybės savivaldybėms įsigyti ne tik antžeminius konteinerius, kurie plačiai paplitę Lietuvoje, tačiau ir daugelyje Europos šalių naudojamus pusiau požeminius arba požeminius konteinerius. Ši programa taip pat numato atliekų rūšiavimo rodiklius, kuriuos savivaldybė turi pasiekti. Ši programa turėtų būti įgyvendinta iki 2020 metų.

„Mes sudarėme galimybes savivaldoms įsigyti įvairių tipų konteinerius. Paramos lėšos yra padalintos regionams ir yra nustatyti siektini rezultatai, kiek jie turi surinkti komunalinių atliekų per visus naujus konteinerius. Savivaldybės rengdamos projektus turi apskaičiuoti, pavyzdžiui, pirkdami brangesnius požeminius konteinerius, kiek jiems jų reikės. Viskas turi būti paskaičiuota, kad skirtų pinigų užtektų numatytiems rodikliams. Nėra skatinimo pasirinkti vienokį ar kitokį konteinerį“, - BNS kalbėjo V.Slavinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, kiekviena savivaldybė pagal savo poreikius sprendžia, kaip plėsti ar atnaujinti atliekų infrastruktūrą.

„Galima projektuoti naujas konteinerių aikšteles, galima modernizuoti esamas aikšteles. Renkamasi konteinerių tipus. Pasirenkamos vietos, ar labiau infrastruktūrą plėsti prie individualių namų, ar prie daugiabučių. Taip pat galima rinktis plėsti komunalinių atliekų tvarkymą arba rūšiavimą“, - akė V.Slavinskienė.

Savivaldybės ruošiasi įrengti daugiau pusiau požeminių ir požeminių konteinerių

Vilniaus savivaldybė rengia projektą, kurio metu iki 2018 metų pabaigos turėtų būti įrengta 540 naujų pusiau požeminių, 20 požeminių ir 95 antžeminės konteinerių aikštelės. Vienoje aikštelėje gali būti maždaug 3-5 konteineriai, o iš viso turėtų būti nupirkta ir įrengta maždaug 2,6 tūkst. naujų konteinerių. ES šiam projektui skirs 7 mln. eurų, savivaldybė - 1,3 mln. eurų, o likusius 1,7 mln. eurų - projekto partneris.

REKLAMA

Savivaldybės Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas Valdas Juodis BNS teigė, kad įrengus visas naujas aikšteles, komunalinių atliekų tvarkymo sistema Vilniuje turėtų būti patogesnė.

„Projektas spręs pagrindinę atliekų tvarkymo sistemos problemą - bus mažinamas komunalinių atliekų kiekis, kadangi bus sukurti atskiri komunalinių atliekų surinkimo pajėgumai. Tikimasi iš miesto komunalinių atliekų srauto naujai sukurtais pajėgumais išimti ne mažiau kaip 22,8 tūkst. tonų per metus maisto atliekų, pakuočių ir antrinių žaliavų“, - teigė V.Juodis.

REKLAMA

Kauno savivaldybės projektui bus skirta 4,8 mln. eurų ES paramos, o pati savivaldybė turės pridėti 720 tūkst. eurų. Kaune ketinama įrengti 456 pusiau požeminių ir 101 antžeminių konteinerių aikštelių. Jos turėtų būti įrengtos iki 2018 metų vasaros pabaigos.

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė BNS tvirtino, jog ketinama įrengti daugiausia pusiau požeminių konteinerių, nes jie efektyvesni.

„Pusiau požeminiai konteineriai užima mažiau ploto, yra sandarūs, todėl gyvūnai ir asocialūs žmonės negali iškratyti atliekų, jie talpina daugiau atliekų, jos neskleidžia kvapo, mažesnės transportavimo sąnaudos. Visiems daugiabučių namų gyventojams bus sudaryta galimybė tinkamai rūšiuoti atliekas. Pagerėjus atliekų rūšiavimui, sumažės atliekų, patenkančių į sąvartynus, kiekis“, - teigė R.Savickienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pusiau požeminiai konteineriai yra efektyvesni - „VSA Vilnius“

Maltos bendrovei „Corzona Capital“ priklausanti „VSA Vilnius“ savivaldybių konkursuose ketina siūlyti Suomijos bendrovės „Molok“ gaminamus pusiau požeminius konteinerius. Bendrovės vykdomasis direktorius Hannu Jokinenas (Hanu Jokinenas) gamykloje šalia Tamperės, Suomijoje pasakojo, kad pusiau požeminiai konteineriai yra kur kas efektyvesni už antžeminius.

„Pusiau požeminiai konteineriai laimi konkurencinę kovą. Jie yra efektyvesni ir veikia žymiai geriau nei antžeminiai. Maždaug 60 proc. konteinerio yra įkasta į žemę. Dėl savo vertikalios formos konteineris išnaudoja gravitaciją ir atliekos visada būna suspaudžiamos naujai į konteinerį įdedamų atliekų, todėl į konteinerį telpa žymiai daugiau šiukšlių. Be to, jos beveik neskleidžia blogo kvapo, nes žemesnė temperatūra po žeme stabdo atliekų puvimą“, - žurnalistams kalbėjo H.Jokinenas.

REKLAMA

Jo teigimu, tokie konteineriai leidžia gyventojams patogiau rūšiuoti atliekas, nes dažniausiai skirtingoms atliekoms skirti konteineriai būna sumontuojami vienoje aikštelėje šalia namų.

„Didžioji skirtis pusiau požeminių konteinerių yra ta, jog juos reikia tuštinti žymiai mažiau, todėl yra sutaupomi atliekų išvežimo kaštai. Be to, konteineriai yra sandarūs, todėl į juos nepatenka paukščiai ir kiti gyvūnai, galintys atliekas išnešioti“, - tvirtino H.Jokinenas

„VSA Vilnius“ vadovė Jurgita Petrauskienė žurnalistams teigė, kad šiuo metu Lietuvoje yra maždaug 700 „Molok“ konteinerių, iš jų 400 - Vilniuje ir jie priklauso bendrovei, o 300 - Druskininkuose, kur juos pirko savivaldybė. Ji pridūrė, kad nemažai tokių konteinerių įrengta Klaipėdoje, jie pagaminti kitos Suomijos įmonės LNT - šiuo metu jie nebegaminami.

REKLAMA

Lietuvoje įrengta tik apie 10 požeminių konteinerių. J.Petrauskienė sakė, jog efektyvumo prasme pusiau požeminiai ir požeminiai konteineriai yra iš esmės vienodi, tačiau pusiau požeminius konteinerius pigiau įrengti.

Pusiau požeminiai ir požeminiai konteineriai skiriasi kaina ir išvaizda 

Investicijų bendrovės „BaltCap“ netiesiogiai valdoma žaliavų ir komunalinių atliekų tvarkymo įmonė „Ecoservice“ taip pat ketina dalyvauti savivaldybių konkursuose ir pasiūlyti požeminius bei pusiau požeminius konteinerius. Bendrovės vykdomoji direktorė Daiva Skrupskelienė BNS teigė, jog tokie konteineriai atlieka tokias pat funkcijas, tačiau skiriasi jų kaina ir išvaizda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pusiau požeminių ir požeminių konteinerių įrengimo kaina yra panaši, bet požeminių konteinerių pirkimo kaina yra didesnė, nes mechanizmai yra sudėtingesni, naudojama daugiau metalo. Paprastai požeminiai konteineriai turi ir išmaniąsias programėles, kur galima nuskaityti, kiek atliekų įmetama. Skiriasi įrengimo kaštai, nes požeminiai konteineriai įkasami maždaug pusę metro giliau, jie yra gražiau. Sumažėja vandalizmo galimybės, nes požeminis konteineris yra mažiau iškilęs. Surinkimo efektyvumas ir išlaidos aptarnavimo pusiau požeminių bei požeminių konteinerių yra labai panašūs“, - kalbėjo D.Skrupskelienė.

REKLAMA

Ji atsisakė pateikti, kurių gamintojų konteinerius bendrovė siūlys konkursuose - anot jos, jie gaminami Nyderlanduose, Vokietijoje arba Suomijoje.

„Pusiau požeminiai arba požeminiai konteineriai turi pliusą, kad krūva atliekų guli po žeme, o ne užima vietos ant žemės. Galų gale tai yra grožio ir miesto dizaino klausimas. Lyginant su antžeminiais konteineriais, įrengimo kaštai yra, žinoma, didesni, bet tai yra ilgalaikė investicija“, - tvirtino „Ecoservice“ vykdomoji direktorė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų