REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Graikijos teismas ketvirtadienį atmetė Turkijos prašymą išduoti paskutinius du iš aštuonių turkų karininkų, atskridusių sraigtasparniu į Graikiją po liepą buvusio karinio pučo, pranešė jų advokatas.

Graikijos teismas ketvirtadienį atmetė Turkijos prašymą išduoti paskutinius du iš aštuonių turkų karininkų, atskridusių sraigtasparniu į Graikiją po liepą buvusio karinio pučo, pranešė jų advokatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši teismo nutartis jau trečia byloje, kurią nagrinėjantis remiantis teismas sutiko Turkijai išduoti tik tris iš aštuonių sraigtasparnio įgulos narių.

REKLAMA

Naujasis sprendimas dar padidino įtampą tarp šių dviejų NATO sąjungininkių, jau seniai nesutariančių dėl sienų Egėjo jūroje.

Graikijos nerimą kelia Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tahipo Erdohano) pareiškimai, kuriuos Atėnai laiko iššūkiu tarptautinėms sutartims, nustatančioms Graikijos ir Turkijos sienas.

„Mes negalime leisti, kad šie ekstremalių elementų, kaip žiauriu diktatoriumi virtęs Erdoganas, (pareiškimai) nesulauktų atsakymo“, – sakė Graikijos gynybos ministras Panas Kamenas (Panos Kammenos) ketvirtadienį privačiai radijo stočiai „Real FM“.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu tavo kaimynas sako, kad „man patinka tavo žmona ir aš ateinu jos pasiimti“, privalai reaguoti“, – tęsė ministras.

Antradienį kita teisėjų grupė sutiko patenkinti Turkijos prašymą išduoti tris kariškius, kurie kaltinami dėl dalyvavimo minėtame perversme, bandymo nutraukti parlamento sesiją ir sraigtasparnio pagrobimo. Kaltinimas dėl dalyvavimo sąmoksle nužudyti R.T.Erdoganą buvo atmestas. Tas pats teismas diena anksčiau atmetė prašymą dėl kitų trijų tos pačios grupės kariškių ekstradicijos.

Šiuos tris sprendimus priėmė trys atskiros to paties teismo trijų teisėjų kolegijos. Trečia nutartis buvo priimta, vadovaujantis prokuroro rekomendacija atsisakyti sugrąžinti likusius du turkų sraigtasparnio įgulos narius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai – sprendimas, kuris daro garbę Graikijos justicijai ir atitinka teisingumą ir Europos žmogaus teisių konvenciją“, – sakė kariškių advokatas Christas Milonopulis (Christosas Mylonopoulis) naujienų agentūrai „The Associated Press“.

Aštuoni turkų karininkai į Graikiją kariniu sraigtasparniu atskrido netrukus po nepavykusio pučo, įsitikinę, kad jų teismas Turkijoje būtų šališkas. Visi jie neigia dalyvavę karinio perversmo organizavime ir sąmoksle nužudyti R.T.Erdoganą.

Trijų kariškių ekstradicijai pritarusio teismo sprendimas yra apskųstas. Prokuroras taip pat apskundė teismo nutartį dėl kitų trijų kariškių ekstradicijos atmetimo. Abi apeliacijas nagrinės Graikijos Aukščiausiasis Teismas.

REKLAMA

Turkijos pareigūnai pabrėžia, kad vyriausybė yra suinteresuota sugrąžinti visus aštuonis pabėgusius kariškius.

„Mes tikimės, kad Graikijos pareigūnai kuo greičiau išduos šiuos perversmą rengusius karius Turkijai..., kad šie žmonės galėtų stoti prieš teisingumą Turkijoje“, – Ibrahimas Kalinas (Ibrachimas Kalinas), Turkijos prezidento atstovas, sakė ketvirtadienį prieš teismui paskelbiant savo nutartį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų