REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Abdulrahman Alfahed (nuotr. tv3.lt)

Siras Abdulrahmanas Alfahedas (Abdulrahman Alfahed) su žmona ir penkiais vaikais į Pabėgėlių centrą Rukloje atvyko prieš 1,5 mėn. Vyras pyksta. Iki šiol Migracijos departamentas jo neapklausė ir vyras dar negavo leidimo gyventi Lietuvoje. O jei ir gautų, Abdulrahmanas nepasiliktų – išgyventi jis čia, sako, negalėtų.

10

Siras Abdulrahmanas Alfahedas (Abdulrahman Alfahed) su žmona ir penkiais vaikais į Pabėgėlių centrą Rukloje atvyko prieš 1,5 mėn. Vyras pyksta. Iki šiol Migracijos departamentas jo neapklausė ir vyras dar negavo leidimo gyventi Lietuvoje. O jei ir gautų, Abdulrahmanas nepasiliktų – išgyventi jis čia, sako, negalėtų.

REKLAMA

„Esame septynių asmenų šeima – penki maži vaikai, aš ir žmona. Kaip aš išgyvenčiau iš 500 eurų, kuriuos aš gaučiau, jeigu turėčiau nuomotis būstą ir išlaikyti šeimą? Net jei ir dirbčiau, už tą darbą geriausiu atveju gaučiau apie 700 eurų. Mes esame septynių asmenų šeima, mums reikia išsinuomoti butą ir t.t. Ar tikrai išgyvenčiau?“ – su tv3.lt kalbėjo pabėgėlis.

Šaltkalvio specialybę įgijęs vyras sakė, kad Sirijoje turėjo savo dirbtuvę – tada dirbo pats,ir savo darbuotojų dar turėjo. Sirijoje A. Alfahedas su šeima gyveno pasiturinčiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Neįsivaizduoju, kaip Lietuvoje galėčiau atidaryti tokią dirbtuvę – be pinigų verslo nepradėsi. Todėl mes planuojame išvykti atgal į Turkiją. Ten žmonės bent truputį rūpestingesni, ten niekas manęs nepavadins „pabėgėliu“. Čia, Lietuvoje, pabėgėlių teisės nėra tokios užtikrintos kaip Sirijoje. Mano žmona serga jau dešimt dienų, bet iki šiol niekas nedavė jai vaistų“, – sako jis.

REKLAMA

Čia įsiterpia su siru padėjęs bendrauti vertėjas, 19-ka metų Lietuvoje gyvenantis libanietis Hichamas Ibrahimas, kuris nurodė, kad sirai labai mėgsta antibiotikus, o čia, Lietuvoje, jei gydytojas nemato tam poreikio, tada antibiotikų pacientui ir neišrašo. Sirai nuo mažens, anot vertėjo, prašo antibiotikų gydytojui net nespėjus jų apžiūrėti.

Ilgas laukimas

A. Alfahedas turėjo priekaištų ir dėl to, kad Rukloje jam su šeima jau pusantro mėnesio reikia laukti apklausos iš Migracijos departamento. Jis su šeima kol kas nežino, ar jiems bus leista pasilikti Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl migracijos apklausų – kai kuriuos žmonės pareigūnai atvažiuoja apklausti po savaitės, kiti Pabėgėlių centre pabūna daugiau kaip du mėnesius ir tik tada būna apklausti.

Kitas dalykas, mums labai sunku integruotis į visuomenę, kai gyvename Rukloje. Mes esame toli nuo kitų miestų. Jei norime važiuoti į Kauną, mums tai kainuoja 10 eurų, kas yra penkių asmenų dienos išmokų suma“, – kalbėjo jis.

Visgi A. Alfahedas apie lietuvius atsiliepia gerai:

„Lietuviai yra paprasti, mieli žmonės, vargšai. Mes suprantam, kad tapome tam tikra našta tai valstybei, o aš nematau, kas mane paskatintų likti čia. Čia mums niekas nesuteikia būsto – kitose valstybėse būstai suteikiami“, – kalba siras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Riboti resursai

Migracijos departamento prie VRM direktorė Evelina Gudzinskaitė tv3.lt nurodė, kad visiems pabėgėliams per tris mėnesius yra duodamas atsakymas, ar jiems suteikiamas pabėgėlio ar prieglobsčio prašytojo statusas. Be to, ji pažymėjo, kad, jeigu nevyksta pabėgėlių apklausos, dar nereiškia, kad jų bylos nėra nagrinėjamos.

„Norint pasiruošti apklausai, reikia surinkti informaciją, ją apdoroti ir pasiruošti klausimus apklausai – dažniausiai užtenka vienos apklausos, ir jau galima priimti sprendimą. Procedūra trunka iki trijų mėnesių ir mes esame įsipareigoję nepratęsti to laiko, nors pagal įstatymą mes galime tai tęsti iki šešių mėnesių. Dažniausiai procedūra užtrunka apie du mėnesius.

REKLAMA

Mes esame apriboti žmogiškaisiais ištekliais, darbų daug, atvyksta ne tik perkeliamieji žmonės, bet ir kiti prieglobsčio prašantys asmenys – tai irgi yra sudėtingos bylos“, – kalbėjo E. Gudzinskaitė.

Departamento direktorė nurodė, kad iki šiol iš visų prieglobsčio Lietuvoje prašančių perkeltųjų asmenų neigiamą atsakymą sulaukė tik viena šeima iš Irako, nes tame mieste, iš kurio jie atvyko, pašnekovės teigimu, pavojaus jiems nebuvo, bet šeima šį teismo sprendimą apskundė. Iš viso, E. Gudzinskaitės žiniomis, priimti sprendimai dėl 125 pabėgėlių.

Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje atvykėliai dabar gyvena tris mėnesius, integracijos laikas, persikėlus į savivaldybes trunka iki 12 mėn. Pabėgėlių priėmimo centre gyvenantis asmuo per mėnesį gauna 61 euro išmoką.

REKLAMA

Vienkartinė pašalpa asmeniui įsikūrimui savivaldybėje siekia iki 204 eurų, Šeimai įsikūrimui bus galima skirti ne daugiau 612 eurų. Viso dydžio pašalpa bus mokama tik pirmus šešis mėnesius, o nuo 7 iki 12 mėnesio mažinama pusiau. Tad šiuo metu skiriamos kasmėnesinės išmokos – 204 eurai vienam, 306 eurai dviems ir 408 eurai trims asmenims – praėjus pusmečiui atitinkamai mažės iki 102, 204 ir 306 eurų. Jei asmenų šeimoje daugiau nei trys, už kiekvieną papildomą šeimos narį šeimai papildomai skiriamas 51euras, tačiau ši suma po 6 mėnesių gyvenimo savivaldybėje taip pat sumažėja pusiau – iki 26 eurų. Beje, nepaisant to, kiek bus šeimos narių, kasdienėms reikmėms viena šeima galės gauti ne daugiau nei 510 eurų.

Be minėtų, išmokų šeimoms gali būti skirta po 60 eurų vaikų darželiui, pašalpa mažamečiams vaikams (iki 2 metų – 28,5, nuo 2 metų – 15 eurų), taip pat kitos vienkartinės išmokos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų