REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
48
Donaldas Trumpas (nuotr. SCANPIX)

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį sulaužė kelis dešimtmečius trukusią JAV diplomatinę politiką ir telefonu kalbėjosi su Taivano prezidente Tsai Ing-wen, taip rizikuodamas sukelti Kinijos pyktį.

48

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį sulaužė kelis dešimtmečius trukusią JAV diplomatinę politiką ir telefonu kalbėjosi su Taivano prezidente Tsai Ing-wen, taip rizikuodamas sukelti Kinijos pyktį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per pokalbį jie aptarė artimus ekonominius, politinius ir saugumo ryšius“ tarp Taivano ir Jungtinių Valstijų, pranešė D.Trumpo biuras.

REKLAMA

„Išrinktasis prezidentas D.Trumpas pasveikino Tsai Ing-wen tapus Taivano prezidente anksčiau šiais metais“, – sakoma pranešime.

Tsai Ing-wen Demokratinės pažangos partija (DPP) į valdžią atėjo po sausį vykusiuose rinkimuose pasiektos triuškinančios pergalės prieš geresnius santykius su Pekinu palaikantį Gomindaną (KMT).

Neaišku, kuri pusė inicijavo telefono skambutį. Tokių pokalbių su pasaulio lyderiais nuo D.Trumpo pergalės jau būta nemažai. Visgi pokalbis su Taivano prezidente gali reikšti ir politikos pokyčius.

REKLAMA
REKLAMA

Kinija laiko suverenų Taivaną savo teritorijos dalimi ir siekia suvienijimo valdant Pekinui. Todėl bet kokie JAV veiksmai, turintys užuominų apie Taivano nepriklausomybę, reikštų sunkų įžeidimą.

Vašingtonas formalius diplomatinius santykius su sala nutraukė 1979 metais ir pripažįsta „Vienos Kinijos“ koncepciją, tačiau su Taibėjumi jis palaiko draugiškus neoficialius ryšius.

Tačiau prezidentė atsisako priimti„Vienos Kinijos“ principą, todėl Pekinas nutraukė visus oficialius ryšius su naująja salos vyriausybe.

Prezidento Baracko Obamos Baltųjų rūmų pareigūnai pareiškė, kad kadenciją baigianti JAV administracija savo pozicijos nekeičia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nėra jokių pokyčių mūsų seniai galiojančioje politikoje reikalų abipus (Taivano) sąsiaurio atžvilgiu“, – žurnalistams sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Emily Horne, kai buvo paskelbta žinia apie D.Trumpo pokalbį

„Liekame tvirtai įsipareigoję savo „Vienos Kinijos“ politikai, – pridūrė ji. – Mūsų fundamentalus interesas – taikūs ir stabilūs ryšiai abipus sąsiaurio.“

D.Trumpas šiuo metu dirba savo biuruose Niujorke, bet po sausį įvyksiančios inauguracijos ruošiasi persikelti į Baltuosius rūmus. Jį jau pasveikino kelios dešimtys pasaulio lyderių.

REKLAMA

Vis dėlto iki ketvirtadienio Valstybės departamento pareigūnai vis sakydavo, kad jis iki šiol neprašė JAV diplomatų oficialaus susitikimo, kad prieš užmezgant kokius nors kontaktus jam būtų paaiškinta dabartinė šalies užsienio politika.

Penktadienį departamento atstovas Johnas Kirby sakė, kad kadenciją baigianti JAV administracija pasidalino informacija apie „kai kuriuos užsienio ryšius, jau užmegztus pereinamojo laikotarpio komandos“.

Tačiau dėl detalių jis nurodė žurnalistams kreiptis į D.Trumpo biurą ir neatskleidė, ar išrinktasis prezidentas pats paprašė bendros informacijos prieš inicijuodamas kokius nors skambučius arba į juos atsiliepdamas.

REKLAMA

Paklaustas, ar D.Trumpas buvo tarp tų pereinamojo laikotarpio komandos narių, kuriems buvo suteikta tokia pagalba, vyresnysis JAV pareigūnas tik nurodė, kad išrinktasis viceprezidentas Mike’as Pence’as (Maikas Pensas) taip pat skambino į užsienį.

D.Trumpas penktadienį parašė kelis pranešimus savo „Twitter“ paskyroje ir gynė savo sprendimą pasikalbėti su Taivano lydere.

„Taivano prezidentė PASKAMBINO MAN šiandien ir pasveikino tapus prezidentu. Ačiū jums!“, – rašoma pirmajame D.Trumpo pranešime.

Po valandos jis paleido ir antrąjį pranešimą: „Įdomu, kaip JAV parduoda Taivanui karinės įrangos už kelis milijardus dolerių, o aš negalėčiau priimti sveikinimo skambučio.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų