REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
„Chapecoense“ komandos narių karstai parskraidinti į Braziliją (nuotr. SCANPIX)

Kolumbijoje per lėktuvo katastrofą žuvusių 50 futbolininkų, trenerių ir jų klubo darbuotojų palaikai šeštadienį buvo parskraidinti į jų miestą Brazilijoje prieš didžiulę laidotuvių ceremoniją.

18

Kolumbijoje per lėktuvo katastrofą žuvusių 50 futbolininkų, trenerių ir jų klubo darbuotojų palaikai šeštadienį buvo parskraidinti į jų miestą Brazilijoje prieš didžiulę laidotuvių ceremoniją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fejerverkai nušvietė padangę virš stadiono pietiniame Šapeko mieste, kai krovininis lėktuvas „Hercules“ nusileido vietos oro uoste per smarkų lietų.

REKLAMA

Šis nedidelis miestas pradėjo iškilmingą laidotuvių ceremoniją, kad pagerbtų savo klubą „Chapecoense“. Anksčiau jokių įspūdingų pergalių neiškovojusiai komandai šis sezonas buvo pasakiškai sėkmingas – ji pateko į savo šalies aukščiausiąją lygą ir turėjo žaisti antrojo didžiausio Pietų Amerikos turnyro – „Copa Sudamaricana“ – finalo rungtynėse Kolumbijoje.

Deja, ši sėkmės istorija tragiškai nutrūko pirmadienio vakarą, kai „Chapecoense“ narius skraidinęs užsakomojo reiso lėktuvas sudužo įsirėžęs į kalno šlaitą netoli Medeljino miesto, galbūt pristigęs degalų.

REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojama, kad į laidotuvių ceremoniją „Conda“ stadione susirinks apie 100 tūkst. žmonių – pusė Šapeko gyventojų.

„Atėjau atiduoti paskutinės pagarbos mūsų komandos gerbėjų vardu“, – sakė 34 metų architektas Alexandre Bledinas (Aleksandrė Bledinas), vilkintis žalios ir baltos spalvos šio klubo marškinėlius.

„Vis dar negaliu patikėti, kas nutiko“, – pridūrė jis.

Palaikai buvo atgabenti vėliau nei planuota – jų kelionė užtruko dėl brazilų emocingai reiškiamo sielvarto.

Kai karstus skraidinantys lėktuvai nusileido prie Amazonės upės esančiame Manauso mieste, jie vėl pakilo dviem valandomis vėluodami, nes vietos pareigūnai ir žmonės susirinko oro uoste pagerbti katastrofos aukų, nurodė Brazilijos karinės oro pajėgos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atskraidinti į Šapeko karstai bus išrikiuoti stadiono aikštėje.

Atskrendančius lėktuvus pasitiko Brazilijos prezidentas Michelis Temeras (Mišelis Temeras).

Brazilijos nacionalinės rinktinės treneris Tite (Titė) ir Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) vadovas Gianni Infantino (Džanis Infantinas) dalyvaus atminimo ceremonijoje stadione. Pastarasis atšaukė planuotą kelionę į Austriją, kad galėtų atsisveikinti su „Chapecoense“.

Gedulas futbolo pasaulyje

Po šios katastrofos, nusinešusios iš viso 71 žmogaus gyvybę, visą futbolo pasaulį apėmė gedulas.

REKLAMA

Futbolo legendos Pele (Pelė) ir Diego Maradona (Diegas Maradona), taip pat dabartinės superžvaigždės Lionelis Messi (Lionelis Mesis) ir Cristiano Ronaldo (Kristianu Ronaldu) pastarosiomis dienomis išreiškė pagarbą žuvusiems futbolininkams.

Prieš kiekvienas ateinančią savaitę vyksiančias Čempionų ir Europos lygos rungtynes žuvę „Chapecoense“ nariai bus pagerbiami tylos minute.

Brazilijoje kiti klubai pasiūlė savo žaidėjų, kad „Chapecoense“ galėtų toliau rungtyniauti.

Šapeko stadiono aikštėje buvo palikti vieni vartai, kuriuose 31 metų vartininkas Marcosas Danilo Padilha (Markosas Danilu Padilja) per pusfinalio rungtynes didvyriškai gynėsi ir paskutinę minutę nulėmė „Chapecoense“ kelionę į finalą.

REKLAMA

„Šiurpus jausmas – matyti tai ir žinoto, kad mano sūnus atkeliaus čia karste“, – sakė jo motina Ilaide Padilha (Ilaidė Padilja).

„Labai liūdna prisiminti ne tik tą atremtą smūgį į vartus (per rungtynes su Argentinos San Lorenso klubu), bet ir ... jį bėgantį per veją, plačiai išskėtusį rankas. Mano sūnus buvo viena aistra“, – pridūrė ji.

Sausakimša arena

Šapeko stadionas turi tik 19 tūkst. vietų.

Prie arenos įrengti du didžiuliai ekranai, per kuriuos netilpusieji galės stebėti ceremoniją.

Aikštėje buvo pastatytos palapinės, kuriose prisiglaudė apie 2 000 žmonių – aukų šeimos narių ir artimų draugų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai anksčiau sakė, kad į Šapeko bus atskraidinti 51 žuvusiojo palaikai, bet vėliau kariškiai nurodė, kad karstų bus tik 50.

Kitos aukos – brazilai, boliviečiai ir vienas venesuelietis – buvo parskraidinti namo ketvirtadienį ir penktadienį.

Per katastrofą šeši žmonės liko gyvi; jie gydomi Kolumbijos ligoninėse.

„Chapecoense“ gynėjas Alanas Ruschelis (Alanas Rušelis) tebėra intensyviosios terapijos skyriuje po nugaros operacijos. Komandos atsarginiam vartininkui Jaksonui Follmannui (Džeksonui Folmanui) buvo atlikta daug operacijų ir amputuota dešinė koja.

REKLAMA

Pareigūnai tebetiria katastrofos priežastis.

Internete buvo paskelbtas sukrečiantis garso įrašas, kuriame girdima, kaip panikos apimtas pilotas prašo oro dispečerių suteikti pirmumą leidžiantis, nes jo lėktuvas „British Aerospace 146“ pristigo degalų.

Kolumbijos civilinės aviacijos saugumo vadovas Freddy Bonilla (Fredis Bonilja) sakė, kad lėktuvo įgula nepaisė tarptautinių taisyklių dėl degalų rezervo.

Bolivijoje įsikūrusios užsakomųjų skrydžių bendrovės „LaMia“ licencija ketvirtadienį buvo sustabdyta, o vyriausybė nurodė ištirti jos veiklą.

„LaMia“, kurios specializacija – skraidinti Lotynų Amerikos futbolo komandas, nuolat aptarnaudavo regiono vietos klubus ir nacionalines rinktines. Vienas iš jos keleivių buvo L.Messi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų