REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italai sekmadienį pradėjo balsuoti konstituciniame referendume, su kuriuo premjeras reformatorius Matteo Renzi susiejo savo politinę ateitį.

Italai sekmadienį pradėjo balsuoti konstituciniame referendume, su kuriuo premjeras reformatorius Matteo Renzi susiejo savo politinę ateitį.

REKLAMA

Balsavimo apylinkės atsidarė 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir dirbs iki 23 val. (pirmadienio vidurnakčio). Referendume galės dalyvauti 46 mln. balso teisę turinčių rinkėjų.

Maždaug 4 mln. užsienyje gyvenančių italų balsavimas paštu baigėsi ketvirtadienį.

Per šį plebiscitą bus nuspręsta, ar bus sumažintas Senato narių skaičius ir jų galios, taip pat ar dalis regionų valdžios įgaliojimų bus perduoti nacionalinei vyriausybei.

M.Renzi sako, kad tokia tvarka lemtų daug veiksmingesnį šalies, kurią nuo konstitucijos priėmimo 1948 metais jau yra valdžiusios 60 skirtingų vyriausybių, valdymą. Premjeras žadėjo atsistatydinti, jeigu piliečiai jo pasiūlymus atmes.

Beveik neabejojama, kad kai kurie nusivylę rinkėjai balsuos prieš reformas, protestuodami prieš premjerą arba ilgus ekonomikos sąstingio metus.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, tokius premjero siūlymus kritikuoja ir politiniai oponentai, manantys, jog šios reformos yra nepakankamai apgalvotos ir gali atverti duris autoritariniam valdymui, kurio konstitucija turėtų neleisti.

REKLAMA

Politikos ir ekonomikos atžvilgiu ant kortos pastatyta labai daug.

M.Renzi įsitikinęs, kad susilpninus Senato galias sudėtingų, bet reikalingų įstatymų priėmimas nebebus blokuojamas arba vilkinamas parlamente. Be to, per metus bus sutaupoma apie 500 mln. eurų veiklos išlaidų.

„Jei norite panaikinti pačios brangiausios pasaulyje politinės kastos privilegijas, turite balsuoti „taip“, – penktadienį sakė premjeras.

Savo ruožtu oponentai teigia, kad pinigų sutaupyta bus žymiai mažiau ir kad įstrigusių įstatymų problema yra perdėta. Jie sako, kad M.Renzi pernai nekilo jokių rūpesčių, kai jis pateikė svarstyti parlamentui prieštaringai vertinamą Darbo kodeksą.

REKLAMA
REKLAMA

Nepritarimas referendumo siūlomoms reformoms gali būti naudingas komikui Beppe Grillo ir jo įkurtam prieš isteblišmentą nukreiptam populistiniam Penkių žvaigždučių judėjimui (M5S) įkūrėjo, nes tokia baigtis jiems taptų tramplinu siekti valdžios nacionaliniu mastu. Šis scenarijus būtų naudingas ir antiimigracinės Šiaurės lygos lyderiui Matteo Salvini. Ekspertai ir politologai mano, kad šių politikos jėgų iškėlimas į valdžią taptų paskata Italijai pasitraukti iš ES ir taip dar labiau ją susilpninti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų